Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


01-11-07
OH SKIN-NAY! THE DAYS OF REAL SPORT

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer/Artist: Clare Briggs

Verses by Wilbur D. Nesbit

Drawn & Quarterly


Οι φίλοι των παλιών comic strips, δεν πρέπει να έχουν παράπονο! Τα τελευταία χρόνια, κάποιες συγκεκριμένες εκδοτικές εταιρίες φροντίζουν να τους εφοδιάζουν συχνά με προσεγμένες εκδόσεις, πολλών κλασικών strips, που μέχρι τώρα ήταν extremely-hard-to-find. (Αν όχι impossible-to-find...)

Η Drawn & Quarterly είναι μία από αυτές τις εκδοτικές, που ξέρει -και κάνει- καλά τη δουλεία της, έχοντας κυκλοφορήσει εκδόσεις αξιοζήλευτης ποιότητας. Για να πειστείτε, αρκεί μόνο να ξεφυλλίσετε ένα από τα τρία, μέχρι στιγμής, volumes του WALT & SKEEZIX, το οποίο συστήνει το κλασικό comic strips GASOLINE ALLEY του Frank King, σε ολόκληρες γενιές αναγνωστών, που μέχρι πρότινος, το είχαν μόνο ακουστά.

Εδώ, οι υπεύθυνοι της εταιρίας work their usual magic και φέρνουν στο προσκήνιο ένα ακόμη ξεχασμένο (αν και λιγότερο "κλασικό", με την παραδοσιακή έννοια του όρου) strip, το THE DAYS OF REAL SPORT του Clare Briggs. Με μία σημαντική διαφορά, όμως: Η παρούσα έκδοση είναι ένα -σχεδόν- ακριβές αντίγραφο της αντίστοιχης έκδοσης του 1913, με την προσθήκη μόνο ενός afterword από τον Jeet Heer (συν τα οποιασδήποτε νομικής φύσεως copyright notices στα indicia).

Ποιος, όμως, είναι ο "Skin-nay" του τίτλου; Γιατί το όνομα του προκαλεί τέτοιο ενθουσιασμό, και τέλος πάντων, τί πραγματεύεται αυτό το έργο του Briggs;

Το THE DAYS OF REAL SPORT είναι μια νοσταλγική ματιά από τον Clare Briggs, πίσω στο παρελθόν του και συγκεκριμένα στα προεφηβικά χρόνια του. Χρησιμοποιώντας single-panel strips και αντλώντας έμπνευση από την ίδια του τη ζωή, μας μεταφέρει σε κάποια χρόνια, που η αθωότητα, ως έννοια, ήταν ακόμη υπαρκτή. Δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα, ένας συγκεκριμένος πρωταγωνιστής (o "Skin-nay" είναι μονίμως off-panel), μέσα στο τσούρμο των -συνήθως ανώνυμων- παιδιών. Το έργο του Briggs καταγράφει και απαθανατίζει σημαντικές και μη στιγμές από την πορεία μιας ολόκληρης χρονιάς, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα του χρόνου. Το παιχνίδι, οι σκανταλιές, η σχολική παράσταση, οι μικρές απογοητεύσεις εκείνης της ηλικίας (που στα μάτια ενός μικρού παιδιού, έμοιαζαν να έχουν τερατώδες μέγεθος) και άλλα πολλά καθημερινά, συνηθισμένα γεγονότα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Briggs. Η αίσθηση της ελευθερίας από τις υποχρεώσεις που καραδοκούν πίσω από τη γωνία, είναι διάχυτη παντού και καταφέρνει να διαπεράσει τις σελίδες.

Πέρα από αυτό το ταξίδι στα "χρόνια της αθωότητας", το THE DAYS OF REAL SPORT έχει ως παράλληλο θέμα τη σταδιακή είσοδο στην εφηβεία. Όσοι νεαροί δείχνουν ενδιαφέρον στα συνομήλικα τους κορίτσια, γίνονται στόχος καυστικών σχόλιων από τους υπολοίπους. Σε εκείνες τις ηλικίες, όσοι "πούλαγαν" την παρέα, για τα μάτια μιας κοπελίτσας, αυτομάτως καταδικάζονταν ως προδότες, εξαιτίας του γενικού κλίματος που θέλει τα αγόρια να αποφεύγουν τα κορίτσια, επειδή αυτά δεν είναι... αγόρια! Το προαιώνιο θέμα "girls are yucky", που όσες γενιές κι αν περάσουν από αυτό τον πλανήτη, δεν πρόκειται να αλλάξει!

Μια παγίδα, στην οποία μπορεί να πέσει ένας αναγνώστης, είναι αυτή της λανθασμένης εντύπωσης, ότι ο δημιουργός έχει μια μονόπλευρη θεώρηση των καταστάσεων, επειδή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις θετικές εμπειρίες του, παρουσιάζοντας ελάχιστες από τις αρνητικές και μάλιστα, μόνο τις πιο "ήπιες" από αυτές. Μέσα στο έργο του Briggs, απουσιάζουν τα "εξοστρακισμένα" από τους υπολοίπους παιδιά, οι καβγάδες μεταξύ φίλων και η βία που αυτοί φέρνουν, στοιχεία που θα έδιναν, σαφέστατα, έναν πιο ρεαλιστικό τόνο. Πιστεύω ότι η απόφαση του Briggs να δημιουργήσει ένας καθαρά "γλυκό, τρυφερό και feel-good strip", ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη και όχι δείγμα της περιορισμένης αντίληψης ή διορατικότητας του. Το συμπέρασμα αυτό το βγάζω ελαφρώς εκ του ασφαλούς, μη έχοντας ασχοληθεί με κάποιο άλλο από τα πολλά strips που φέρουν την υπογραφή του, έχοντας όμως στο πλευρό μου το afterword του Jeet Heer, με τις πολλές χρήσιμες πληροφορίες που προσφέρει γύρω από την γέννηση του strip. Αν κάποιος ψάχνει για κάτι πιο "σκληρό", πάντως, καλύτερα να ψάξει κάπου αλλού - this one is guaranteed to raise your blood sugar!

Για το τέλος, άφησα τη συνεισφορά του Wilbur D. Nesbit, ενός ποιητή και δημοσιογράφου της εποχής εκείνης. Ανοίγοντας το OH SKIN-NAY!, θα δείτε το κάθε strip να έχει θρονιαστεί περήφανο στη δεξιά σελίδα, ενώ στην αντίστοιχη αριστερή, υπάρχει ένα μικρό ποιηματάκι, πάντα σχετικό με το απέναντι strip. Αν και από ποίηση δεν κατέχω πολλά (όχι, αυτό είναι ψέματα - δεν κατέχω τίποτα!), χωρίς να θεωρώ ότι τα ποιήματα αυτά είναι αποτυχημένα, πιστεύω ότι είναι ελαφρώς... περιττά. Για αυτό φταίει ο ίδιος ο Briggs και η ικανότητα του ως cartoonist, στο να επικοινωνεί αυτά που θέλει, χρησιμοποιώντας μόνο τα μολύβια και τα μελάνια του. Σε κάθε σελίδα, δημιουργεί ένα πλήρες περιβάλλον, πλούσιο σε λεπτομέρειες, στο οποίο κάθε λεκτική παρέμβαση -πέρα από όσες επιθυμούσε ο ίδιος- δεν έχει νόημα. Οπότε, συγνώμη κύριε Nesbit, αλλά εδώ είχατε μπλέξει με έναν ταλαντούχο άνθρωπο, που σας έκλεψε την δόξα!

Αν και έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια, από τότε που η φαντασία του Clare Briggs γέννησε το strip αυτό, δεν μοιάζουν να έχουν επιδράσει στην μεταδοτικότητα των ιδεών του. Το μόνο σημείο ταύτισης που χρειάζεται, είναι το να έχει υπάρξει κανείς κάποτε παιδί και να είναι πρόθυμος να θυμηθεί τα θετικά εκείνων των χρόνων. Μπορεί η ζωή τώρα, με την ζωή τότε, να έχουν πολλές -θεμελιώδεις, ίσως- διαφορές, αλλά εδώ ο Briggs, κατάφερε να αγγίξει κάτι από την πραγματική ουσία της, αυτή που μένει ανεπηρέαστη από όλες τις εξελίξεις της κοινωνίας και της τεχνολογίας.

Διαβάζοντας πολλά από τα strips, κατάφερα να ξανανιώσω κάτι από την ανεμελιά, που κάποτε -εν αγνοία μου- ήταν το κύριο συστατικό της ζωής μου. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το THE DAYS OF REAL SPORT διαχρονικό και σας καλώ να το ανακαλύψετε και εσείς.


Αγοράστε αυτό το comic στο Amazon.com.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi