Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-11-07
YAGYU NINJA SCROLLS Vol. 1: REVENGE OF THE HORI CLAN

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Original Story: Futaro Yamada

Writer/Artist: Masaki Segawa

Translation: Mini Eda

Adaptation: Mini Eda

Del Rey Manga


Με όλα όσα έχω διαβάσει, έχω καταλήξει ότι σε καμία -μα καμία- περίπτωση, δεν θα ήθελα να ζω στην Ιαπωνία του 17ου Αιώνα. Ξέρω, όλοι εσείς που κοιμάστε με πιτζάμες RUROUNI KENSHIN, ξενερώνετε τώρα, αλλά πραγματικά, αν δεν είσαι ο μεταγαμάτος σαμουράι (να έχεις τον Shishio Makoto για πρωινό και βάλε), ο μέσος όρος ζωής δεν πρέπει να ήταν και τόσο υψηλός.

Μιλάμε για την περίοδο Edo, όπου η Δύση κάνει τα πρώτα ανοίγματα προς την Ιαπωνία, τα κέντρα εξουσίας αλλάζουν πιο γρήγορα κι από την γνώμη των αναποφάσιστων μια μέρα πριν τις εκλογές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το "χριστιανικό πρόβλημα", άγριοι διωγμοί και απόπειρα εξόντωσης των απανταχού χριστιανών της Ιαπωνίας (κάτι που φαντάζει σαν απόπειρα τήρησης της κοσμικής ισορροπίας, αλλά δεν χρειάζεται να τα φωνάζουμε αυτά, μη βρεθούμε παλουκωμένοι στο κέντρο του Συντάγματος).

Γενικά, πρόκειται για μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ταραχές, βία, επαναστάσεις και... κόντρα επαναστάσεις. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο, που η συγκεκριμένη περίοδος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια πλειάδα βιβλίων, ταινιών, anime και manga, καθώς παρέχει άπειρο υλικό για επικές μάχες, ηρωισμούς, αλλά και την απαραίτητη δόση φαντασίας, μιας και η Ιαπωνία δεν είχε εκμοντερνιστεί ακόμα.

Ο συγκεκριμένος τίτλος βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Futaro Yamada, συγγραφέα του BASILISK, το οποίο επίσης είχε μεταφερθεί σε manga, από τον Masaki Segawa, και απ' ότι φαίνεται, το δίδυμο έχει τρομερή επιτυχία, καθώς το BASILISK έκανε πολύ μεγάλες πωλήσεις, ενώ το anime έγινε τρομερό hit. Αυτή τη φορά, τα γεγονότα διαδραματίζονται στην επαρχία Aizu, όπου η διαφθορά των κρατικών υπαλλήλων, αλλά κυρίως η σκληρότητα και η απάνθρωπη συμπεριφορά του τοπικού άρχοντα, έχουν οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στον τάφο και μια μικρότερη στην αντίσταση. Για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, έχει στρατευθεί μια φατρία, οι Aizu Seven Spears, της οποίας τα μέλη είναι πραγματικά τέρατα και δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να "υπηρετήσουν" τον άρχοντά τους - μια δικαιολογία για την δίψα τους για αίμα και μόνο.

Κάπως έτσι, πετυχαίνουμε μια ομάδα από αντιστασιαστές, να σέρνονται δεμένοι και ταλαιπωρημένοι για να δικαστούν (και να καταδικαστούν, φυσικά) για την προδοσία που έχουν διαπράξει. Οι διώκτες τους, όμως, δεν αρκούνται στο να τους τιμωρήσουν, αλλά θέλουν και να τους εξοντώσουν, να συντρίψουν εκτός από το σώμα τους και το πνεύμα τους, με τον πιο βάναυσο τρόπο. Για να το κάνουν αυτό, υποχρεώνουν τους άντρες να δουν τις γυναίκες τους να σφάζονται ανελέητα μπροστά στα μάτια τους, μαζί με τις καλόγριες που τις είχαν υποθάλψει. Από την σφαγή, επιβιώνουν μοναχά επτά γυναίκες (και κατά τρελή σύμπτωση, οι πιο όμορφες), οι οποίες είναι λογικό και επόμενο να ζουν και να αναπνέουν με τη σκέψη της εκδίκησης. Ευτυχώς που η ηγουμένη του μοναστηριού (είναι πολύ μεγάλο κρίμα να την αποκαλεί κανείς έτσι, όντας σαν τα κρύα τα νερά, αλλά δεν μου έρχεται άλλη λέξη στο μυαλό, αυτή τη στιγμή), γνωρίζει έναν μεγάλο zen master, από τον οποίο σπεύδει να ζητήσει βοήθεια. Αυτός τις παραπέμπει στον καλύτερο μαθητή του, τον Yagyu Jubei, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο, να μεταμορφώσει επτά νέες και όμορφες γυναίκες σε φονικές μηχανές - ή να προσπαθήσει, τουλάχιστον. Το πόνημα που αναλαμβάνει, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, καθώς οι μαθήτριές του, μπορεί να έχουν μέσα τους μίσος και οργή, αλλά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς να χειρίζονται όπλα, πόσο μάλλον για το πώς θα υπερνικήσουν τους αντιπάλους τους.

Το σενάριο, είναι η αλήθεια, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού ο Yamada είναι καταξιωμένος συγγραφέας (χμμ, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, αυτό από μόνο του δεν λέει και πολλά) στην Ιαπωνία, ενώ η προηγούμενη δουλειά του, το BASILISK, με είχε προϊδεάσει θετικά. Ο Yamada έχει το συνήθειο να μπλέκει το μύθο με την πραγματικότητα και να ηρωοποιεί γνωστά ιστορικά πρόσωπα - στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον Yagyu Jubei. Αν το όνομα σας ακούγεται γνώριμο, είναι γιατί έχετε δει το NINJA SCROLL, έχετε διαβάσει το LONE WOLF AND CUB, ή μπορεί να έχετε παίξει (οι παλαιότεροι) το SAMURAI SHOWDOWN (αξέχαστες εποχές, λέμε) και όπως διαπιστώνετε, είναι αρκετά δημοφιλής χαρακτήρας.

Το σχέδιο, από την άλλη, δεν με ενθουσίασε, και παρόλο που συνολικά, το comic μου άρεσε πάρα πολύ, θα αναγκαστώ να μειώσω την τελική του βαθμολογία. Ο Segawa χρησιμοποιεί ένα καρτουνίστικο στυλ, με πολλές καμπύλες, το οποίο ταιριάζει πάρα πολύ στο γενικό κλίμα, οι χαρακτήρες του είναι πάρα πολύ διακριτοί (δεν υπάρχει περίπτωση να τους μπερδέψεις μεταξύ τους, πράγμα που συμβαίνει με αρκετά άλλα manga), ενώ τα συναισθήματά τους αποτυπώνονται στο ακέραιο. Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου, είναι τα background, τα οποία μοιάζουν -και κατά πάσα πιθανότητα είναι- φωτογραφίες, περασμένες από κάποιο φίλτρο, ώστε να φαίνονται σαν σκίτσο, ενώ γενικότερα, η χρήση υπολογιστή είναι ιδιαίτερα εμφανής. Ακόμη και στα δυτικά comics, με ενοχλεί να είναι τόσο κραυγαλέο ότι χρησιμοποιήθηκε υπολογιστής, αλλά ειδικά στα manga δεν μπορώ να το ανεχτώ με τίποτα. Ο συγκεκριμένος τίτλος, μάλλον αποτελεί εξαίρεση, αφού διάβασα τον πρώτο τόμο μέχρι τέλους, ενώ σκοπεύω να παρακολουθήσω και τη συνέχεια.

Συμπερασματικά, πιστεύω πως με κάποιον σχεδιαστή, η σειρά θα ήταν από τις καλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία. Τώρα, είναι απλά μια καλή σειρά, η οποία μπορεί να απωθήσει κάποιον, μόνο και μόνο λόγω σχεδίου.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi