Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


02-10-07
CAPTAIN AMERICA: THE CHOSEN #1 (of 6)

του Ακη Τριανταφύλλου

Writer: David Morrell

Artist: Mitch Breitweiser

Colorist: Brian Reber

Letterer: Cory Petit

Editors: Andy Schmidt, Alejandro Arbona

Marvel Comics


Κουράγιο. Τιμή. Πίστη. Αυτοθυσία. Σε αυτά προσθέστε άλλη μια λέξη: Προπαγάνδα.

Το ιδανικό και το πραγματικό, μπλέκονται περίεργα, έως επικίνδυνα, σε αυτό εδώ το τεύχος.

Ο Captain America πρωταγωνιστεί σε ακόμη μία σειρά. Φαίνεται ότι από τότε που πέθανε, βγαίνουν πολύ περισσότερες σειρές από ότι όταν ήταν εν ζωή. (Καθόλου περίεργο, αν το καλοσκεφτείτε.) Φυσικά, όλες αυτές οι σειρές είναι εκτός του continuity της Marvel, γιατί ναι, ο Cap είναι ακόμα νεκρός. Έτσι και το CAPTAIN AMERICA: THE CHOSEN ανήκει στο Marvel Knights, άρα επισήμως "off the record", στην παράδοση των SPIDERMAN: REIGN και SILVER SURFER: REQUIEM.

Για το εγχείρημα αυτό, στρατεύτηκαν ο David Morrell και ο Mitch Breitweiser. Αν δεν σας λένε τίποτα τα ονόματα, ή απλά σας αχνοθυμίζουν κάτι, επιτρέψτε μου να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Ο David Morrell είναι ο συγγραφέας του FIRST BLOOD (1982), του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία με το πρόθεμα RAMBO. Από ότι γνωρίζω, πρόκειται για αξιόλογο βιβλίο με πολλές προεκτάσεις, που όμως, για να το θέσω ευγενικά, του άλλαξαν τα φώτα κατά τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Ο Morrell έχει γράψει αρκετά βιβλία, χωρίς όμως κανένα να φτάσει τη δημοτικότητα του προαναφερθέντος. Η συνεργασία αυτή είναι, για τον Morrell, το βάπτισμα του πυρός στον χώρο των comics. Ο καλλιτέχνης της σειράς, Mitch Breitweiser, δουλεύει από το 2004 αποκλειστικά στη Marvel και έχει στο "σακίδιο" του τα DRAX: THE DESTROYER, ULTIMATE FANTASTIC FOUR και ANNIHILATION. Συνηθίζει να κάνει μόνος του τα μελάνια και η συγκεκριμένη δουλειά είναι η μεγαλύτερη που έχει αναλάβει μέχρι στιγμής.

Το τεύχος μας μιλάει για έναν Αμερικανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν, που εν μέσω συγκρούσεων, αναρωτιέται διάφορα ανθρωπιστικά, αλλά ξέρει ότι βρίσκεται εκεί λόγω της Al Qaeda (oh, so that's the reason!), και έχει αφήσει πίσω το νεογέννητο παιδί του, που δεν το έχει δει ποτέ (can it be more common?), ώσπου εμφανίζεται ο Captain America, βοηθώντας τον και εμπνέοντας τον για ηρωισμούς. End of story (συν ένα twist).

Από πού να αρχίσω...

Καλά η αναφορά στην Al Qaeda, αλλά η φάτσα του Μπιν Λάντεν να αναφωνεί "Θάνατος στην Αμερική, στο Σατανά και τους Σιωνιστές!", παραπάει. Η γυναίκα χωρίς μαντίλα και δίπλα της το παιδί με το στερεοφωνικό αγκαλιά, που τον έπιασαν να ακούει μουσική, και έπειτα λιθοβολούνται, είναι αισχρή και αυτό είναι μετριοπαθής χαρακτηρισμός. Φυσικά, βάζουμε και ένα καρέ από Δίδυμους Πύργους για να ξυπνήσουν οι μνήμες στο υποσυνείδητο του αναγνώστη και έδεσε το... άντε μην πω.

Η εθνικιστική ματιά στα γεγονότα είναι προφανής και αυτό δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα, πολλοί βέβαια θα εξοργιστείτε. Το επικίνδυνο είναι το κεκαλυμμένο κομμάτι και οι μικρές λεπτομέρειες, που θέλουν δεύτερη ανάγνωση (και πόσοι θα μπουν στον κόπο;) για να καταλάβεις το μέγεθος της αναλήθειας ή της πλάγιας "διαφήμισης" του κράτους των Η.Π.Α και των πρακτικών του. Εκεί εξοργίζεσαι. Φυσικά, ο Captain America δημιουργήθηκε ως εργαλείο προπαγάνδας κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι καιροί, πίστευα, έχουν αλλάξει.

Πολλά σημεία του τεύχους είναι τόσο φορτωμένα (και φορτισμένα) με παραπληροφόρηση, με ευαίσθητα θέματα, με λανθασμένες αντιλήψεις, μετατρέποντας το σε ιδανικό όχημα προπαγάνδας. Δεν συζητάμε καν για την διαχωριστική γραμμή αλήθειας και ψεύδους - απλά δεν υπάρχει! Από την άλλη, η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη και εφόσον μιλάμε για comics ακόμα μεγαλύτερη. Η εκμετάλλευση της αποτελεί την χειρότερη μορφή χειραγώγησης.

Και επειδή πήρα φόρα, να κάνω και μια αναφορά στο καλλιτεχνικό κομμάτι του τεύχους. Το σχέδιο του Breitweiser είναι πολύ καλό, παρά τις απλοϊκές, σχεδόν πρωτόγονες γραμμές του, και πιάνει σωστά την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον που κινείται η ιστορία. Δεν είναι ακριβώς του γούστου μου, αλλά φαίνεται ικανότατος καλλιτέχνης.

Εν κατακλείδι, αναρωτιέμαι πόσοι Αμερικάνοι αναγνώστες θα δουν πίσω από το προπέτασμα ψέματος και φυσικά, πόσοι από αυτούς θα "πορωθούν" κι από πάνω. Σκεφτείτε ότι ο τίτλος και ο δεύτερος πρωταγωνιστής του τεύχους είναι ο Captain America, που εκτός του προφανούς ότι συμβολίζει την Αμερική, δεν παύει να είναι ένας comic superhero που πολλά παιδιά θαυμάζουν. Γενικά, η σχέση Captain America ως σύμβολο και ως ήρωας είναι ιδιαιτέρως προβληματική.

Η Αμερική στα χαρτιά και η αληθινή. Δύο κόσμοι...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi