Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-07-05
SPIDER-MAN: HOUSE OF M #1

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writers: Mark Waid & Tom Peyer

Penciller: Salvador Larroca

Inker: Danny Miki

Colorist: Liquid!

Letterer: Virtual Calligraphy's Cory Petit

Editor: Tom Brevoort

Marvel Comics

Όσοι παρακολουθείτε το core storyline του HOUSE OF M, θα ξέρετε ήδη ότι η πραγματικότητα του Marvel Universe, όπως την ξέραμε έχει αλλάξει από την, πλέον wacko, Scarlet Witch. Στον καινούριο αυτό κόσμο οι μεταλλαγμένοι έχουν το πάνω χέρι, οι homo sapiens βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό ως πολίτες Β' κατηγορίας και βρίσκονται στα πρόθυρα του βιολογικού αφανισμού. Αυτά ισχύουν για τον κόσμο.

Τί γίνεται όμως με τον Spider-Man; Αν ισχύει η θεωρία του Bendis ότι οι αλλαγές στο νέο universe έγιναν με βάση τις μοίχιες σκέψεις και επιθυμίες των ηρώων, τότε ο Peter Parker θα ήθελε να είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιστήμονας-celebrity με υπερδυνάμεις, παντρεμένος με την Gwen Stacy και πατέρας ενός αγοριού με το όνομα Richie. Εκτός βέβαια από τη Gwen ζει και ο πεθερός Captain Stacy, όπως εξάλλου και ο θείος Ben, ενώ ο J. Jonah Jameson είναι αυτό που θα περιγράφαμε στην καθομιλουμένη ως το δεξί αρχ...ι του Parker στην επικοινωνία του με τον έξω κόσμο.

Αλλάζει όμως η φήμη και το χρήμα τους ανθρώπους; You bet! Η άλλοτε γλυκειά και καλοσυνάτη Gwen, δεν άργησε να μεταμορφωθεί σε "κυρία του κυρίου" και να ενημερώσει με ύφος 18 καρδιναλίων τον Norman Osborn ότι η επιχείρησή του περιέρχεται στα χέρια του άντρα της. Και ο Peter; Διαισθάνεται πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με όλη αυτή την ιστορία και παράλληλα τρέμει στην ιδέα πως θα αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό του: (SPOILERS FOLLOW - MARK THE FOLLOWING TEXT IF YOU WANT TO READ FURTHER) Τα χρήματα, η φήμη και το κοινωνικό status που έχει αποκτήσει στηρίζονται στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης για το origin των δυνάμεών του, αφού ο ίδιος δηλώνει μεταλλαγμένος!

Όμως ο Peter δεν έχει αλλοτριωθεί εντελώς: Εξακολουθεί να είναι "υγιώς" ανασφαλής για την ηθική υπόσταση των επιλογών του κι αυτόν τον δαίμονα θα καλεστεί να τον αντιμετωπίσει σύντομα.

Εν τούτοις, γνωρίζοντας την ιστορία του Spider-Man πολύ καλά, δεν μπορώ παρά να έχω κάποιες αντιρρήσεις για τον τρόπο που εκδηλώνονται οι βαθύτερες επιθυμίες του ήρωα. Όσο κι αν είχε ταλαιπωρήσει ο Jameson τον Parker, δεν πιστεύω ποτέ ότι ο τελευταίος θα αποδεικνύονταν τόσο μικρόψυχος ώστε να τον έχει μεν στη δούλεψή του, αλλά να του συμπεριφέρεται τόσο μειωτικά. Και ναι, δεν διαφωνώ ότι ο Peter θα ήθελε ίσως περισσότερο κι από το να επιστρέψει στη ζωή ο θείος Ben, να κρατήσει ξανά στα χέρια του τη Gwen ζωντανή. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στη Gwen και τη MJ θα διάλεγε την πρώτη!

Όμως αυτό εξυπηρετεί την πλοκή κι ότι και να λέμε εμείς οι αναγνώστες για on και off character προσεγγίσεις των ηρώων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι στην πραγματική ζωή είμαστε πολύ συχνά off character, κάνοντας πράγματα που εκπλήσσουν τους γύρω μας. Και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να του καταλογίσεις κακό χειρισμό των χαρακτήρων!

Όπως προσωπικά δεν μπορώ να καταλογίσω κακό χειρισμό ούτε στο writing team των Mark Waid και Tom Peyer. Η σκιάγραφηση των χαρακτήρων και του περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν είναι υποδειγματική. Η ιστορία έχει άψογη ροή και το καθαρό σχέδιο του Larroca εικονογραφεί επαρκώς συναισθήματα και δράση, ακόμα και σε σημεία που άλλοι καλλιτέχνες θα υπέκυπταν στη στατικότητα από το βάρος των διαλόγων.

Για να μην μακρυγορώ όμως, το SPIDER-MAN: HOUSE OF M #1 μου άρεσε πολύ και έχω αρκετούς λόγους να πιστεύω ότι δεν θα απογοητεύσει τους fans του webslinger. Τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο τεύχος.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi