Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-09-07
SUPER SPY

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Matt Kindt

Top Shelf


Υπάρχουν κάποια comics που με κάνουν να υποκλίνομαι στις ικανότητες του δημιουργού τους. Που είναι τέλεια, τόσο τεχνικά, όσο και ως προς τη δύναμη των συναισθημάτων που προξενούν στον αναγνώστη τους. Που απαιτούν τη συμμέτοχη ενός σκεπτόμενου αναγνώστη, που δεν "καταναλώνει" απλώς ότι του προσφέρει ο δημιουργός, σα να ήταν ποπ-κορν.

Υπάρχουν comics που θα μπορούσαν να με κάνουν να βγω στο δρόμο για να φωνάξω πόσο σπουδαία είναι.

Το SUPER SPY του Matt Kindt είναι ένα από αυτά.

To SUPER SPY πρωτοδημοσιεύτηκε ως web comic, στο site της Top Shelf (και μάλιστα, κυρίως, με το σκεπτικό ενός comic που θα μπορούσε να διαβαστεί στο PSP) και τώρα συγκεντρώθηκε (αφού έγιναν οι απαιτούμενες αλλαγές) σε έναν πανέμορφο τόμο. Αποτελείται από ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν κατάσκοποι του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ιστορίες αυτές, αν και αρχικά φαίνονται αυτοτελείς και ασυσχέτιστες μεταξύ τους, σχηματίζουν τελικά ένα μεγαλύτερο παζλ που αποκαλύπτει μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς.

Μυστικοί κωδικοί, πλαστά διαβατήρια, απόρρητα σχέδια, φωτογραφίες υποψήφιων θυμάτων και νεκρών αγαπημένων και κάψουλες υδροκυανίου (για την περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχτούν όπως τα περιμένεις), βρίσκονται στις σελίδες του. Οι ιστορίες που διαδραματίζονται στις σελίδες αυτού του graphic novel, ουσιαστικά, είναι δράματα ανθρώπων που χρειάστηκε να θυσιάσουν, όχι μόνο όσους και όσα αγαπούν, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο γεμάτος κίνδυνο και μυστήριο κόσμος των κατασκόπων, αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Από όποια άποψη κι αν το εξετάσει κανείς, το SUPER SPY είναι απλά απίστευτο. Το design του βιβλίου είναι πανέμορφο, κάτι αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε πως ο Matt Kindt έχει στο βιογραφικό του εξαιρετικά designs, σε comics όπως το 2 SISTERS και το PISTOLWHIP. Στον τομέα του artwork, o Kindt ξεδιπλώνει τις ικανότητες του, αλλάζοντας συνεχώς το ύφος του, ανάλογα με το τι απαιτεί η ιστορία. Η γραμμή του είναι ταυτόχρονα ρετρό και δυναμική. Ο ρυθμός του comic είναι τέλειος, με τις παύσεις εκεί που χρειάζονται, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αναπνέει και να μη μπορεί να σταματήσει την ανάγνωση, παρά τον όγκο του βιβλίου.

Και στο σενάριο, όμως, ο Kindt παραδίδει μαθήματα. Σύντομες, πανέξυπνες και ολοκληρωμένες ιστορίες, που στέκονται μόνες τους, αλλά ανήκουν και σε ένα μεγαλύτερο, δαιδαλώδες πλαίσιο. Μοιάζει με ένα μωσαϊκό που εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά, αλλά χρειάζεται πολλές αναγνώσεις για να διαπιστωθεί το πραγματικό του μεγαλείο. Ο δημιουργός διαχειρίζεται ικανότατα ένα μεγάλο πλήθος χαρακτήρων, για να αφηγηθεί μια ιστορία-γρίφο, για την επίλυση του οποίου απαιτείται η συμμετοχή του αναγνώστη.

Με το SUPER SPY, ο Matt Kindt γίνεται ένας από τους πραγματικά σπουδαίους και μεγάλους δημιουργούς. Το συγκεκριμένο graphic novel αποτελεί -τουλάχιστον, μέσα στο δικό μου κεφάλι- ένα από τα καλύτερα comics, όχι μόνο της χρονιάς που διανύουμε, άλλα και των τελευταίων ετών, γενικότερα.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi