Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


08-01-08
ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: P. Craig Russell

Colorist: Lovern Kindzierski

Μετάφραση από τα Γερμανικά: Patrick Mason

Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Γιανναδάκης, Νίκος Καμπουρόπουλος

Εκδόσεις Helm


Παρά τα χρόνια και την επιμονή με την οποία ασχολούμαι, στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου, με τα comics, το μόνο που νιώθω να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου είναι η συνειδητοποίηση της άγνοιας μου. Υπάρχουν σημαντικότατες δουλειές, που όταν τελικά τις συναντώ, νιώθω πως θα όφειλα να γνωρίζω, αλλά μέχρι τότε δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα. Το συναίσθημα αυτό το ένιωσα όταν έμαθα πως ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ του P. Craig Russell, θα κυκλοφορούσε στα ελληνικά. Η πρώτη μου επαφή με την παρούσα έκδοση έγινε στο COMICDOM CON 2007 όταν και είχα τη χαρά να γνωρίσω τα (πολύ φιλικά) παιδιά των εκδόσεων Helm, που με ενημέρωσαν για κάποια βασικά στοιχεία για το comic.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ είναι η μεταφορά σε comic, του κύκλου από όπερες του Wagner, οι οποίες αντλούν έμπνευση από τους μύθους των Βορείων και έχουν να κάνουν με το δαχτυλίδι που κατασκευάστηκε από το νάνο Άλμπεριχ, όταν έκλεψε τον χρυσό του Ρήνου (Ράινγκολντ). Το δαχτυλίδι αυτό και η δύναμη που προσφέρει, θα γίνουν στόχος πολλών, ακόμη και του πατέρα των θεών, Βότον, αλλά η ύπαρξη του θα δεθεί με μια κατάρα και μόνο πόνο, προδοσία και θάνατο, θα φέρει στον ιδιοκτήτη του. Ο Βότον θα καταστρώσει ένα σχέδιο που θα διαρκέσει πολλές γενιές, έτσι και ώστε να έρθει στα χέρια του ξανά το δαχτυλίδι. Σε αυτή την ιστορία, θα μπλέξουν ήρωες όπως ο Ζιγκμουντ και αργότερα ο Ζιγκφριντ, αλλά και η πρώτη των Βαλκυριών, Μπρουνχιλντε. Αυτό που παραμονεύει, όμως, για όλους, είναι προδοσία και θάνατος.

Μέχρι πρότινος, η μόνη προηγούμενη εμπειρία που είχα από δουλειές του P. Craig Russell, ήταν από τα comics του στη Vertigo (αν και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου μου είχε μιλήσει και για κάποιες άλλες διασκευές από όπερες που έχει κάνει, όπως το THE MAGIC FLUTE), οπότε το artwork που είδα στο ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ με εξέπληξε. Τα σκίτσα του Russell σφύζουν από κίνηση και ζωή, με τις φιγούρες να είναι γεμάτες δυναμισμό και ρυθμό. Απίστευτες συνθέσεις, εκφραστικότητα, ιδιοφυές panel composition και ένας υπέροχος, μαγευτικός ρυθμός, που παρασύρει τον αναγνώστη. Η μεταφορά των διαλόγων (τόσο από την όπερα στο comic, όσο και από τα Αγγλικά στα Ελληνικά) έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε και να διατηρηθεί ο επικός, πομπώδης χαρακτήρας της όπερας, αλλά ταυτόχρονα να "λειτουργεί και το comic.

Αυτό που είναι, όμως, πιο σημαντικό, είναι το πως οι εκδόσεις Helm δεν αρκέστηκαν στο να μας προσφέρουν απλά μια μετάφραση αυτού του εγνωσμένης αξίας comic. Οι τέσσερις, ιδιαίτερα καλαίσθητοι και με εξαιρετική ποιότητα χαρτιού, τόμοι, περιέχουν αναλυτικά συνοδευτικά άρθρα, που αποκαλύπτουν τις σκέψεις και το όραμα του Russell, αλλά και τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ παράλληλα προσφέρουν στον αναγνώστη και το απαραίτητο background για να εκτιμήσει καλύτερα το έργο και μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για περαιτέρω μελέτη.

Οι τέσσερις τόμοι βρίσκονται πλέον και σε ένα εντυπωσιακό και βολικό "πακέτο", μέσα σε ένα υπέροχο slipcase, ενώ το μόνο ψεγάδι που μπορώ να βρω είναι πως δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο το έξτρα δεκαεξασέλιδο που προσφέρεται με τον τέταρτο τόμο δεν περιέχεται μέσα σε αυτόν.

ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΝΙΜΠΕΛΟΥΝΓΚΕΝ αποτελεί μια σπουδαία εκδοτική προσπάθεια από τη νεοσύστατη Helm και ξεχωρίζει ακόμη και σε μια χρονιά που υπήρξαν πολλές και σημαντικές κυκλοφορίες. Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθούν η λογικότατη τιμή αλλά και η συνέπεια στην έκδοση, αφού τα διαστήματα ανάμεσα στους τόμους ήταν αρκετά μικρά, ώστε η έκδοση να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες και να μην προλάβει το κοινό να "κρυώσει".

Και σα να μην έφταναν αυτά, με τη νέα χρονιά, η Helm μας υπόσχεται μια νέα έκδοση, αυτή του ELRIC: STORMBRINGER και πάλι από τον P. Craig Russell. Προσωπικά, θα περιμένω με ανυπομονησία.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi