Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


06-09-07
CROOKED LITTLE VEIN

του Αλέξανδρου Βαγενά

Writer: Warren Ellis

William Morrow Books


Είμαι σίγουρος πως πολλοί οπαδοί του Warren Ellis θα περιμένουν αυτό το μυθιστόρημα εναγωνίως. Κι εγώ, ομολογώ, το τσίμπησα με το που πρωτοεμφανίστηκε στα ράφια παρά την αρκετά τσουχτερή τιμή του. Ο ίδιος ο Ellis δημοσίευε διαρκή updates στα blogs του και στο Engine.net, έχοντας μάλιστα κάνει διαθέσιμο και το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, οπότε ήξερα με τι θα έχω να κάνω: μια παρωδία του hardboiled noir ύφους συγγραφέων όπως ο Dashiell Hammett, ο Ross Macdonald κ.λπ., αλλά φιλτραρισμένη με το γνώριμο στιλ του Ellis, όπως το έχουμε συνηθίσει σε comics που έχει βασίσει σε αυτό το μοντέλο, όπως το TRANSMETROPOLITAN, το LAZARUS CHURCHYARD και το DESOLATION JONES - ή ακόμη και το PLANETARY, που μοιράζεται πολλά κοινά θέματα.

Πράγματι, το CROOKED LITTLE VEIN δεν ξεφεύγει από αυτά τα πρότυπα. Η ιστορία, την οποία μας αφηγείται, σε πρώτο πρόσωπο, ο Mike McGill, ντετέκτιβ στο επάγγελμα, έχει ως εξής: ο ηρωινομανής επιτελάρχης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζεται στο γραφείο του loser και αυτοαποκαλούμενου σκατομαγνήτη ντετέκτιβ μας και του αναθέτει να βρει το μυστικό Σύνταγμα της χώρας, γραμμένο από τον Washington σε δέρμα εξωγήινου, το οποίο προορίζεται για χρήση σε ώρα ανάγκης. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή η ώρα είναι τώρα, μια που η χώρα έχει γεμίσει από κάθε είδους ανώμαλους και διεστραμμένους, που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους στο internet και θέλει να χρησιμοποιήσει το μυστικό Σύνταγμα, για να επαναφέρει την Αμερική σε μια κατάσταση παλιομοδίτικης αρμονίας και "κανονικότητας" - κάτι σαν την τηλεοπτική εκδοχή των 50's

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουν ιδέα για το που μπορεί να είναι, με αποτέλεσμα ο ήρωάς μας να μπαρκάρει σε ένα ταξίδι στον υπόκοσμο του sex και της διαφθοράς, με μοναδικό οδηγό μια κοπέλα που γράφει εργασία πάνω σε ακραίες συμπεριφορές! Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, ο ήρωας πρέπει να ξεπεράσει τις σεξουαλικές και άλλες αναστολές που κουβαλάει, να επιδοθεί σε κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές και να παραμείνει ζωντανός.

Αν η ιδέα σας θυμίζει κάποιο ή και όλα τα comics που ανέφερα παραπάνω, δεν έχετε κι άδικο. Το μυθιστόρημα χαρακτηρίζεται από τη γνώριμη ακραία και εξυπνακίστικη γλώσσα του Ellis και το ενδιαφέρον του σε drugs, body modification, futurology, συνομωσιολογία κ.λπ., αλλά κάπου εκεί είναι που σκοντάφτει το πράγμα. Ωραία όλα αυτά και μακάρι το CROOKED LITTLE VEIN να προοριζόταν μόνο ως μια απλή παρωδία. Έχω την εντύπωση, όμως, ότι ο Ellis θέλει να το παίξει λιγάκι Chuck Palahniuk (FIGHT CLUB), λίγο Craig Clevenger (DERMAPHORIA, CONTORTIONIST'S HANDBOOK), λίγο Katherine Dunn (GEEK LOVE) και λίγο Raymond Chandler, και να περάσει σε ένα βαθύτερο επίπεδο κριτικής και ανάλυσης, μέσω των εργαλείων που προσφέρει η αστυνομική λογοτεχνία. Παρ' όλα αυτά, αναλώνεται στην απαρίθμηση φρικιών και στην παράθεση τραβηγμένων μεταφορών και αστείων.

Το βιβλίο σίγουρα θα δούλευε σε αυτό το επίπεδο, καθώς περιέχει πάρα πολλές ξεκαρδιστικές σκηνές, κυρίως εις βάρος του κακόμοιρου Mike, αλλά ο Ellis προδίδεται από τις προθέσεις του. Η μόνιμη επωδός, η οποία επαναλαμβάνεται από ποικίλους χαρακτήρες, είναι ότι, πλέον, όλες αυτές οι φαινομενικά underground συμπεριφορές και πρακτικές τις οποίες παραθέτει ο Ellis, είναι ουσιαστικά mainstream, εξαιτίας του Internet. OK, πάει καλά, είμαστε μαζί του, αλλά θα περίμενα να δω το συμπέρασμα αυτό να διεξάγεται και να εκφράζεται οργανικά και όχι υπό μορφή κηρύγματος. Παρόλο που δεν έχει υπάρξει ποτέ τρομερά διακριτικός, ο Ellis έχει καταφέρει αντίστοιχα επιτυχημένα αποτελέσματα σε αριστουργήματα όπως το TRANSMETROPOLITAN ή το PLANETARY. Εκεί, πάρα πολλά συμπεράσματα πηγάζουν από τη σωστή χρήση της αφήγησης και όχι επειδή... μας τα ρίχνει στο πιάτο!

Και πριν βιαστεί κανείς να μου πει ότι μιλάω για διαφορετικά Μέσα και ότι στα comics πολλά πράγματα εκφράζονται μέσω της απεικόνισης, ενώ στη λογοτεχνία πρέπει υποχρεωτικά να... ειπωθούν λεκτικά, διαβάζοντας το CROOKED LITTLE VEIN θα διαπιστώσετε ότι το προαναφερθέν μοτίβο, δηλαδή η διεισδυτικότητα του Internet και η διαθεσιμότητα οποιασδήποτε ιδέας, επαναλαμβάνεται με τέτοιο ρυθμό, που ο αναγνώστης έχει φτάσει στο συμπέρασμα από πολύ νωρίς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι κρίμα που ο Ellis δεν επωφελήθηκε των ελευθεριών που προσφέρει το γράψιμο ενός μυθιστορήματος. Το CROOKED LITTLE VEIN θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο σε μέγεθος (αριθμεί γύρω στις 280, μικρού μεγέθους και καθόλου πυκνογραμμένες, σελίδες και το διάβασα σε μόλις τρεις ώρες), ώστε να έχει το χώρο να χειριστεί το θέμα με άνεση. Ως έχει, το βιβλίο είναι πολύ διασκεδαστικό, θυμίζει περισσότερο comic στο ρυθμό και τις σκηνές του και περνάει κανείς κάποιες ώρες ευχάριστα διαβάζοντάς το.

Αν, όμως, όπως εγώ, περνάτε άπειρες ώρες στο Internet, πολλά από αυτά που γράφει ο Ellis έχουν χάσει το shock value που μπορεί να είχαν πριν χρόνια και το οποίο αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο τα συμπεριέλαβε. Τουλάχιστον, το επόμενο μυθιστόρημα του ελπίζουμε ότι θα είναι πληρέστερο.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi