Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


20-12-07
NIGHTMARES FOR SALE Vol. 1

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Writer/Artist: Kaoru Ohashi

Translation: Ari Werry & HC Language Solutions INC

Adaptation: Nicholas Maragos & HC Language Solutions INC

Lettering: Y Studio & HC Language Solutions INC

Editor: John Werry

Aurora Publishing


Μέχρι πριν από μερικές μέρες, η Aurora Publishing ήταν για μένα μια παντελώς άγνωστη εταιρεία. Αλήθεια, δεν ντρέπομαι καθόλου να το ομολογήσω. Είναι μια σχετικά νεοσύστατη εταιρεία, θυγατρική της Ohzora Publishing Co., εδρεύει στο Torrance της Καλιφόρνια, έχει πρόεδρο Ιάπωνα και έχει βαλθεί να κατακτήσει την αμερικάνικη αγορά, κάτι που μάλλον θα πάρει καιρό, καθώς, μέχρι στιγμής, έχει μόνο τέσσερις τίτλους στο ενεργητικό της. Σκοπός της είναι να εισάγει στην Αμερική μεταφρασμένα manga, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και προώθηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, νέων τίτλων (αυτό δεν ξέρω αν το λέω για καλό, τα ameri-manga μου κάθονται... κάπως) και να προσφέρει διασκέδαση και ποιότητα στις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σας πω ότι, αν είχα διαβάσει το mission statement της Aurora πριν διαβάσω το NIGHTMARES FOR SALE, όχι μόνο δεν θα έγραφα το review, όχι μόνο δεν θα διάβαζα τελικά το comic, αλλά πιθανότατα θα το έκαιγα τελετουργικά - κι ας μην ήταν δικό μου!

Αυτό που πρέπει, όμως, να αναγνωρίσω, είναι ότι η Aurora δίνει μαθήματα "Ανωτάτης Εκδοτικής", σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, αφήνοντας πίσω κολοσσούς όπως η Del Rey και η ADV. Ωραίο, βαρύ χαρτί, πολύ προσεγμένο layout και πάνω απ' όλα, η αίσθηση ότι αυτό που διαβάζεις δεν έχει τυπωθεί από περισσεύματα εφημεριδόχαρτου και αξίζει τα λεφτά του. Εύχομαι τα καλύτερα για την εταιρεία και ελπίζω σύντομα να βάλουν μυαλό και να αλλάξουν το target group τους.

Το NIGHTMARES FOR SALE (NFS, εφ εξής, για συντομία) είναι μια συλλογή από μικρές ιστορίες, οι οποίες περιστρέφονται ύποπτα, γύρω από ένα μικρό ενεχυροδανειστήριο και τους, εξίσου ύποπτους, ιδιοκτήτες αυτού. Τα καμπανάκια της μνήμης σας, θα πρέπει να έχουν τρελαθεί τώρα, καθώς η παραπάνω πρόταση βρωμάει PET SHOP OF HORRORS - αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Shadow και η Maria είναι οι εν λόγω ιδιοκτήτες του ενεχυροδανειστηρίου, στο οποίο, κατά μια διαβολική σύμπτωση, καταλήγουν μη φυσιολογικοί πελάτες (κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα είχε ενδιαφέρον), αλλά αυτοί που βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο σκοτάδι, από ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Εάν κανείς από εσάς έχει διαβάσει το NEEDFUL THINGS του Steven King, θα διαπιστώσει και με αυτό ομοιότητες, αν και η διαδικασία εδώ είναι η αντίστροφη. Στο βιβλίο του King, το μικρό μαγαζάκι πουλούσε ένα σωρό "χρήσιμα" αντικείμενα, και όποιος έμπαινε εκεί, έβρισκε αυτό που πάντα επιθυμούσε, αλλά δεν τολμούσε να παραδεχτεί. Αντίθετα, εδώ, όσοι μπαίνουν μέσα στο ενεχυροδανειστήριο του Shadow, αφήνουν ένα αντικείμενο, που τελικά δεν θα έπρεπε να έχουν αφήσει και αυτό ακριβώς είναι που περιμένει ο συμπαθητικός, πλην μυστηριώδης, ιδιοκτήτης.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει πέντε (συν μία μπόνους) ιστορίες, ή για την ακρίβεια, πέντε (συν έναν μπόνους) εφιάλτες, μέσα από τους οποίους, μαθαίνουμε κάποια λίγα πράγματα για τον Shadow και τη Maria - πληροφορίες που δίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που συμβάλει στην όλη ατμόσφαιρα που τους περιβάλλει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σε επόμενους τόμους θα μάθουμε κάτι παραπάνω. Κάτι που γίνεται εμφανές, από την πρώτη κιόλας ιστορία, είναι ότι η μικρή Maria δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, αυτό που φαίνεται, ενώ ο Shadow πρέπει να είναι μακρινός συγγενής ενός γνωστού... μαρκησίου. Δεν θέλω να πω τίποτα συγκεκριμένο για καμία από τις ιστορίες, γιατί φοβάμαι ότι η παραμικρή πληροφορία μπορεί να είναι spoiler και αυτό το λέω χωρίς καμία πρόθεση υπερβολής. Αυτό που θα πω, όμως, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια ωραιοποίησης του ανθρώπου, καμία, μα καμία, υπόνοια ότι όλοι είναι, κατά βάθος, καλοί, ή ότι όλοι μπορούν να αλλάξουν, αν το θελήσουν πραγματικά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό που καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων είναι η μοίρα, ή η ίδια η σκοτεινή τους ύπαρξη - μια ύπαρξη που ζει βαθειά στον κάθε έναν από εμάς και περιμένει υπομονετικά την ώρα που θα βγει προς τα έξω και θα πάρει τον έλεγχο ή κάποιον άλλο να την βοηθήσει να βγει προς τα έξω.

Γενικά, αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Kaoru, εστιάζοντας στην σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων και τα πράγματα που είναι ικανοί να κάνουν. Παίζει με έννοιες όπως "αγάπη" ή "φιλία", με έναν ιδιαίτερα ενοχλητικό, για πολλούς, τρόπο, τσαλακώνοντας ιδανικά, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kaoru ασχολείται με το υπερφυσικό - κάποιοι από εσάς μπορεί να θυμάστε το DIABOLO ή το SENGOKU NIGHTS, τα οποία είχε κάνει μαζί με την αδερφή της, Kei Kusunoki, όπου πάλι, μέσα από υπερφυσικά φαινόμενα (λέγε με Σατανά, ή λέγε με Oni Queen), οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με γήινες, ανθρώπινες αξίες και έννοιες. Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισε να μας πάει ένα βήμα πιο κάτω, εκεί όπου το happy end είναι απλά η μέση της ιστορίας, και να μας δώσει μια γενναία δόση mind fuck.

Με αναμφισβήτητη υπεροχή στο σενάριο και το στήσιμο των ιστοριών, το σχέδιο ακολουθεί αξιοπρεπέστατα, χωρίς να είναι υλικό αναφοράς, με μόνη μικρή ένσταση στο adaptation του "δικού μας" Νικόλα Μαραγκού, το οποίο μου άφησε μια αίσθηση "αμερικανοποίησης", μεγαλύτερη από όσο θα ήθελα. Κατά τα άλλα, το προτείνω ανεπιφύλακτα, παρά τις ομοιότητες του με άλλα έργα και πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθείτε όσο κι εγώ.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi