Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


04-12-07
DAN DARE #1

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Garth Ennis

Artist: Gary Erskine

Colorist: A. Parasuraman

Editor: Charlie Beckerman

Virgin Comics


*Advance review - μην το αναζητήσετε ακόμα στo comic shop της γειτονιάς σας!


Τον καιρό που οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μου στο Comicdom.gr ήταν ήδη Marvel και DC junkies και γνώριζαν περισσότερους Spider-Man villains από όσους θα μάθω σε ολόκληρη τη ζωή μου, ο μικρός Άρης (That's me!) ήταν χωμένος σε τεύχη των περιοδικών ΜΠΛΕΚ και ΑΓΟΡΙ και προσπαθούσε να βγάλει κάποια άκρη με τα βρετανικά comics. Από εκείνη την εποχή έρχεται και ο Dan Dare, που αν και δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στους αγαπημένες μου ήρωες, έχει σίγουρα θέση σε κάποιες από τις ομορφότερες αναμνήσεις μου.

Ο Dan Dare εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1950, στο πρώτο τεύχος ενός από τα σημαντικότερα βρετανικά περιοδικά, του EAGLE, και ήταν δημιούργημα του Frank Hampson. Η ιστορία εξελισσόταν στην μακρινή δεκαετία του 1990 και ήταν μια βρετανική εκδοχή του Buck Rogers, με εξαιρετικό artwork και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. (Το περιοδικό είχε ειδικούς σύμβουλους για θέματα Διαστήματος και ανάμεσα τους βρισκόταν και ο Arthur Clark!) Στη δεκαετία που ακολούθησε, ο Dan Dare έγινε τρομερά δημοφιλής, με το EAGLE να πουλάει σχεδόν 750 χιλιάδες αντίτυπα κάθε εβδομάδα (!), ενώ ο ήρωας απέκτησε και δικό του ραδιοφωνικό σήριαλ.

Μια νέα εκδοχή του Dan Dare εμφανίστηκε το 1977, στο πρώτο τεύχος του 2000AD, που αν και πολύ λίγη σχέση είχε με την προηγούμενη, γνώρισε και αυτή σχετική επιτυχία, για σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το 1982, όταν το EAGLE επανακυκλοφόρησε, είδαμε μια ακόμη version του χαρακτήρα, σε ένα πιο μακρινό μέλλον.

Ο Dan Dare είναι ένας χαρακτήρας που είχε πολλά revamps (ανάμεσα σε αυτά και ένα από τους Grant Morrison και Rian Hughes), με το πιο πρόσφατο από αυτά να έρχεται από την Virgin Comics. Το πρώτο ερώτημα που καλείται κανείς να απαντήσει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι το κατά πόσο είναι πιστό το comic στο χαρακτήρα.

Στις διάφορες εκδοχές του Dan Dare που έχω δει, τρία πράγματα είναι αυτά που καθορίζουν τον ήρωα και το comic. Το πρώτο είναι η φλεγματική βρετανική προσωπικότητα, όπου ο Garth Ennis δείχνει να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, αν και ο χαρακτήρας μου βγάζει λίγο υπερβολικά στο "εξυπνακίστικο". Το δεύτερο είναι ο "κακός" της υπόθεσης. Όσοι και αν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον Dan Dare, η εικόνα και η προσωπικότητα του Mekkon είναι ταυτισμένες με τον απόλυτο arch-villain του "πιλότου του μέλλοντος". Δυστυχώς, στο πρώτο τεύχος δεν εμφανίζεται ο ίδιος ο Mekkon, αν και το όνομα του αναφέρεται, αλλά ευτυχώς το μεγάλο πράσινο κεφάλι του εμφανίζεται στο εξώφυλλο που έχει κάνει ο Bryan Talbot. (Δυστυχώς, υπάρχει και δεύτερο εξώφυλλο. More on this later).

Τρίτο και σημαντικότερο είναι τα φρύδια με το χαρακτηριστικό σχήμα, σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα. Αν και το artwork του Gary Erskine δεν είναι καθόλου του γούστου μου (όταν δε θυμίζει υπερβολικά Chris Weston, μου φαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριος), πρέπει να ομολογήσω πως είναι αρκετά καλύτερο από τα υπόλοιπα comics της Virgin και τουλάχιστον τα φρύδια του ήρωα απεικονίζονται σωστά. Και αν αναρωτιέστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό, καλά θα κάνετε να ρωτήσετε τον κύριο Greg Horn, που είναι υπεύθυνος για το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ variant cover. Δεν είναι μόνο άσχημο ως εξώφυλλο, αλλά αποδεικνύει ότι πιθανότατα ο Horn όχι μόνο δεν έχει ιδέα ποιος ή τί είναι ο Dan Dare αλλά αμφιβάλω αν έχει διαβάσει το εσωτερικό του comic.


Ο Αριστείδης Κώτσης μισεί αυτό το εξώφυλλο! Με ελάχιστο research στο internet, θα συνειδητοποιήσετε πως δεν είναι ο μόνος reviewer που αισθάνεται έτσι...


Για το σενάριο δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα, πέρα από το ότι ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας καλεί τον Dan Dare να επιστρέψει από την συνταξιοδότηση του, για να βοηθήσει τη Βρετανία να γλιτώσει από μια γνώριμη απειλή.

O Ennis κάνει αξιοπρεπή δουλειά και μας επιτρέπει να θυμηθούμε τα νιάτα μας και να βουτήξουμε στην cult βρετανίλα. To artwork δεν είναι ιδιαίτερα καλό, αλλά μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως "ανεκτό" και αν κρατούσα το εξαιρετικό εξώφυλλο του Talbot και μπορούσα να ξεχάσω το έκτρωμα του Horn, ίσως να βαθμολογούσα λίγο καλύτερα και ολόκληρο το comic...


(Ευχαριστούμε την Virgin Comics που μας παραχώρησε το τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή)

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi