Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


31-12-07
CAIRO

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: G. Willow Wilson

Artist: M.K. Perker

Letterer: Travis Lanham

Editor: Joan Hilty

DC Comics (Vertigo)


Εκεί που λες (και κυρίως, "που ακούς") ότι και η Vertigo έχει μπει σε ένα καλούπι, ότι έχει γίνει, κατά κάποιον τρόπο, "ο αναρχικός, αναγνωρισμένος από το κράτος" και πλέον έχει χάσει (ή τυποποιήσει) το χαρακτήρα της, εκδίδει το CAIRO (το οποίο, μεταξύ μας, νομίζω ότι αποτελεί μια μεγαλειώδη εξαίρεση σε έναν μάλλον θλιβερό κανόνα).

Ομολογώ ότι το συγκεκριμένο hardcover μου τράβηξε το ενδιαφέρον, από τη στιγμή που έπεσε το βλέμμα μου πάνω σε ένα μικρό διαφημιστικό folio σε comic shop όπου ψωνίζω (αποδείχτηκε ότι είχε το ακριβές σχήμα και μέγεθος του actual comic). Τί να πω; Μου κάνει εντύπωση ένα τζίνι που κατοικεί μέσα σε ναργιλέ και το σχέδιο, ασπρόμαυρο, με μπόλικες γκρίζες φωτοσκιάσεις, μου θύμιζε κάτι σε αμάλγαμα ευρωπαϊκού με αμερικάνικο. (Και κάποιον συγκεκριμένο σκιτσογράφο που αδυνατώ να προσδιορίσω, but oh well...) Ίσως, κάτι σαν "Scorpion meets Fables & Books of Magic".

Ως συνήθως, η διαφήμιση και η πραγματικότητα απείχαν πολύ μεταξύ τους: το comic δεν ήταν απλά καλό, αλλά ανέλπιστα απίστευτο! Ένας λαθρέμπορος χασίς, ένας επίδοξος suicide bomber, μια Ισραηλινή πράκτορας, μια Αμερικανίδα, επίδοξη πρόμαχος της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ένας Μαροκινός δημοσιογράφος, που παλεύει με την αιγυπτιακή λογοκρισία, θα συγκλίνουν σε μια απίστευτη περιπέτεια. Μέσα από μια σειρά συμπτώσεων, οι οποίες εμπίπτουν στο "πεπρωμένο και επιλογή είναι το ίδιο πράγμα", όπως εύγλωττα λέει ο Shams, αυτοί οι ασύνδετοι χαρακτήρες θα έρθουν σε επαφή με το πραγματικό και μυθολογικό καλό και κακό της Μέσης Ανατολής. Μη βαράτε - ναι, η ιστορία λαμβάνει χώρα στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, στην Αφρική, όμως, σε έναν τόπο όπου η Ισλαμική κουλτούρα, μυθολογία και παράδοση έχουν έντονη παρουσία, οι γόνοι τους περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους κοινούς θνητούς που θα κάνουν ηρωικές επιλογές.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να επεκταθώ πέραν μιας μικρής εισαγωγής, διότι η ιστορία δένει τόσο αρμονικά, ώστε, όπως σε ένα γιγάντιο υφαντό, αν αρχίσεις να ακολουθείς ένα νήμα, το βλέπεις τελικά όλο. Ο Shaheed (στα αραβικά, "μάρτυρας" με τη βιβλική έννοια) πάει στη Βηρυτό από την Αμερική, με ανταπόκριση το Κάιρο, για να γίνει suicide bomber. Στο αεροπλάνο, γνωρίζει και την οπτιμίστρια Kate, που πάει στο Κάιρο για να κάνει ελεύθερο κοινωνικό ρεπορτάζ και να ξεφύγει από την εγκλωβισμένη ζωή της στο Orange County, όπου η μόνη της επαφή είναι με "άμυαλους σέρφερ", όπως λέει. Όμως, η πτήση του Shaheed ακυρώνεται και αυτός αρχίζει να περιπλανιέται στους δρόμους της Πόλης της Νίκης, όπου διασταυρώνεται με τον Ashraf, τον λαθρέμπορο χασίς. Αυτός θέλει να ξεφορτωθεί τον ναργιλέ που έχει κλέψει από τον Nar, μεγιστάνα και αρχηγό ενός κυκλώματος ναρκωτικών. Ο Shaheed ξοδεύει τα λιγοστά του χρήματα στο ναργιλέ και αποφασίζει να τη βγάλει σε ένα ερείπιο για τη νύχτα. Προς μεγάλη του έκπληξη, τον ξυπνάει ένας κουστουμαρισμένος άνδρας, μάλλον αραβικής καταγωγής, ο Shams, ο οποίος είναι Jinn και ζει μέσα στο ναργιλέ.

Την ίδια ώρα, η Ισραηλινή στρατιώτης Tova μπαίνει λαθραία στο Κάιρο, με τη βοήθεια νομάδων, και ψάχνει τον Ashraf για να τη μεταφέρει στα σύνορα. Από την άλλη, η Kate, μπαίνοντας κατά λάθος σε έναν καφενέ αντί για το ξενοδοχείο της, συναντά τον δημοσιογράφο Ali, ο οποίος προσφέρεται να την πάει στο σωστό αριθμό. Ο Ali είναι φίλος του Ashraf και θέλει να παντρευτεί την αδελφή του και αυτή τους η σχέση σύντομα καθιστά την Kate και τον Ali ομήρους του Nar. Η σκηνή έχει στηθεί: μάγοι, δαίμονες, κοινοί εγκληματίες, Jinn, καθώς και η αραβική εκδοχή του Διαβόλου, προκαλούν μια περιδίνηση που οδηγεί τους ετερόκλιτους ανθρώπους και τους συμμάχους τους στο τελικό τους πεπρωμένο, μέσα από τις δικές τους επιλογές και μόνο.

Η δημοσιογράφος G. Willow Wilson (και της οποίας το alter ego είναι, προφανώς, η Kate) έχει βαθιά γνώση της κουλτούρας για την οποία γράφει και με μεγάλο σεβασμό προς τις παραδόσεις από τις οποίες αντλεί, συνθέτει ένα μωσαϊκό αστικής περιπέτειας και μυθολογίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που κάνουν την εμφάνισή τους, είναι ο Ta'abbata Sharra, συντομευμένος σε Tabatasharan, που σημαίνει "το κακό κάτω από τη μασχάλη του". Πέρα από το -προφανές- αστείο, αυτό σημαίνει ότι μαζεύει παραμάσχαλα όλα τα άσχημα του κόσμου, που οι άλλοι αρνούνται να δουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι, μετά από αρκετό ψάξιμο, ανακάλυψα ότι είναι ιστορικό (ή ενδεχομένως, ήμι-ιστορικό) πρόσωπο: ποιητής, μάλλον του 6ου μ.Χ, αιώνα, ο οποίος ανήκει στους su'luk, δηλαδή τους αποκλίνοντες ποιητές, οι οποίοι, αντί να προάγουν την ομόνοια των αραβικών φυλών, εξιστορούν την αλήθεια των αιματηρών τους συγκρούσεων (όπως μεταξύ των Tasm και Jadis - για περισσότερα δείτε εδώ και εδώ), δηλαδή καταμαρτυρούν την άσχημη αλήθεια αντί να τη σκεπάζουν. Επίσης, ο θρύλος του Shahib ("φίλος" στα Αραβικά), του Companion Sword, αν και αλλαγμένος, πράγματι συνδέεται με αυτόν τον ποιητή, ο οποίος υποτίθεται ότι, ως παιδί, κουβάλαγε παραμάσχαλα το ξίφος ενός Ghul.

Από την άλλη, ο M.K. Perker, τουρκικής καταγωγής και με προσλαμβάνουσες ιδιαίτερα ταιριαστές στο συγκεκριμένο σενάριο, κάνει απλά εκπληκτική δουλειά στην απεικόνιση του παραπάνω μίγματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι η επικαιρότητα και το μυθολογικό περιεχόμενο που πλαισιώνουν τους ήρωες, αν και ενσωματώνουν -πιθανώς- κάποιες απόψεις των δημιουργών, δεν δίνονται, σε καμία περίπτωση, με προπαγανδιστικό ύφος ή πρόθεση.

Απλά, ένα φανταστικό graphic novel.


(Για ακόμη μεγαλύτερες "δόσεις" από Ανδρέα Μιχαηλίδη, επισκεφτείτε το blog του)





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi