Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-11-04
SUPERMAN: SECRET IDENTITY #1-4

του Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου


Writer: Kurt Busiek

Art & Colors: Stuart Immonen

Letterer: Todd Klein

Editor: Joey Cavalieri

DC Comics


Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα mini-series των τελευταίων ετών και μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που αναγνώστες και κριτικοί συμφωνούν ως προς την αξία ενός comic. Τι γίνεται λοιπόν όταν η άποψη ενός reviewer για μια δημιουργία που τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής δεν συνάδει με αυτή των υπολοίπων; Μάλλον προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο που διαθέτει, να εκθέσει τα επιχειρήματά του.

Ξεκινάω λοιπόν. Καταρχάς, το SUPERMAN: SECRET IDENTITY είναι μία ιστορία που κάθε άλλο παρά προσβάλει τον αναγνώστη. Διαθέτει όλα τα trademarks του συγγραφέα (ρεαλισμός άρρηκτα δεμένος με την υπερηρωική μυθοπλασία, λογοτεχνικής υφής αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο). Επιπλέον το σχέδιο του Immonen αγγίζει εδώ το peak του! Επιμελούμενος ο ίδιος ο σχεδιαστής και το coloring, αποκτά πλήρη έλεγχο του οπτικού αποτελέσματος και καθώς γνωρίζει άψογα τον τρόπο αποκρυπτογράφησης της συγγραφής του Busiek, παίζει με χαμηλές φωτοσκιάσεις και κομψά lay outs που αποδίδουν άψογα το συναισθηματικό κόσμο του νεαρού που περνά τα πρώτα χρόνια της ζωής του σιχτιρίζοντας τους γονείς του για το γεγονός ότι τον ονόμασαν Clark (ενώ το οικογενειακό επώνυμο είναι Kent) για να ανακαλύψει στην πορεία ότι έχει πολλά περισσότερα κοινά με τον ήρωα των comics απ' ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί.

Η ιστορία είναι λίγο ως πολύ γνωστή σε όλους και δικαίως εδώ να αναρωτηθείτε τι ήταν αυτό που με ενόχλησε ώστε να σας προειδοποιήσω στην αρχή για μία κριτική που θα διαφέρει από τις άλλες.

Νομίζω λοιπόν ότι το πρόβλημα ανήκει ολοκληρωτικά στον Busiek και γι αυτό ενοχοποιείται η -άκρως δημιουργική σε άλλες περιπτώσεις- εμμονή του να πατάει πάνω στους υπερήρωες παρουσιάζοντας ρεαλιστικές εκδοχές τους (βλέπε ASTRO CITY). Έτσι αν και η έμπνευση του να δημιουργήσει ένα πιτσιρικά που όπως και ο Superman, γεννιέται στο Kansas, τον λένε Clark Kent και έχει υπερφυσικές δυνάμεις υπόσχεται πολλά για μία συναρπαστική ιστορία που βρίθει εσωτερικών συγκρούσεων, το πράγμα αρχίζει να κάνει κοιλιά από το τρίτο τεύχος και μετά, όπου ο ήρωας χάνει σταδιακά τα στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τον fictional Clark, αφήνοντάς σου την αίσθηση ότι διαβάζεις ένα ακόμα άρρυθμο Elseworlds.

Όταν δε, φτάνει να αφηγείται τα τελευταία χρόνια της ζωής του χαρακτήρα του, το μόνο πράγμα που με κρατούσε πλέον στο να ολοκληρώσω την ανάγνωση του comic, ήταν το υπέροχο σχέδιο του Immonen. Για μένα το SUPERMAN: SECRET IDENTITY είναι ενδεχομένως το πλέον άνισα «καλό» comic που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο Busiek είναι ένας αξιολογότατος συγγραφέας που θα μπορούσε να είχε χειριστεί καλύτερα την έμπνευσή του να δημιουργήσει μία εκδοχή του Superman που θα διαπνέεται από τις αρχές και τη λογική του Earth Prime (του πραγματικού κόσμου που γνωρίσαμε στο pre-Crisis DC Universe).

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi