Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-08-07
TRANSLUCENT VOL. 1

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Writer/Artist: Kazuhiro Okamoto

Translator: Heidi Plechl

Lettering: Jim Keplinger

Editor: Philip Simon

Dark Horse


trans·lu·cent : [trans-loo-suhnt, tranz-] -adjective
1. permitting light to pass through but diffusing it so that persons, objects, etc., on the opposite side are not clearly visible: Frosted window glass is translucent but not transparent.
2. easily understandable; lucid: a translucent explication.
3. clear; transparent: translucent seawater.


Με βάση τον παραπάνω ορισμό και την όταν-μεγαλώσω-θέλω-να-γίνω-lain κοπελίτσα στο εξώφυλλο, περίμενα να διαβάσω μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, συνομωσίες, κάτι που να κάνει το TEXHNOLYΖE να φαίνεται παιδικό παραμύθι. Δεν πειστήκατε, ε; Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες μου δεν ήταν τόσο μεγάλες, και ευτυχώς, εδώ που τα λέμε, διότι αν ήταν, πιθανότατα θα λεγόμουν Pip και θα ζούσα μαζί με την πανάθλια αδερφή μου και τον πανηλίθιο σιδερά άντρα της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, περίμενα κάτι πολύ καλό από μια κοπελίτσα που μπορεί να γίνει αόρατη - γιατί η λογική μου λέει ότι περί αυτού πρόκειται - και όταν κάποια στιγμή μάθω να διαβάζω τις περιλήψεις στο οπισθόφυλλο πριν και όχι μετά, θα σχηματίζω μια πρώτη γνώμη αντί να αφήνω την φαντασία μου να οργιάζει.

Η Shizuka είναι μια πολύ ντροπαλή και ήσυχη κοπελίτσα -κάτι που δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, καθώς το όνομά της σημαίνει ειρηνικός/ήσυχος στα Ιαπωνικά- η οποία όμως πάσχει από μια σπάνια και μυστηριώδη ασθένεια (η σωστή έκφραση εδώ είναι "από άλλη μια σπάνια και μυστηριώδη ασθένεια"), για την οποία δεν είναι γνωστό ούτε τι την προκαλεί (σώπα) ούτε, φυσικά, αν και πώς θεραπεύεται. Η ασθένεια αυτή ονομάζεται Translucent Syndrome και όσοι πάσχουν από αυτήν, γίνονται από ημιδιαφανείς έως εντελώς αόρατοι, ενώ πέρα από αυτή τη "λεπτομέρεια", δεν φαίνεται να έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα με την υγεία τους. Στην περίπτωση της Shizuka, η ασθένειά της κάνει κύκλους, οι οποίοι συμβαδίζουν με τον δικό της κύκλο (όσοι καταλάβατε, καταλάβατε), κατά τους οποίους η διαφάνεια του σώματός της αυξάνει σταδιακά μέχρι που εξαφανίζεται εντελώς.

Η όλη πλοκή περιστρέφεται γύρω από την Shizuka και το πώς η ασθένειά της επηρεάζει τη ζωή και τα όνειρά της, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους γύρω της, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας σελίδες του τόμου, οπότε όσες ελπίδες κι αν είχα για "περίεργες" καταστάσεις, εξανεμίστηκαν. Σταμάτησα την ανάγνωση, πήρα μερικές βαθιές ανάσες και επιστρατεύοντας όλη μου τη γενναιότητα, διάβασα την περίληψη, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσω τους φόβους μου, ότι η συγκεκριμένη ιστορία, θα ήταν πολύ αρεστή σε shojo fans. Αντιστάθηκα πολύ σθεναρά στον πειρασμό, πρέπει να σας πω, να ξαναβάλω το τομάκι πίσω στο ράφι και να προσποιηθώ ότι δεν το είχα ανοίξει ποτέ, όμως αποφάσισα τελικά να του δώσω μια ευκαιρία και να κάνω το review και ομολογώ πως δεν το μετάνιωσα, κάτι που θα προσπαθήσω να εξηγήσω στην επόμενη παράγραφο.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το TRANSLUCENT δεν είναι παρά ακόμη ένα school drama, το διάβασα αυτό και σε άλλα reviews στο internet, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο ισχύει - το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν έπαθα την αλλεργία που με πιάνει σε οποιαδήποτε επαφή μου με school drama, νομίζω πως το αποδεικνύει. Η ασθένεια για την οποία μιλάει το TRANSLUCENT, δίνει απλά τη λαβή που χρειάζεται ο Okamoto για να ασχοληθεί με το πραγματικό του θέμα. Η "αορατότητα" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) της Shizuka, αντιπροσωπεύει αυτό που ένας πολύ μεγάλος αριθμός εφήβων αντιμετωπίζει, την αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης από τους συνομηλίκους τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, κατά τα εφηβικά τους χρόνια, και κάποιοι ακόμη και αργότερα, πίστευαν ότι όλοι οι υπόλοιποι τους θεωρούσαν εντελώς ασήμαντους, ότι ακόμη και αν εξαφανίζονταν, κανείς δεν θα έδειχνε να το παρατηρεί, πόσο μάλλον να στενοχωρηθεί, και πως αυτοί που κάνουν παρέα μαζί τους, το κάνουν μάλλον από οίκτο. Αυτό που μου άρεσε, όμως, με το συγκεκριμένο, είναι ότι παρουσιάζει το θέμα του -το οποίο φυσικά και δεν είναι πρωτότυπο, με τόσα και τόσα teen movies εκεί έξω που μιλάνε ακριβώς για το ίδιο πράγμα- με έναν πολύ όμορφο τρόπο, χωρίς να γίνεται μελοδραματικό (κανονικά έπρεπε να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη εδώ, αλλά υποψιάζομαι ότι θα έπεφτε λογοκρισία). (Editor's Note: Όχι δεν θα έπεφτε! Ποια λέξη ήθελες να χρησιμοποιήσεις; Κλαψομούνικο, ίσως;)

Το σχέδιο του Okamoto είναι λιτό, με πολύ λίγα καρέ να έχουν παραπάνω λεπτομέρεια, μα αυτό δεν είναι κάτι που θα παρατηρήσει κανείς, καθώς το βάρος δίνεται στους διαλόγους και τους χαρακτήρες. Το μόνο που ίσως έχω να πω για το artwork, είναι ότι ο Okamoto σχεδιάζει τους ενηλίκους σαν καρικατούρες, μάλλον για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στα παιδιά, να δείξει ότι η όλη ιστορία αφορά αυτά και δεν είναι κάτι που οι ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν. Τολμώ να εικάσω ότι το TRANSLUCENT εμπεριέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και αυτό, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, του δίνει μια έξτρα γεύση.

Κλείνοντας, να πω ότι παρά τους αρχικούς μου ενδοιασμούς, διάβασα το TRANSLUCENT πολύ ευχάριστα, κάνοντας ένα διάλειμμα από μάχες, σπαθιά και όπλα. Το προτείνω γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι πιο ανάλαφρο, πιο κοντά στην πραγματικότητα (παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ανθρώπους που γίνονται αόρατοι - είπαμε αυτό είναι μεταφορικό). Είναι δε, μια πολύ καλή περίπτωση για δώρο, καθώς θα είναι μόνο τρεις τόμοι και δεν θα ξοδευτείτε πολύ, ειδικά για άτομα που δεν διαβάζουν manga και θα θέλατε να τα "σπρώξετε" λιγάκι (πονηρό χαμόγελο).





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi