Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


04-01-08
STOREYVILLE

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Frank Santoro

Editor: Dan Nadel

PictureBox


Ο Chris Ware, στον πρόλογο του, γράφει ότι η πρώτη ανάγνωση του STOREYVILLE ήταν για αυτόν μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ζωή του ως cartoonist και πως θεωρεί το ίδιο το comic ως ένα μνημείο στην εξέλιξη του Μέσου.

Το STOREYVILLE κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1995, σε newspaper format, και δημιούργησε (σχετικά, πάντα) ιδιαίτερη αίσθηση, ως ένα comic που είχε μια νέα άποψη για το τι θα έπρεπε να είναι τα comics και για τον τρόπο που λειτουργούν και διαβάζονται. Δώδεκα χρόνια μετά, η PictureBox το επανεκδίδει, σε μια εντυπωσιακή πολυτελή έκδοση με σκληρό εξώφυλλο, με τη σκέψη ότι, ίσως, σήμερα, να υπάρχει ένα πολυπληθέστερο κοινό για να δεχτεί κάτι τόσο πρωτοποριακό.

Η ιστορία ξεκινά κάπου κοντά στο Pittsburgh, στις αρχές του 20ου Αιώνα, όταν ο Will μαθαίνει πως κάποιος συνάντησε τον παλιό του φίλο, Reverend Rudy, στο Montreal. Θα ξεκινήσει, έτσι, ένα μακρύ ταξίδι, μέχρι να τον βρει.

Για μια ακόμη φορά, η PictureBox εκδίδει ένα comic που αποτελεί πρόκληση για τον αναγνώστη και απαιτεί από αυτόν να μάθει ένα νέο τρόπο ανάγνωσης, για να μπορέσει να το διαβάσει. Το σχέδιο, σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πρόχειρο (περισσότερο μοιάζει με προσχέδιο για ένα comic που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί) ενώ οι χαρακτήρες δύσκολα ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Η σελίδες είναι χωρισμένες σε 15 panels (5 σειρές των 3) και στα χρώματα κυριαρχούν κίτρινο, γκρι και καφέ.

Η περίληψη του comic είναι μάλλον παραπλανητική. Δεν αποκτούμε, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, κάποια ιδιαίτερα καλή οπτική στο πια ήταν η σχέση των δυο ανδρών, και όταν τελικά η συνάντηση μεταξύ των δύο έρχεται, αυτό γίνεται χωρίς να υπάρξει κάποια εντυπωσιακή, συγκινητική σκηνή - με τρόπο εντελώς αδιάφορο. Στην πραγματικότητα, σε μια ιστορία που δεν θα ήταν κάτι το πρωτότυπο (υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες, βιβλία και comics που περιστρέφονται γύρω από ένα ταξίδι με σκοπό μια συνάντηση - ακόμη και το JIMMY CORIGAN) ο Frank Santoro δεν ακολουθεί κανένα από τα αναμενόμενα κλισέ. Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών, το comic αλλάζει εντελώς ρυθμό και ύφος, σαν να έχει προκύψει μια έντονη εσωτερική αλλαγή, που δε δικαιολογείται άμεσα από το σενάριο.

Η πρώτη ανάγνωση του STOREYVILLE με ξένισε, ενώ στη δεύτερη κατάφερα να εκτιμήσω κάπως καλύτερα το τι προσπαθεί να κάνει ο δημιουργός. Περισσότερο το εκτίμησα όταν αναλογίστηκα δικούς μου φίλους, με τους οποίους "χαθήκαμε" και το πόσο ήσυχη, δίχως τυμπανοκρουσίες και, κάποιες φορές, σχεδόν αδιάφορες ήταν οι συναντήσεις μας, όταν ξαναβρεθήκαμε για λίγο - κάποιες φορές μοιάζει σαν ένα κλείσιμο που δεν ήρθε ποτέ.

Αν προσέξατε τη δήλωση του Ware, αναφέρεται στη σημασία που είχε για αυτόν ως cartoonist και όχι ως αναγνώστη ή ως άνθρωπο. Εκεί πιστεύω πως κρύβεται ένα κλειδί στο να καταλάβετε αν και πόσο σας αφορά το STOREYVILLE. Παρ' όλο που είναι, σίγουρα, κάτι παραπάνω από ένα ενδιαφέρον comic, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πόσο μπορεί να κερδίσει τον αναγνώστη, καθώς απαιτεί από αυτόν ιδιαίτερη προσπάθεια και επιμονή.

Προσωπικά, είμαι τουλάχιστον χαρούμενος που το διάβασα, καθώς νιώθω πως βρήκα κάτι πραγματικά ειλικρινές στις σελίδες του και σίγουρα κέρδισα κάτι από αυτή την ανάγνωση...

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi