Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-12-07
NORTHLANDERS #1

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer: Brian Wood

Artist: Davide Gianfelice

Colorist: Dave McCaig

Letterer: Travis Lanham

Editor: Will Dennis

DC Comics (Vertigo)


Αν δε με απατά η μνήμη μου, έχουμε κάμποσο καιρό να δούμε μια νέα σειρά με πρωταγωνιστές Vikings. Αυτό το κενό, λοιπόν, έρχεται να καλύψει ο Brian Wood (DMZ), με τη νέα του σειρά, NORTHLANDERS. Το νέο ongoing series της Vertigo αφηγείται, στην ουσία, την ιστορία της επιστροφής του "ασώτου υιού", αλλά μέσα από μια πιο... σκανδιναβική σκοπιά.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, κάπου στο 980 μ.Χ.. Ο ήρωας της σειράς, Sven. επιστρέφει μετά από καιρό στην πατρίδα του και μαθαίνει ότι ο τοπικός άρχοντας και πατέρας του, είναι πλέον νεκρός. Το γεγονός αυτό δε φαίνεται να τον επηρεάζει ιδιαίτερα, ωστόσο, όταν μαθαίνει ότι τα πλούτη και οι τίτλοι πέρασαν στα χέρια του θείου του, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και να διεκδικήσει ότι είναι δικό του.

Ο χαρακτήρας που δημιούργησε ο Wood είναι, σίγουρα, κακότροπος και φιλοχρήματος, ακόμη και αντιπαθητικός, σε κάποια σημεία, και αυτό ήταν που, προσωπικά, με εκνεύρισε. Κάθε τρεις ή τέσσερις σελίδες, κατά μέσο όρο, ο Sven επαναλαμβάνει ότι θα διεκδικήσει ό,τι του ανήκει και δε μιλά για τους τίτλους, αλλά αποκλειστικά για τα λεφτά. Το λέει μία, το λέει δύο, εντάξει, το καταλάβαμε! Εκτός από αυτό, αρκετά ενοχλητικό είναι και το γεγονός ότι βρίζει σαν σύγχρονος λιμενεργάτης. Οι διάλογοι δε θυμίζουν, σε καμία περίπτωση, Vikings ή, έστω, ιστορικό έργο. Εντάξει, δε λέμε να μιλάει και σαν τον Thor (πριν τα ιδιαίτερα μαθήματα νεοϋορκέζικων αγγλικών), αλλά το να βλέπεις έναν -υποτίθεται- Viking, να έχει ψωμοτύρι το "fuck", δεν είναι και ότι καλύτερο από άποψης ατμόσφαιρας...

Από την άλλη, ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι ο Wood δημιούργησε έναν κλασικό αντι-ήρωα, με σκοπό να μην τον συμπαθήσουμε, τουλάχιστον όχι από το πρώτο τεύχος. Επιπλέον, έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά για το παρελθόν του, το οποίο φαίνεται, από τα στοιχεία που πέταξε από δω και εκεί ο Wood, αρκετά πονεμένο.

Πέρα από το συγγραφικό κομμάτι, το δυνατό χαρτί του NORTHLANDERS είναι το αρκετά συμπαθητικό σχέδιο του rookie, Davide Gianfelice. Ειδικής μνείας αξίζουν τα backgrounds του κάθε panel, ειδικά αν μιλάμε για πανοραμικά "πλάνα". Αυτό, μάλιστα, είναι το βασικό στοιχείο που διατηρεί την ψευδαίσθηση μιας ιστορίας για Vikings και όχι για κάποιες συμμορίες στα γκέτο της Αμερικής. Ειδικά στις πρώτες σελίδες, τα σκίτσα του Gianfelice, αλλά και το coloring του McCaig, αποτελούν τα highlights του πρώτου τεύχους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, το NORTHLANDERS θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ιστορία με σύγχρονες συμμορίες και ζοχαδιασμένους εγκληματίες, που βρίζουν συνεχώς, αν, βέβαια, εξαιρέσουμε το σχέδιο και τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Ίσως, πάλι, αυτό να ήθελε να κάνει και ο ίδιος ο Wood. Να μας παρουσιάσει μερικούς στιλιζαρισμένους bad boy Vikings, οι οποίοι θυμίζουν σύγχρονους συμμορίτες και εγκληματίες. Ίσως σκοπός του να ήταν να παρουσιάσει μια παλιά ιστορία, μέσα από μια σύγχρονη ματιά (σαν να λέμε, παίρνω το ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ και παρουσιάζω τον Ρωμαίο ως αστροναύτη και την Ιουλιέτα ως call-girl).

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν πάμπολλα τέτοια αξιόλογα έργα. Γιατί να προτιμήσει κανείς έναν αντιπαθητικό, φιλοχρήματο και αθυρόστομο Viking;





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi