Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-09-07
KAFKA

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: David Zane Mairowitz

Artist: Robert Crumb

Editor: Richard Appignanesi

Fantagraphics Books


Δεν ξέρω τι με οδήγησε στο να παραγγείλω την συγκεκριμένη βιογραφία. Η επαφή μου με το έργο του Franz Kafka, περιορίζεται -μέχρι στιγμής- αποκλειστικά, σε μια συλλογή διηγημάτων του, καθώς και σε ένα βιβλίο του (ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ), που περιμένει να πάρει την σειρά του για να το διαβάσω. Μπορεί η γνώση μου γύρω από το έργο του Τσέχου συγγραφέα, να μην είναι και η πληρέστερη δυνατή, αυτό όμως δεν με εμπόδισε να το εκτιμήσω, καθώς και να διαπιστώσω ότι είναι το γέννημα της φαντασίας ενός μυαλού... διαφορετικού από τα άλλα. (Για να μην πω pretty much fucked up.)

Η παρούσα κυκλοφορία, λοιπόν, έμοιαζε με μια καλή ευκαιρία να μάθω ποιοι ήταν οι "δαίμονες" που βασάνιζαν αυτόν τον άνθρωπο, και οι οποίοι τον ανέβασαν στο πάνθεον των σημαντικότερων λογοτεχνών του 20ου Αιώνα. (Plus, some Crumb art is always welcome!)

Μέσα στις σελίδες του KAFKA, ο David Zane Mairowitz παραθέτει όλα τα γεγονότα που επηρέασαν βαθύτατα και τελικά διαμόρφωσαν τον Franz Kafka. Αρχίζει από την ενηλικίωση του στο Εβραϊκό γκέτο της Πράγας και την αντίστοιχη λαογραφία του λαού του, που επηρέασε σημαντικά τον τρόπο γραφής του. Εξετάζει την χαμηλή αυτοεκτίμηση του Kafka και την γενικότερη αρνητική εικόνα που είχε για τον εαυτό του, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην κακή σχέση με τον πατέρα του, έναν αυταρχικό άνθρωπο, που αντιπροσώπευε την απόλυτη μορφή εξουσίας στην ζωή του. Δεν λείπουν, φυσικά, και οι γυναίκες που πέρασαν από την ζωή του, παρά το γεγονός ότι ο ol' Frank έτρεφε απέχθεια για τη σωματική πράξη του σεξ, και επιχείρησε να παντρευτεί, παρά το γεγονός ότι δεν το επιθυμούσε! Υπάρχουν και άλλα εδώ μέσα, αλλά αυτά ήταν αρκετά για να βγάλω το συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν τελικά διαφορετικά "κουρδισμένος" από τους υπόλοιπους.

Η βιογραφία αυτή δεν είναι ένα συνηθισμένο graphic novel. Μεγάλο μέρος του είναι πρόζα από τον Mairowitz, στην οποία παρεμβάλλεται ο Crumb για να κάνει τα illustrations του, να συμπληρώσει το κείμενο, ενώ δεν λείπουν και μεταφορές πολλών ιστοριών του Kafka. Σχετικά με αυτές τις μεταφορές, δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να πάρω θέση για την πιστότητα τους ή έλλειψη αυτής. Οι μικρές αναλύσεις που προσφέρει ο Mairowitz, υπάρχουν για να αιτιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ιστορίες και το τι μας φανερώνουν για την ψυχοσύνθεση του συγγραφέα, σύμφωνα πάντα με τα όσα στοιχεία έχουν παρουσιαστεί. Όλο αυτό το πάντρεμα κειμένου και εικόνας, μετατρέπει αυτό το πολυσέλιδο εγχείρημα σε μια ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία, αυτό που πολλοί λένε "page turner".

H επιλογή του Crumb για την ανάληψη των σχεδιαστικών καθηκόντων, φαίνεται ως η απόλυτα φυσική. Ο πατριάρχης της Αμερικάνικης underground σκηνής έχει αποδείξει πολλές φορές ότι και αυτός έχει κάποια ιδιαίτερα "κολλήματα" στις σχέσεις του με το άλλο φύλο, οπότε ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο; Ο Crumb βρίσκεται εδώ σε εξαιρετική φόρμα. Το σχέδιο του είναι πλούσιο σε λεπτομέρειες και οι φιγούρες του μοιάζουν να έχουν βάρος και τρισδιάστατη υπόσταση, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένες στις δυο διαστάσεις του χαρτιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί αυτό το έργο. Από μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο Internet, διαπίστωσα ότι υπάρχει στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια, από διάφορες εκδοτικές, όντας όμως μη διαθέσιμο (out of print, πιο λαϊκά). Σε κάποιες από τις προηγούμενες εκδόσεις, ο τίτλος είναι INTRODUCING KAFKA, σαφώς πιο ταιριαστός πιστεύω, από το ξερό "KAFKA".

Αν είστε φίλοι του συγγραφικού έργου του Kafka, μην το αγνοήσετε. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους φίλους του Crumb. Όσο για μένα, αποτέλεσε ένα καλό έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση, που σημαίνει πως έφτασε η ώρα να διαβάσω ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ - και μετά βλέπουμε τι θα ακολουθήσει...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi