Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-08-07
LE CHEVALIER D'EON Vol. 1

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: Tou Ubukata

Artist: Kiriko Yumeji

Translation: Ikoi Hiroe

Del Rey Manga


Συμβαίνει, όταν διαβάζει κανείς manga (ή και comics, αλλά πιο σπάνια) για πολύ καιρό, κάποια στιγμή να του δίνεται η εντύπωση ότι τα έχει δει, διαβάσει, ξεκοκαλίσει όλα και ότι όσα δεν έχουν πέσει τα ίδια στα χέρια του, είναι κλώνοι, απομιμήσεις ή εκδοχές όλων των υπολοίπων. Το CHEVALIER D'EON είναι από αυτές τις ευχάριστες εκπλήξεις που τον διαψεύδουν, όχι μόνο λόγω του πολύ ενδιαφέροντος ιστορικού περιεχομένου, αλλά και λόγω του σχεδίου της Kiriko Yumeji, το οποίο αφήνει σχεδόν τελείως την "mangiκή" νόρμα (με την εξαίρεση των χαζών και αμήχανων εκφράσεων, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα).

Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στην προ-επαναστατική Γαλλία του 1753, επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 15ου. Τα πρώτα σπέρματα της επανάστασης που θα συμβεί σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, βρίσκονται διάσπαρτα εδώ και εκεί, ανάμεσα σε δυσαρεστημένους και αγράμματους πολίτες, ενώ η αριστοκρατία γιορτάζει πλουσιοπάροχα πάσης φύσεως γεγονότα και πασαλείβεται με τις δημιουργίες της Madame Pompadour (η εφευρέτρια της κολόνιας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα). Αυτό είναι το υπόβαθρο της ιστορίας μας, το οποίο οι δύο δημιουργοί βάφουν με πολύ πιο βαθιές σκιές, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο τόμος ανοίγει με έναν μανιακό που γράφει στίχους, χρησιμοποιώντας το αίμα παρθένων και τον οποίο ανακαλύπτει η αστυνομία. Ωστόσο, πριν προλάβουν να τον συλλάβουν, φεύγει διωκόμενος από μια αινιγματική γυναίκα, ονόματι Chevalier Sphinx (η "Ιππότης Σφίγγα"). Πέραν του σχεδίου και των κρυπτικών αναφορών σε βιβλικά χωρία και στα φρικτά αυτά ποιήματα, που οι δημιουργοί τους αποκαλούν Psalms ("Ψαλμούς"), το manga έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον ως εξής: η ιδέα της παρθένου που γίνεται θυσία από έναν σατανικό άνδρα, προκειμένου να αποκτήσει απόκρυφη γνώση και ισχύ, είναι τουλάχιστον κλισέ. Ωστόσο, εδώ οι δημιουργοί αφαιρούν παντελώς το σεξουαλικό και fake drama περιεχόμενο, που συνήθως απαντάται σε τέτοιες καταστάσεις, βάζοντας τους μανιακούς αυτούς να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το έργο τους, θεωρώντας τις κοπέλες απλώς μελανοδοχεία.

Έπειτα, γνωριζόμαστε με τον κεντρικό χαρακτήρα, τον D'Eon de Beaumont, ένα νεαρό αριστοκράτη που εργάζεται στη γαλλική αστυνομία και είναι, μάλλον, τελείως άχρηστος. Τουλάχιστον... έτσι φαίνεται, διότι ο νέος μας είναι μέλος του "Le Secret du Roi" ("Το Μυστικό του Βασιλιά"), του δικτύου κατασκόπων του Λουδοβίκου, ο οποίος ερευνά για λογαριασμό του τη σειρά των φρικτών φόνων, καθώς και τους "Ψαλμούς". Από την άλλη, η Chevalier Sphinx δεν είναι άλλη από την αδελφή του, Lia de Beaumont!

Για πρώτος τόμος έχει πάρα πολύ περιεχόμενο, πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη εισαγωγή στο μύθο και τους χαρακτήρες του. Το να πω κάτι παραπάνω, θα μου χαρίσει άλλο ένα *Mild ή όχι-και-τόσο-Mild Spoilers*. Το σημαντικό είναι ότι το manga είναι ιστορικά ακριβές (ειδικά αναφορικά με τον D'Eon de Beaumont, αλλά δε λέω τίποτε άλλο...), με πολλές επεξηγήσεις για την εποχή, την κοινωνία και τη χώρα, στο τέλος, ενώ συνδυάζει τα αίτια και τις αφορμές της Γαλλικής Επανάστασης με κάτι πολύ πιο καταχθόνιο και αιματηρό. Ο Tou Ubukata δένει αριστοτεχνικά τις ανθρώπινες ιστορίες με την ευρύτερη πλοκή, ενώ μας δίνει αρκετά στοιχεία του μυστηρίου για να βγάλουμε συμπεράσματα και ταυτόχρονα να λυσσάμε για περισσότερα. Το γεγονός ότι η Kiriko Yumeji καταφέρνει να τα αποδώσει όλα αυτά μέσα σε μία ατμόσφαιρα όπου ακόμη και οι στιγμές ελαφρότητας φαίνονται απατηλές, απλώς μαρτυρά το ταλέντο της.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi