Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


24-12-07
ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

του Αριστείδη Κώτση

Writers: Various

Artists: Various

Inkorrekt


Ανάμεσα στα κουσούρια που έχω -και εξαιτίας του οποίου έχω ταλαιπωρήσει αρκετά, πολλούς από τους συνεργάτες μου στο Comicdom.gr- είναι η επιμονή μου στο να παρακολουθώ όσο περισσότερο μπορώ την ελληνική σκηνή comics. Σαν συνέπεια, σπάνια θα αντισταθώ σε οποιαδήποτε ελληνική έκδοση, πράγμα που πολλές φορές έχω κυριολεκτικά πληρώσει και μετανιώσει. Αυτή μου η συνήθεια με οδήγησε στο να αγοράσω το ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, χωρίς καν να το ξεφυλλίσω. Αν αναρωτιέστε για το αν μετάνιωσα αυτή μου την αγορά, καλύτερα να διαβάσετε και το υπόλοιπο κείμενο.

Υπεύθυνη για την ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (τόσο για την ομώνυμη έκθεση, όσο και την παρούσα έκδοση) είναι η ομάδα Inkorrekt, που συστάθηκε το 2006, μετά τη διοργάνωση έξι εκθέσεων "Κόμικς της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ". Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν (σύμφωνα με όσα κατάλαβα από τα credits του comic) οι Σοφία Σπυρλιάδου, Μάριος Δεδούκος, Πάρης Σελήνας, Χρύσα Κωνσταντινίδου.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς, είναι η παρουσία πολλών νέων ονομάτων, πράγμα ιδιαίτερα θετικό, σε μια σκηνή σαν την ελληνική, που οι νέοι δημιουργοί δεν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αν συνδυαστεί αυτό με τη συνέχεια της έκθεσης, φαίνεται πως υπάρχει ένας χώρος όπου τα νέα ταλέντα μπορούν, όχι μόνο να εμφανιστούν, αλλά και να "μεγαλώσουν" και να παρουσιάσουν μια συνέχεια στο έργο τους. Το δεύτερο θετικό που παρατηρεί κανείς αμέσως, είναι η καλή ποιότητα της έκδοσης.

Δυστυχώς, δε θα αναφερθώ σε όλες τις ιστορίες (για λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου), αλλά μόνο σε αυτές που μου προξένησαν κάποια εντύπωση. Ξεκινώ, λοιπόν, με τα comics των Frogs & Dogs, δηλαδή της Σοφίας Σπυρλιάδου και των Σταυρούλας και Χριστίνας Ανθηροπούλου. Δεν έχω κρύψει ποτέ την ιδιαίτερη εκτίμηση μου για το fanzine FROGS & DOGS και οι ιστορίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση, δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν έπρεπε να διαλέξω κάποια από τις ιστορίες ως αγαπημένη, αυτή θα ήταν η "Νατάσα" της Σταυρούλας Ανθηροπούλου, καθώς το θέμα της με άγγιξε λίγο περισσότερο από αυτό της ιστορίας της Σοφίας Σπυρλιάδου (με το παιδάκι που γλύφει τη τζαμαρία στο μαγαζί με τα γλυκά), ενώ την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μου, θα μπορούσε να καταλάμβανε η ιστορία "Η Αρκούδα", αν δεν μαστιζόταν από αρκετά ορθογραφικά λάθη που "βγάζουν μάτι", και θα μπορούσαν να είχαν διορθωθεί με ένα υποτυπώδες editing. (Κρίμα, γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικό comic, που σε καμιά περίπτωση, δε βγάζει προχειρότητα).

Με θετικό πρόσημο και η "Κοκκινοσκουφίτσα" του Ορέστη Ερμείδη, με το πολύ ενδιαφέρον χιούμορ, καθώς και το "Γκροααρ" των Κιουρτσούκη/Τζωρτζακάκη, με τη σχέση ανάμεσα σε πρωτόγονους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα comics του Κλεάνθη, τον οποίο όμως θα ήθελα να δω και σε κάτι λίγο μεγαλύτερο, που να μοιάζει περισσότερο με comic, παρά με γελοιογραφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προξένησε και το comic της Γαλήνης Παπαδοπούλου, το οποίο πέρα από ένα όμορφο αποτέλεσμα, μου δείχνει και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, αν η δημιουργός προσπαθήσει να αλλάξει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. O Χρήστος Σταμπούλης (CHARLOTTE: ΖΕΣΤΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΙΔΑΚΕΣ) αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το ταλέντο του.

Υπήρχαν και άλλες ιστορίες, άλλες μου έκαναν καλή εντύπωση από πλευράς σεναρίου, άλλες είχαν καλό σχέδιο, ενώ (βεβαίως) άλλες μου φάνηκαν αδιάφορες. Κάτι τέτοιο είναι λογικό σε μια ανθολογία που αποτελεί testing ground για μια νέα γενιά δημιουργών και σε κάποιο βαθμό και επιθυμητό.

Συνολικά, χαίρομαι γιατί μέσα από το λεύκωμα της ΕΞΟΔΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, γνώρισα πολλούς νέους ενδιαφέροντες δημιουργούς, και είδα νέα comics από καλλιτέχνες που εκτιμώ ιδιαίτερα. Από την άλλη (μην τρελαθούμε), μην έχετε τις προσδοκίες να διαβάσετε το ελληνικό MOME ή το νέο RAW, αφού η ελληνική σκηνή οφείλει να περάσει πολλά κύματα ακόμα μέχρι να φτάσει σε ένα κοντινό σε αυτό το επίπεδο. Πάντως, η έκδοση μιας τέτοιας ανθολογίας και η διοργάνωση παρόμοιων εκθέσεων αποτελούν καλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi