Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


08-10-07
PARADE WITH FIREWORKS #1

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Mike Cavallaro

Image Comics


Παρατηρώ ότι πολλές φορές συμβαίνει να σχηματίσω άποψη για ένα comic, πολύ πριν το διαβάσω. Δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος, βέβαια, αλλά λίγο η άποψη μου για τον δημιουργό ή την εταιρεία που το εκδίδει και λίγο το τι "καταλαβαίνω" από το εξώφυλλο και την αισθητική του, και σύντομα έχω -σχεδόν- ολοκληρωμένη άποψη για ένα comic, που δεν έχω πάρει ακόμη στα χέρια μου.

Κάποιες φορές, η άποψη αυτή είναι τόσο "δυνατή", που ακόμη και αν διαβάσω το comic και τελικά δω κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενα, δυσκολεύομαι να το πιστέψω. 'Αλλοτε, πάλι, όπως στην περίπτωση του PARADE WITH FIREWORKS, σχεδόν σοκάρομαι από το πόσο διαφορετικό είναι από αυτό που πίστευα ότι θα διάβαζα.

Ο παραπάνω πρόλογος ουσιαστικά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο comic δεν είναι "κάτι σα μια νοσταλγική ιταλική ταινία με το Marcello Mastroianni, σχεδιασμένο από κάποιον που θα ήθελε να είναι ο Seth".

Και αφού αποσαφηνίσαμε το τι ΔΕΝ είναι το PARADE WITH FIREWORKS, ας δούμε τι είναι πραγματικά.

Όταν ο δημιουργός του comic, Mike Cavallaro, ήταν ακόμη πολύ μικρός, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος στον πρόλογο, στο σπίτι του μαζευόταν ένα μεγάλο κομμάτι της οικογένειάς του. Εκεί, οι μεγαλύτεροι διηγούνταν παλιές ιστορίες από την πατρίδα τους, την Ιταλία. Η ιστορία που ο μικρός Mike αγαπούσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ήταν αυτή που εξιστορείται στο PARADE WITH FIREWORKS.

Ήρωας της, ο Paolo, ένας Ιταλός, o οποίος έχοντας ζήσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου εμπορεύεται το ελαιόλαδο που παράγει η πατρίδα του. Η Αμερική του Μεσοπολέμου, όμως, είναι ένα μέρος επικίνδυνο και συνειδητοποιώντας ότι όσο είναι εκεί, θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο, ο Paolo επιστρέφει στην Ιταλία.

Η χώρα, όμως, που θα βρει, δεν είναι αυτή που είχε αφήσει. Ο φασισμός έχει ήδη ριζώσει βαθιά και η Ιταλία είναι πλέον χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα. Η οικογένεια του Paolo είναι με το μέρος των κομμουνιστών και δε βλέπει με καλό μάτι την άνοδο στην απήχηση των φασιστών. Το πεδίο "μυρίζει μπαρούτι" και δε θα αργήσει να χυθεί αίμα. Αφορμή θα βρεθεί κατά τη διάρκεια της γιορτής των Θεοφανείων, όταν τη μπάντα που θα αποχωρήσει από την παρέλαση, θα συνοδέψουν δυο μικρές ομάδες των αντίθετων παρατάξεων. Οι θερμοκέφαλοι που χρειάζονται για να ανάψει η σπίθα είναι εκεί, και το, όχι και τόσο αθώο, πείραγμα και η διαφωνία για το τι θα παίξει η μπάντα, θα μετατραπεί σε τσακωμό. Οι άντρες θα πιαστούν στα χέρια και δε θα αργήσει να χυθεί αίμα.

Το artwork θυμίζει, τελικά, περισσότερο Scott Morse παρά Seth. Τα χρώματα είναι, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα έντονα και δεν ταιριάζουν τόσο με το artwork και το ύφος της ιστορίας. Σίγουρα, η χρήση μιας πιο απαλής παλέτας χρωμάτων θα δημιουργούσε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον εφέ για τον αναγνώστη.

Η μικρή αυτή ιστορία είναι σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Το PARADE WITH FIREWORKS ασχολείται με ένα πολύ πιασιάρικο, και ακόμα πολύ "ζεστό" κομμάτι της Ιστορίας, ενώ σε καμιά περίπτωση ο τοπικός χαρακτήρας δεν αποξενώνει τον αναγνώστη, αφού το συγκεκριμένο θέμα σπάει τα όρια του "τοπικού". Η απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο συνδέονται τα τραγούδια με τις πολιτικές παρατάξεις, και το πως η μουσική δεν τιθασεύει μόνο τα ήθη αλλά μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για ρήξη, είναι από τα αγαπημένα μου στοιχειά στην ιστορία.

Παρ' όλα αυτά, σίγουρα, το comic δεν είναι όλα όσα θα ήθελα, ή όσα θα μπορούσε να είναι. Οι καταστάσεις είναι, κάποιες φορές, υπερβολικά απλοϊκές, ορισμένοι χαρακτήρες είναι αρκετά σχηματικοί, ενώ και η εξέλιξη της ιστορίας δεν έχει σημαντική πρωτοτυπία (τουλάχιστο σε αυτό το τεύχος, το πρώτο από τα δυο).

Παρά τις ενστάσεις μου, το PARADE WITH FIREWORKS είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, με όμορφο σχέδιο, που αφήνει υποσχέσεις και για το δημιουργό του αλλά και για τα comics που θα κυκλοφορήσουν τους υπόλοιπους μήνες από το Shadowline της Image.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi