Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-11-07
POWR MASTRS Vol. 1

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: C.F.

PictureBox


Η PictureBox είναι μια εταιρία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διευθύνεται από τον Dan Nadel και δραστηριοποιείται σε διαφόρων ειδών καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως μουσική, φωτογραφία ή comics. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα comics, έχει παρουσιάσει την ανθολογία THE GANZFELD και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιοδικό για comics με τίτλο COMICS COMICS.

Την φετινή χρονιά, δείχνει μια ιδιαίτερη κινητικότητα, με κυκλοφορίες όπως τα 1-800 MICE και COLD HEAT, αλλά και (σημαντικότερα ίσως) με τις νέες, εντυπωσιακές κυκλοφορίες της, STOREYVILLE του Frank Santoro (ένα comic που ο Chris Ware θεωρεί σημείο αναφοράς), MAGGOTS του Brian Chippendale (ένα εντυπωσιακό silent comic που διαβάζεται βουστροφηδόν - δηλαδή αρχικά αριστερά προς τα δεξιά και όταν αυτή η γραμμή τελειώσει, δεξιά προς τα αριστερά κ.ο.κ.) και POWR MASTRS.

Το πρώτο κοινό που μπορεί κανείς να βρει σε αυτές τις κυκλοφορίες, είναι τα απίστευτα production values, που δε γίνεται να περάσουν απαρατήρητα. Είναι αδύνατο να μπει κανείς σε ένα comic shop που έχει κάποια από τις κυκλοφορίες της PictureBox και να μην την παρατηρήσει. Το άλλο κοινό σημείο είναι το πολύ προοδευτικό και πειραματικό ύφος των comics της εταιρίας, που παρουσιάζουν και μια διάθεση να αμφισβητήσουν κάθε σύμβαση.

Στο γενικότερο ύφος της PictureBox, εντάσσεται και το POWR MASTRS. Το σχέδιο σίγουρα θα προβληματίσει τον μέσο αναγνώστη, αφού βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο εντυπωσιακά καλοσχεδιασμένο και το εντελώς "naive", που θυμίζει comic που έχει σχεδιάσει δεκάχρονος. Τα backgrounds (όταν αυτά υπάρχουν) έχουν σχεδόν δική τους ζωή, αφού μοιάζουν περισσότερο να είναι κάτι σταθερό που αλλάζει συνεχώς μορφή, ανάλογα με το που βρίσκονται οι χαρακτήρες, και όχι να απεικονίζεται το διαφορετικό background καθαυτό.

Το σενάριο είναι εξίσου περίεργο. Το volume αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά στην οποία θα συνεχίσει η ιστορία. Η "δράση" εξελίσσεται στη Νέα Κίνα, ενός κόσμου που μοιάζει με μια περίεργη εκδοχή της μυθολογικής Κίνας, με παράξενα πλάσματα και τόπους. Οι διάλογοι και το σενάριο έχουν και αυτοί αρκετά αφελές/παιδικό ύφος, αλλά παράλληλα έχουν και μια περίεργα ονειρική αίσθηση, που τους κάνει να λειτουργούν αρκετά σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο.

Το ερώτημα του κατά πόσο μου άρεσε το comic και αν θα το πρότεινα, δεν είναι και τόσο εύκολο να απαντηθεί. Μπορεί να μη μετάνιωσα τα λεφτά που έδωσα και να το θεώρησα μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική εμπειρία αλλά δεν μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα πολύ και ότι δεν κουράστηκα κάποιες στιγμές. Σίγουρα δεν είναι ένα comic που αφορά το σύνολο του αναγνωστικού κοινού, αλλά είναι μια πολύ σημαντική κυκλοφορία και μια διαφορετική πρόταση, που προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους στο Μέσο.

Γενικά, έχω την εντύπωση ότι η PictureBox προσπαθεί να είναι μια "βόμβα" στα θεμέλια της ιδέας που έχουμε για τα comics, δημιουργώντας κάτι ριζικά νέο. Πηγαίνοντας το, μάλιστα, λίγο παραπέρα, είμαι έτοιμος να πιστέψω πως στα comics επικρατεί ένας αναβρασμός και μια διαδικασία αναζήτησης, αντίστοιχη με αυτή που επικρατούσε στα εικαστικά, στις αρχές του 20ου Αιώνα και που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη ζωγραφική.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ωραία και αισιόδοξα, να σας ενημερώσω και για αυτό που έμαθα και είναι ο λόγος για τον οποίο χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο το τελευταίο τριήμερο. Σύσσωμη, σχεδόν, η PictureBox Inc βρέθηκε στην Αθήνα, στο περιθώριο της φετινής Μπιενάλε, όπου διοργάνωσε μια έκθεση, κάτι που εγώ το πληροφορήθηκα με καθυστέρηση ενός τριμήνου (πράγμα που, από τη μια, δείχνει τα αργά μου αντανακλαστικά σε τέτοια θέματα, αλλά ίσως και κάποια προβλήματα στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική σκηνή comics).

Με βάση τη δυσκολία προσέγγισης, η βαθμολογία που δίνω στο comic είναι αρκετά φειδωλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς, από μια εταιρία της οποίας κάθε έκδοση θα έπρεπε να αφορά όποιον ενδιαφέρεται για τις νέες τάσεις που υπάρχουν σήμερα στα comics.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi