Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


13-11-07
YEARBOOK STORIES: 1976-1978

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Chris Staros

Artists: Bo Hampton, Rich Tommaso

Top Shelf


Τον Chris Staros, πιθανότατα, τον γνωρίζετε. Είναι ο ένας εκ των δυο εκδοτών την Top Shelf, μιας από τις σημαντικότερες εκδοτικές εταιρίες του ανεξάρτητου χώρου, με πλούσια προσφορά στο χώρο, τόσο ποσοτική, όσο και ποιοτική. Πού άλλου, λοιπόν, θα μπορούσε να βρει καταφύγιο μια επανέκδοση των "συγγραφικών ανησυχιών" του εκδότη της;

Το YEARBOOK STORIES επαναφέρει στο προσκήνιο δυο short stories, γραμμένα από τον Staros, τα οποία είχαν δημοσιευθεί αρχικά στα SMALL EXPO PRESS ANTHOLOGY, τα έτη 1999 και 2001. Κεντρικό θέμα και των δυο ιστοριών, είναι τα μαθητικά χρόνια που έζησε ο συγγραφέας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε δυο γεγονότα της τότε ζωής του, με ένα από αυτά να παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του ως άνθρωπο.

Η πρώτη ιστορία έχει τίτλο "The Willful Death Of A Stereotype" και το πρώτο που πρόσεξα, ανοίγοντας το comic, ήταν το υπέροχο black & white σχέδιο του Bo Hampton. Παραδομένος λοιπόν στη γοητεία της ατμόσφαιρας των greytones και των εκφραστικών χαρακτήρων, που αποκτούν ζωή με τα μολύβια του σχεδιαστή, αρχίζω να διαβάζω, έχοντας ήδη αποκτήσει μια θετική διάθεση, την οποία ο Staros φρόντισε να διατηρήσει.

Το βασικό προτέρημα της ιστορίας αυτής, είναι το πόσο εύκολη είναι η ταύτιση με τον πρωταγωνιστή/συγγραφέα, εξαιτίας του πάθους που εκείνος ανάπτυξε σε νεαρή ηλικία με κάτι, το οποίο δεν θεωρείται cool από τους περισσοτέρους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν. Sound familiar? Βλέπετε, στα σχολικά του χρόνια, ο Staros δεν ήταν από τους αθλητικούς τύπους - αντιθέτως ήταν ένα απομονωμένο ντροπαλό αγόρι, κρυμμένο πίσω από τα γυαλιά και τα βιβλία του, έχοντας μετατρέψει αυτά στο προσωπικό του καταφύγιο. Όταν αλλάζει σχολείο, βάζει στόχο να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και αποφασίζει να πολιτικοποιηθεί, με σκοπό να γίνει ο πρόεδρος του σχολείου! An unpopular, nerdy guy, gets into the greatest popularity contest, τη γελοιότητα του οποίο την συνειδητοποιεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, κοιτώντας με νοσταλγία το πώς φερόταν ο ίδιος πριν από 30 χρόνια.

Το "The Worst Gig I Ever Had", μας μεταφέρει μερικά χρόνια αργότερα, με τον Staros να είναι πλέον μέλος ενός τοπικού rock group. Δίνεται σε αυτόν και στους υπόλοιπους bandmates του, η ευκαιρία να προσφέρουν ψυχαγωγία σε ένα get-together, στη μέση του πουθενά. Αυτοί που το οργανώνουν, είναι bikers που δεν μασάνε, μια πληροφορία που δεν γνωστοποιείται στους φιλόδοξους νεαρούς! Κοινώς, εδώ υπάρχει ένα κλασσικό set-up: μια μικρή ομάδα "πολιτισμένων", κάνει "τουρισμό" σε αχαρτογράφητες περιοχές, με "απολίτιστους" κατοίκους. Άραγε, θα βγουν ζωντανοί;

Το σχέδιο του Rich Tommaso δε δημιουργεί κάποια νοσταλγική ατμόσφαιρα, παρόμοια με αυτή της προηγούμενης ιστορίας, αλλά για τις wild-partying στιγμές που καλείται να περιγράψει, τα καταφέρνει εξαίρετα. Ο σχεδιαστής αντιλήφθηκε ότι αυτή η εμπειρία του Staros ζητούσε αγχωτική ατμόσφαιρας, με μια τζούρα χιούμορ, και αυτό κατάφερε να το αποδώσει.

Δεν μπορώ να πω ότι ο Staros με αυτά τα δυο αυτοβιογραφικά short stories, ανακάλυψε -ή έστω επαναπροσδιόρισε- τον τροχό. Δεν βουτάει μέσα στην άβυσσο της ψυχής του, προκειμένου να φανερώσει στο κοινό τα εσώψυχα του και μαζί με αυτά κάποια Μεγάλη Αλήθεια (ή "Αλήθεια"). Αντιθέτως, επέλεξε να διασκεδάσει το κοινό, με την ανάλαφρη απόδοση από δυο "fun to read about" στιγμιότυπων της ζωής του. High art it ain't, but it's good!

Α, και κάτι άλλο! Αν αποκτήσετε αυτό το comic, να προσέχετε που το αφήνετε. Μπορεί κάποιος (ή κάποια), να το περάσει για ένα παλιό ταλαιπωρημένο σημειωματάριο και να αποφασίσει να σας απαλλάξει από την παρουσία του. Παραλίγο να μου συμβεί!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi