Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-08-07
AOI HOUSE Vol. 1

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Writer: Adam Arnold

Artist: Shiei

Lettering: Culture Crash

Editor: Adam Arnold

Seven Seas Entertainment


Ο Adam Arnold δεν είναι καινούριος στην αμερικάνικη αγορά των manga και σε περίπτωση που το όνομά του δεν σας λέει κάτι, να σας πω πως είναι ο editor στο VENUS VERSUS VIRUS. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1999, με ένα online μηνιαίο περιοδικό, το ANIMEFRINGE. Είναι υπεύθυνος για την προσαρμογή στα αγγλικά πολλών τίτλων, μεταξύ των οποίων τα LOVE HINA, A.I. LOVE YOU, G GUNDAM, και PITA-TEN, ενώ έχει διατελέσει editor σε άλλους τόσους - κι εγώ δεν ξέρω αν θα έπρεπε να ζοχαδιάζομαι τώρα, που αυτός είναι ένα χρόνο μικρότερός μου και, προφανώς, πιο επιτυχημένος από εμένα...

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, λοιπόν, ο Adam αποφάσισε να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς τη δόξα και από το editorιλίκι, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να δημοσιεύσει το δικό του manga. Περί τα τέλη του 2004, είδε το φως της ημέρας το AOI HOUSE, με τον Adam να υπογράφει το σενάριο και τον Jim Jimenez την εικονογράφηση και μετά από μόλις 36 συνέχειες, η Seven Seas Entertainment έδειξε ενδιαφέρον και έσπευσε να το κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή. Για κάποιον λόγο που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, το σχέδιο του Jimenez (το οποίο δεν έχω δει και δεν είμαι σε θέση να κρίνω) δεν ικανοποίησε την Seven Seas Entertainment κι έτσι αυτός αντικαταστάθηκε από τον Shiei, ο οποίος έχει κάνει το σχέδιο για το AMAZING AGENT LUNA, επίσης αμερικάνικο manga, της ίδιας εταιρείας.

Το σενάριο του AOI HOUSE είναι καθαρά βγαλμένο από τη ζωή και περιγράφει το σύγχρονο πρόβλημα που μαστίζει όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτό της αναζήτησης στέγης. Ο Alex και ο Sandy είναι δυο φίλοι και συγκάτοικοι, οι οποίοι αποβάλλονται από τη φοιτητική εστία όπου μένουν, καθώς παραβιάζουν συνεχώς τους κανόνες και, πάνω από όλα, δεν λένε με τίποτα να σταματήσουν να προβάλλουν hentai! (το γιατί μπορεί να έχει κανείς πρόβλημα με αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω.) Πριν, λοιπόν, όλα τους τα υπάρχοντα βρεθούν στο δρόμο και ζήσουμε ξανά σκηνές Κούρκουλου να καίει τα πράγματά του ενώ το γραμμόφωνο παίζει "η ζωή εδώ τελειώνει...", τους δίνεται διορία μέχρι το ηλιοβασίλεμα για να βρουν κάπου αλλού να μείνουν,. Ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν λύση, διαβάζουν μια αγγελία, στην οποία το "Aoi House" ψάχνει για 2 μέλη - συγκάτοικους άντρες, που να τους αρέσουν τα anime και τα manga. Οι πιο περπατημένοι από εσάς ήδη χαμογελάτε, καθώς καταλάβατε πάνω κάτω τι πρόκειται να συμβεί.

Οι υπόλοιποι, μαζί με τους πρωταγωνιστές μας, θα σκεφτήκατε ό,τι ακριβώς και εκείνοι: πως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Παρ' όλα αυτά, οι δυο τους δεν έχασαν ευκαιρία και έτρεξαν να διαπιστώσουν αν όντως είναι πραγματικότητα ή αν πρόκειται για φάρσα. Φτάνοντας στο σπίτι, μετά από μια ομολογουμένως αστεία σεκάνς, καταλαβαίνουν ότι τα μέλη του Aoi House είναι αποκλειστικά κοπέλες και στην προοπτική να γίνουν δεκτοί και να είναι τα μόνα αρσενικά μέλη του club, ανοίγουν μύτες, τα παντελόνια ξαφνικά γίνονται πολύ στενά και η ζωή φαντάζει πολύ όμορφη. Ο σαδιστής δημιουργός, όμως, δεν σκόπευε να φτιάξει απλά ένα harem manga, κάτι που θα ήταν πολύ βαρετό να το διαβάζεις -αλλά όχι να το ζεις- και φρόντισε να πληροφορηθούν οι αναγνώστες πως το club λεγόταν Yaoi House, μέχρι που το Y ξεκόλλησε από την ταμπέλα και έχει μείνει έτσι από τότε (σ.σ.: ο όρος Yaoi χρησιμοποιείται στην Δύση κυρίως, για τα manga που δείχνουν male/male action - στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν τον όρο BL δηλαδή Boy's Love και το θεωρούν παρακλάδι του Shoujo).

Αυτό που επίσης μαθαίνουμε, είναι το ότι οι κοπέλες στην αγγελία, ξέχασαν να γράψουν ότι αναζητούσαν όχι δυο άντρες, αλλά δυο ομοφυλόφιλους άντρες, κατά προτίμηση ζευγάρι, που να τους αρέσουν τα yaoi και φυσικά ανακαλύπτουν ότι οι φίλοι μας δεν είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαν. Οι απόψεις για το τι θα κάνουν διίστανται, αλλά τελικά αποφασίζουν να τους αφήσουν να μείνουν, εν μέρει γιατί, έχοντας έλλειψη μελών, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν το σπίτι, αλλά θα πρέπει να τους φέρουν στα μέτρα τους, επιστρατεύοντας ό,τι μέσο μπορούν για να τους κάνουν γκέι.

Διαβάζοντας το παραπάνω, φαντάζεται κανείς σκηνές απείρου κάλλους και φυσικά γέλιο μέχρι δακρύων και είναι αλήθεια, πως η ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπη και αστεία. Διαβάζοντας τον πρώτο τόμο, όμως, διαπίστωσα πως κάτι του έλειπε, κάτι δεν ήταν όπως έπρεπε να είναι. Θα ομολογήσω ότι έχω μια μικρή προκατάληψη με manga τα οποία δεν είναι ιαπωνικά, γιατί τα περισσότερα έχουν, απλά, δυτική νοοτροπία με ιαπωνικό σχέδιο, με μοναδική εξαίρεση το MEGATOKYO. Το συγκεκριμένο, έχει καθαρά αμερικάνικο χιούμορ, αμερικάνικες ατάκες και, γενικά, αέρα αμερικάνικου teen movie και για κάποιο λόγο, αυτό μου φαίνεται ότι δεν δένει τόσο αρμονικά με το σχέδιο.

Η σύγκριση που κάνω με το MEGATOKYO, είναι αναπόφευκτη, καθώς και τα δυο καταπιάνονται με μη Ιάπωνες otaku. Σε καμία περίπτωση δεν τολμώ να ισχυριστώ ότι δεν είναι αστείο ή ότι δεν διαβάζεται ευχάριστα, αλλά αντιμετωπίζω μεγάλη δυσκολία να δεχτώ ότι αυτό είναι manga, γιατί ως τέτοιο διαφημίζεται, και όχι απλά ένα αμερικάνικο comic. Εδώ, βέβαια, χωράει ολόκληρη πραγματεία για το τι είναι manga και τι όχι, υπάρχουν δε και συνάδελφοι πιο ειδικοί από μένα, που στο κάτω-κάτω ούτε βιβλίο έχω γράψει ούτε τεράστια αρθρογραφία έχω στην πλάτη μου για το θέμα (γκουχ-γκουχ), οπότε θα κλείσω εδώ, λέγοντας απλά ότι αυτή την αίσθηση μου άφησε προσωπικά και ελπίζω να τη γλυτώσω με αυτό.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi