Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-10-07
VINYL UNDERGROUND #1

του Θοδωρή Δημητρόπουλου

Writer: Si Spencer

Penciller: Simon Gane

Inker: Cameron Stewart

Colorist: Guy Major

Letterer: Jared K. Fletcher

Editors: Shelly Bond, Angela Rufino

DC Comics (Vertigo)


Θα μπορούσα να γλιτώσω πολύ κόπο και χρόνο, στέλνοντας αυτό το review στα επόμενα snapshots και περιορίζοντας την άποψη μου σε μια λέξη: Ugh!

Αλλά αν το έκανα αυτό, θα ήμουν πάρα πολύ επιεικής απέναντι στον Si Spencer και τη Vertigo για αυτό το χάλι που δημιούργησαν εδώ.

Τί ήταν αυτό ακριβώς που έκανε τους ανθρώπους της εταιρίας να πιστέψουν πως ο κόσμος χρειάζεται μια σειρά σαν το VINYL UNDERGROUND; Η κεντρική ιδέα εδώ είναι πως τέσσερις πολύχρωμοι χαρακτήρες κόβουν βόλτες στο Λονδίνο, αντιμετωπίζοντας δαίμονες, και στο μεταξύ ρίχνουν και κάνα gratuitous πήδημα, για να μην κοιμάται ο αναγνώστης. Από πού να ξεκινήσω;

Ας πιάσω πρώτα το θέμα του Λονδίνου. Έχω μια αφύσικη ψύχωση με αυτή την πόλη, αλλά και πάλι είχα πρόβλημα να πιάσω το feel της μέσα από τις σελίδες του comic. Ο Spencer δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να εισάγει την πόλη σα να ήταν χαρακτήρας (όπως κάθε location-centric ιστορία οφείλει να κάνει), κάτι που είμαι σίγουρος πως θα λειτουργήσει ανασταλτικά για το συντριπτικό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού που ζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν το θαυμάσιο VERTIGO POP: LONDON του Peter Milligan άφησε το αμερικάνικο κοινό στην ψύχρα, τότε τι νομίζει ότι κάνει εδώ η Vertigo με το κλάσεις κατώτερο VINYL;

Προσπερνώντας το θέμα της τοποθεσίας, αυτό το πρώτο τεύχος, όπως και κάθε πρώτο τεύχος, έχει μια πολύ απλή δουλειά να κάνει. Να εισάγει τους βασικούς χαρακτήρες, και να μας πει περί τίνος πρόκειται η σειρά. Και να το κάνει αυτό, με τρόπο που, φυσικά, θα μας κάνει να θέλουμε να επιστρέψουμε για τη συνέχεια. Τί χαρακτήρες έχουμε, λοιπόν, εδώ; Έναν τύπο που πέρασε 18 μήνες στη φυλακή για κατοχή κοκαΐνης (ενάμιση χρόνο; Σοβαρολογούμε τώρα;) και ο οποίος είναι, μέσα στην Αυτού Μπατμανότητά του, μόνιμος πρωταγωνιστής των tabloids τη μέρα, αλλά άφοβος κυνηγός του εγκλήματος τη νύχτα. Και μας ενδιαφέρουν όλα αυτά γιατί ακριβώς; Γιατί ο Spencer βρήκε συναρπαστική την ιδέα ενός επιφανειακού χαρακτήρα, που κρύβει μέσα του στρώματα selflessness. Χασμουρητό.

Το καστ συμπληρώνουν μερικοί ακόμη Πολύχρωμοι! και Edgy! χαρακτήρες, από αυτούς που μόνο η Σκοτεινή! και Προκλητική! Vertigo ξέρει να προσφέρει. Sex offender που όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι sex offender! Πορνοστάρ του διαδικτύου, που όμως πρωταγωνιστεί μόνο σε σοφτ πορνό! Μια generic μαύρη τύπισσα που φωνάζει και είναι θυμωμένη γιατί είναι μαύρη! Edgy, huh; Πραγματικά, ποιος εγκρίνει αυτές τις βλακείες; Ίσως αν ο συγγραφέας έκανε λίγη προσπάθεια να στήσει χαρακτήρες αντί να τους φορτώσει με eye-catching περιγραφές που καταλήγουν να είναι τόσο θλιβερές μέσα στην υπερβολική προσπάθειά τους, τότε ίσως και να είχαμε κάτι half-way ενδιαφέρον εδώ. Αλλά πώς να πάρεις στα σοβαρά κάποιον που θεωρεί ότι είναι τόσο απίστευτο και φοβερό γεγονός ότι στο ίντερνετ υπάρχει και soft porn; Dude, πραγματικά. Αν ο Paul Cornell είναι ο "Mark Millar του σκεπτόμενου αναγνώστη", τότε ο Si Spencer είναι ο "Mark Millar της παρηκμασμένης Vertigo".

Όλες οι παραπάνω σαχλαμάρες συνδέονται με κάποια occult απειλή, που δε θα μπορούσε να είναι πιο generic αν εμφανιζόταν σε one-off strip του 2000AD, κι όχι μόνο δεν είναι αρκετή για να με κάνει να θέλω να διαβάσω τη συνέχεια, αλλά απορώ που ακόμα γράφω για αυτή την αρχή. Το βαρετόν του όλου πράγματος προσπαθεί να ανατρέψει ο Spencer, πετώντας μερικές σκηνές δράσης που περνάνε για ακραίες, μέχρι που παρατηρείς πως είναι στημένες με τρόπο ώστε να μην προσβάλλουν κανέναν, όπως ακριβώς ο sex offender δεν είναι sex offender. Μπράβο Vertigo, αυτό θα πει "pushing the envelope"! Το συνολάκι ολοκληρώνει ο ένας κάποιος Simon Gane στο σχέδιο, εμφανέστατα πολύ μεγάλος φαν του Phillip Bond, κι εξίσου εμφανέστατα λιγότερο ταλαντούχος από το μικρό δαχτυλάκι του λατρεμένου σχεδιαστή. Να, τώρα μου λείπει ακόμη περισσότερο το VERTIGO POP: LONDON.

Το VINYL UNDERGROUND έρχεται να συνεχίσει ένα σερί προβληματικών σειρών της Vertigo, η οποία δεν έχει καταφέρει να συνδυάσει εμπορική επιτυχία και κριτική αποδοχή από το Y: THE LAST MAN και μετά. Αυτή την περίοδο, μια ακόμη γενιά τίτλων της αργοπεθαίνει στα ταμεία, είτε μιλάμε για εξαιρετικές προσπάθειες σαν το CROSSING MIDNIGHT και το SCALPED, είτε για θεαματικές αστοχίες σαν το ARMY@LOVE, είτε για waste of paper (στο καλό, AMERICAN VIRGIN!). Για πρώτη φορά, όμως, νιώθω πως προσπαθεί τόσο έντονα να κάνει out-Vertigo τον εαυτό της, με μια εκδοτική κίνηση που ζέχνει απόγνωση.

Συγγνώμη, αλλά ένα μάτσο κλισέ φρικιά που πολεμούν ένα μάτσο βαρετά φρικιά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Πόσος καιρός μέχρι το επόμενο FABLES spin-off;





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi