Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


16-08-07
SPEAK OF THE DEVIL #1 (of 6)

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Gilbert Hernandez

Editor: Dave Land

Dark Horse


Όταν πριν από ένα χρόνο, είχα αναλάβει να γράψω review για το graphic novel του Gilbert Hernandez, SLOTH, δεν ήξερα τίποτα για το δημιουργό. Η πρώτη μου επαφή με το έργο του, με οδήγησε σε μια υπερεκτίμηση εκείνου του graphic novel, έχοντας προφανώς παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό της καθυστερημένης (για μένα) ανακάλυψης ενός σπάνιου ταλέντου. Έκτοτε, η γνώμη μου για το SLOTH έχει μεταβληθεί σημαντικά. Σε αυτό συνέβαλλε η ανάγνωση του ογκωδέστατου hardcover PALOMAR, το οποίο συλλέγει το έργο του Gilbert Hernandez που είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας, στο θρυλικό στυλοβάτη της ανεξάρτητης σκηνής των 80's, LOVE AND ROCKETS. Μην με παρεξηγείτε, δεν πιστεύω ότι το SLOTH είναι για πέταμα, αλλά οπωσδήποτε το θεωρώ -τώρα πλέον- κατώτερο των δυνατοτήτων του δημιουργού του.

(Bear with me, κάπου σκοπεύω να καταλήξω...)

Δυστυχώς, το SPEAK OF THE DEVIL είναι πολλά σκαλοπάτια πιο κάτω, σε σχέση με αυτό που περίμενα, δεδομένων των comics που έχω διαβάσει με την υπογραφή του Hernandez. Σκαλοπάτια; Ίσως και ορόφους ολόκληρους. Let me elaborate on that...

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι μια έφηβη, η Val, η οποία ζει μια, φαινομενικά, συνηθισμένη ζωή, σε ένα τυπικό Αμερικάνικο προάστιο και έχει ιδιαίτερο ταλέντο στην ενόργανη γυμναστική. Η νεαρά κορασίδα, όμως, έχει ένα μάλλον ασυνήθιστο τρόπο να περνά τον ελεύθερο χρόνο της τα βράδια της. Ντύνεται με μια εφαρμοστή ολόσωμη φόρμα και κρύβει το πρόσωπο της με μια μάσκα, που έχει τα χαρακτηριστικά ενός χαμογελαστού διαβόλου. Με αυτή την αμφίεση, πηγαίνει από παράθυρο σε παράθυρο, κοιτάζοντας με αδιάκριτο βλέμμα τις ζωές των γειτόνων της, τρομοκρατώντας όσους την εντοπίζουν. Εκεί, όμως, που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση, είναι στο ίδιο της το σπίτι! Κατασκοπεύει την μητριά της, ακόμη και στις εντελώς προσωπικές στιγμές της - όταν δηλαδή έχει "στενή επαφή" με τον ίδιο της τον πατέρα της. Κοίτα βίτσια το κοριτσάκι...

Ως set-up, όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά και, αν μη τι άλλο, ενδιαφέροντα. Ζωή στα προάστια, σεξουαλικότητα, και μια δόση φετιχισμού. Πολύ ωραία... Γιατί όμως στην εκτέλεση τα χαλάει όλα; Λογικό είναι, τα βαθύτερα κίνητρα της συμπεριφοράς της Val να αποκαλυφθούν όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται, αλλά το αποτέλεσμα στο πρώτο αυτό τεύχος το βρήκα εντελώς πεζό και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένα ακόμη στοιχείο, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, είναι οι διάλογοι, που σε πολλά σημεία είναι πραγματικά φριχτοί, όπως για παράδειγμα, στη σκηνή με την Val και τους φίλους της να χαλαρώνουν στο νεκροταφείο (ρηχά κοινωνικοπολιτικά τσιτάτα) ή στη συζήτηση της Val με μια συμμαθήτρια της με θέμα τις σεξουαλικές προτιμήσεις της γυμνάστριας του σχολείου (φτηνιάρικη πορνογραφική αντίληψη).

Το μόνο θετικό στο SPEAK OF THE DEVIL είναι φυσικά το σχέδιο του Hernandez. Ο τρόπος που δίνει στον κάθε χαρακτήρα -σημαντικό ή μη- τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τον δικό του, άμεσα αναγνωρίσιμο, σωματότυπο, είναι από τα μεγαλύτερα προσόντα του ως καλλιτέχνη. Στα συν είναι και τα απλά, πλην όμως πάντα λειτουργικά και ξεκάθαρα, layouts του. Με βάση, όμως τη δική μου άποψη για το τι συνιστά καλό comic, το σχέδιο -όσο ωραίο και αν είναι- υπάρχει πάντα για να υπηρετεί την ιστορία και αν αυτή δεν με ικανοποιεί, τότε το όμορφο οπτικό αποτέλεσμα φαντάζει λίγο, στα δικά μου μάτια.

Αυτές ήταν οι (not-so-positive) εντυπώσεις μου, από το πρώτο τεύχος του SPEAK OF THE DEVIL. Θα ήθελα να ελπίζω σε μια συνέχεια αντάξια του μεγέθους του ονόματος του δημιουργού του, αλλά η έμφυτη απαισιοδοξία μου, εμποδίζει τη γέννηση τέτοιων θετικών σκέψεων.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi