Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-10-07
LOKI

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου

Writter: Robert Rodi

Artist: Esad Ribic

Letterer: Virtual Calligraphy's Cory Petit

Editor: Axel Alonso

Marvel Comics


Δεν υπήρξα ποτέ fan της κατά Marvel εκδοχής του Thor και της Νορβηγικής Μυθολογίας, κάτι που ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία έχει "συμπεριφερθεί" και στην Ελληνική Μυθολογία, με τον Ηρακλή ως third rate Avenger και πρόσφατα, το θεό 'Αρη να προσμετρείται στα τσιράκια του Iron Man. Κατά τη γνώμη μου, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι απεικονίσεις. Αντίστοιχη γνώμη είχα, έχω και (ελπίζω) θα έχω, και για την camp εμφάνιση του Thor, με την ξανθιά -αλά Sunsilk- κώμη και την τσίρκουλο στολή, καθώς και για τη μονοδιάστατη καταγραφή του χαρακτήρα του. Όσο για τον Loki, το θεό του ψεύδους και της διαβολής, αυτόν -πάντοτε, στη Marvel εκδοχή του- δεν μπορούσα να τον δω ως κάτι περισσότερο από έναν τρομερά προβλέψιμο villain-καρικατούρα, του οποίου η μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν να συμβάλλει (κι αυτό άθελά του) στη δημιουργία των Avengers.

Όταν, λοιπόν, κυκλοφόρησε η μίνι σειρά LOKI και άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα διθυραμβικά σχόλια, ομολογώ ότι, όντας προκατειλημμένος, είπα μια καλή κουβέντα για το οφθαλμοφανώς εξαιρετικό painted σχέδιο, και αρνήθηκα να ασχοληθώ περαιτέρω. Μέγα λάθος, όπως αποδείχτηκε! Αυτό το λάθος, έρχομαι σήμερα να διορθώσω, καλώντας όλους εσάς που μας διαβάζετε, είτε ασχολείστε με τα υπερηρωικά comics, είτε όχι, να αγοράσετε αυτό το ανέλπιστα εξαιρετικό trade paperback.

Χωρίς να μας δίνει περισσότερα στοιχεία για το πώς αυτό επιτεύχθηκε, η ιστορία ξεκινά πληροφορώντας μας ότι μετά από αιώνες ατέρμονων και ανεπιτυχών προσπαθειών, ο Loki κατάφερε επιτέλους να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της Asgard. Ο πατέρας των Νορβηγών θεών, Odin, βρίσκεται αιχμάλωτος του "γιου" του, ενώ ο άλλοτε παντοδύναμος Thor, είναι πλέον εντελώς ανίσχυρος στα χέρια του σατανικού αδελφού του. Έτσι, από τη θέση του θριαμβευτή, ο Loki θα ξεκινήσει ένα εσωτερικό ταξίδι στον εαυτό του, αναζητώντας τον πραγματικό ρόλο του. Ο villain γεννιέται ή γίνεται; Μπορεί κάποιος, πραγματικά, να γίνει αρχηγός, υποκινούμενος μόνο από εκδίκηση; Και αν ναι, τότε μήπως η ίδια η νομοτέλεια του σύμπαντος θα έρθει να του αποδείξει ότι ο ρόλος του είναι προδιαγεγραμμένος; Οι απαντήσεις που θα πάρει ο Loki θα είναι περισσότερο σκληρές από όσο και ο ίδιος ο θεός του ψεύδους μπορεί να αντέξει.

Στο τέλος, ο Loki θα ανακαλύψει την αλήθεια. Οι αναμνήσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ, μέχρι που η επίγνωση του "ποιος είναι", σχεδόν θα εξαγνίσει τον χαρακτήρα. Ο Loki ποθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και τον εαυτό του, όμως η κοσμική ισορροπία πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί. Έτσι, ο Loki δεν θα προλάβει να μοιραστεί τη χαρά της συμφιλίωσης με τους άλλοτε εχθρούς του. Το αναπάντεχο φινάλε, έρχεται σαν σλάπισμα για τον αναγνώστη, που πλέον συμπάσχει με τον χαρακτήρα. Δεν υπάρχει, πλέον, καμία αμφιβολία ότι ο Loki είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής σ' αυτή την ιστορία. Ο τραγικός ήρωας, το θύμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Ο αποδιοπομπαίος τράγος. Το κακό που δεν έχει άλλη επιλογή, από το να υπάρχει, μόνο και μόνο για να στέκεται στον αντίποδα του καλού.

Είμαι βέβαιος ότι το LOKI θα σας ενθουσιάσει όποιες, κι αν είναι οι απαιτήσεις σας από ένα comic. Γιατί όπως οι περισσότερες σημαντικές δημιουργίες, έτσι κι αυτό, δεν υπόκειται σε κατηγοριοποιήσεις. Γιατί οι απίστευτες painted εικόνες του Esad Ribic θα σας κάνουν πολλές φορές να σταματήσετε την ανάγνωση βγάζοντας επιφωνήματα θαυμασμού για την αρτιότητα, τη λειτουργικότητα και την ωριμότητα της τεχνικής του. Γιατί το σενάριο του Robert Rodi ακροβατεί, με ζηλευτή επιτυχία, ανάμεσα στη λογοτεχνία, τη μυθολογική αφήγηση και τα comic book sensibilities. Γιατί ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του comic, o χαρακτήρας του Loki δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος μέσα σας.

Και ίσως αυτό να είναι μια πολύ καλή απόδειξη για το γεγονός του ότι οι καλύτερες αναγνωστικές εμπειρίες μπορούν να προέρχονται από τόπο και χρόνο που δεν τις περιμένεις.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi