Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


14-08-07
CRECY

του Αλέξανδρου Βαγενά

Writer: Warren Ellis

Artist: Raulo Caceres

Avatar Press


Δεν ξέρω αν είναι τα πολεμικά comics με τα οποία μεγάλωσαν πολλοί 'Αγγλοι, τα οποία τους οδηγούν στο να γράφουν τέτοιου τύπου ιστορίες (βλέπε και Garth Ennis), καμιά φορά, όμως, φαίνεται να αναδύεται κάποιου είδους νοσταλγία, η οποία εκφράζεται σε comics όπως το CRECY, το WAR STORIES, το MINISTRY OF SPACE ή το BATTLER BRITTON.

Ας περάσουμε όμως στο προκείμενο. Το CRECY είναι η τελευταία δουλειά του Warren Ellis, από τη σειρά comics Apparat, που εκδίδεται μέσω της Avatar Press. Το point του comic είναι το εξής: κατά τη μάχη του Crecy, μεταξύ 'Αγγλων και Νορμανδών, η ευρεία χρήση του τόξου (longbow) από τους 'Αγγλους άλλαξε τη φύση της διεξαγωγής μαχών. Μάλιστα. Και σκέφτεται ο αναγνώστης, πολύ εύλογα, ότι θα διαβάσει μια περιπέτεια σε στυλ 300 ή AGE OF BRONZE κ.λπ, αλλά όχι, δεν πρόκειται για comic περιπέτειας, ούτε καν για fiction. Περισσότερο κάτι σαν το ALICE IN SUNDERLAND θυμίζει, σε πάρα πολύ μικρότερη κλίμακα...

Το twist είναι ότι την ιστορία την αφηγείται ένας στρατιώτης, απευθυνόμενος στον σύγχρονο αναγνώστη απευθείας, σαν να βλέπει το γεγονός αναδρομικά. Γνωρίζει το αποτέλεσμα και το πως η ιστορία είδε τη μάχη έκτοτε, κι έχει επίσης ένα εξυπνακίστικο ύφος. Έτσι, παρόλο που η ιστορία περιλαμβάνει πολλές σκηνές μάχης και καθημερινής κτηνωδίας (μια που βρισκόμαστε στο μεσαίωνα), ο Warren Ellis δεν αποφεύγει να γίνεται διδακτικός στην αφήγηση. Για αυτό ευθύνεται και το ότι θέλει να ενσωματώσει πολλές ιστορικές λεπτομέρειες, των οποίων δεν κάνει και πολύ διακριτική χρήση. Στα πλαίσια του plot, ωστόσο, η αφήγηση ρέει και είναι πολύ μεστή.

Αυτό που σώζει το CRECY, πάντως, είναι το φοβερό artwork του Raulo Caceres. Ασπρόμαυρο και τόσο λεπτομερές ώστε να θυμίζει χαρακτική, το σχέδιό του είναι επίσης και πολύ ρεαλιστικό, άρα κατάλληλο για την απεικόνιση της ωμότητας που θέλει να δώσει ο Ellis. Ο Caceres δίνει με πολλή λεπτομέρεια τις εκφράσεις και τη βιαιότητα του πολέμου, η οποία αντιδιαστέλλεται με την ομορφιά της φύσης, την οποία επίσης παρουσιάζει υπέροχα.

Πρέπει να πω ότι τα βιβλία στρατιωτικής ιστορίας δεν αποτελούν και το αγαπημένο μου ανάγνωσμα. Ο Ellis, παρ' όλα αυτά, διατηρεί το σύνηθες πνεύμα του και το comic είναι αρκετά σύντομο (44 σελίδες) ώστε να μην καταντά κουραστικό. Αν δεν ήταν το artwork, όμως, μάλλον δεν θα είχα κάνει τον κόπο.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi