Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


21-08-07
YOTSUBA&! VOL. 4

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer/Artist: Kiyohiko Azuma

Translation: Javier Lopez

Editor: Javier Lopez

ADV Manga


Μετά από αρκετό καιρό απουσίας, η Yotsuba και οι καθημερινές, παλαβές της εμπειρίες, συνεχίζονται. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο τίτλος παραπέμπει στη δομή του manga, όπου κάθε κεφάλαιο είναι Yotsuba & (...) όπου αυτό στον παρόντα τόμο είναι "Challenges", "Fishing", "Dinner", "Four-Panel-Manga", "The Bloom of Youth", "Newspapers" και "Tsukutsukuboshi". Ο δημιουργός (ναι, είναι "Ο" δημιουργός, επιτέλους τον βρήκα!) ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση από ότι στους προηγούμενους τρεις τόμους, εστιάζοντας περισσότερο στο ενημερωτικό, πολιτισμικό στοιχείο της καθημερινής ζωής στα περίχωρα, παρά στο χιούμορ που βγάζουν οι αστοιχείωτες γκάφες και ερωτήσεις της Yotsuba. Ειδικά στα τρία πρώτα κεφάλαια, εστιάζει στην καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν οι ήρωές του, με αισθητά λιγότερα κωμικά στοιχεία. Το τέταρτο κεφάλαιο, ταιριαστά, αφιερώνεται στο είδος για το οποίο έγινε γνωστός με το AZUMANGA DAIOH, το "Yon Koma Strip", οπότε και το γυρίζει σε πιο κλασσικό, ιαπωνικό λεκτικό χιούμορ.

Τα επόμενα δύο κεφάλαια ασχολούνται με την ερωτική απογοήτευση (εννοώντας "τον είδα να κρατιέται χέρι-χέρι με ένα άλλο κορίτσι - Japanese type of teen heartbreak") της Fuka, ιδωμένη μέσα από τα μάτια της μικρής Yotsuba, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει τα όσα σκόρπια έχει ακούσει, με όσα της λέει η έφηβη φίλη της. Πάλι, η λεκτική παρερμήνευση μετατρέπει το "ραγισμένη καρδιά" σε "καρδιοπάθεια", οπότε η μικρή μας φίλη προσπαθεί πανικόβλητη να "σώσει" τη Fuka, καταρρακώνοντάς την τελείως. Στο "Newspapers", προσπαθώντας να φερθεί "μεγαλίστικα", η Yotsuba διαβάζει εφημερίδα και αποφασίσει να εκδώσει τη δική της (μονοσέλιδη και χειρόγραφη), οπότε κάνει βούκινο τη θλίψη της Fuka στην οικογένειά της. Τα δύο αυτά κεφάλαια θυμίζουν περισσότερο το χιούμορ των προηγούμενων τόμων και σίγουρα είναι τα καλύτερα από αυτής της απόψεως.

Το τελευταίο κεφάλαιο περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο είδος τζιτζικιού (το tsukutsukuboshi, που στην Ιαπωνία συνδέεται με το τέλος του καλοκαιριού) και βάζει τη Yotsuba τελείως στο ηλικιακό της πλαίσιο και είναι ίσως από τις πιο απλές και heartwarming ιστορίες που έχω διαβάσει.

Συνολικά είναι, όπως πάντα, πολύ light reading αλλά όχι όσο ligh-hearted ήταν τα προηγούμενα, με το "Fishing" να είναι αρκετά βαρετό. Χωρίς να είναι κακό, απλά δεν ήταν τόσο... καλό. Ελπίζουμε στον τόμο 5 να επιστρέψει στο παλιό του χιούμορ.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi