Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


15-01-08
PAX ROMANA #1 (of 4)

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer/Artist/Letterer: Jonathan Hickman

Image Comics


Μετά από την επιτυχία του NIGHTLY NEWS, ο Jonathan Hickman αποφάσισε να αλλάξει λίγο το σκηνικό και να τα βάλει με τη θρησκεία. Ή, τουλάχιστον, έτσι λέμε εμείς, καθώς ο συγγραφέας και σχεδιαστής του PAX ROMANA σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το έργο του αυτό δεν είναι θρησκευτικό, αλλά κοινωνικό. Ο Hickman, βέβαια, απαρνήθηκε και τον πολιτικό χαρακτήρα του NIGHTLY NEWS, οπότε, λίγοι τον πιστεύουν πλέον...

Στο νέο του limited series, συναντάμε μια ιστορία για το ταξίδι πίσω στο χρόνο και την προσπάθεια του ανθρώπου να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να σταματήσει να "λούζεται" τις συνέπειές τους στο παρόν. Βρισκόμαστε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κατά το οποίο οι μουσουλμάνοι έχουν εισβάλλει στην Ευρώπη και απειλούν την ανεξιθρησκία των "σωστών" καθολικών. Όταν δύο επιστήμονες φτιάχνουν την πρώτη μηχανή για ταξίδια στο χρόνο, το Βατικανό αρπάζει την ευκαιρία, προκειμένου να εξαλείψει την απειλή εξ Ανατολάς και στέλνει 5.000 έμπειρους κομάντο στην αρχαία Ρώμη.

Σκοπός τους είναι να παραμείνουν στην εποχή πριν από το Σχίσμα και να φροντίσουν ώστε η Εκκλησία και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να ανακόψουν την πρώτη και, κατά τη γνώμη των καρδιναλίων του Βατικανού, σημαντικότερη επέλαση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Τα μέλη της αποστολής έχουν στη διάθεση τους μια ολόκληρη βάση(!), η οποία ταξίδεψε μαζί τους στο παρελθόν, καθώς και την τεχνολογία του μέλλοντος.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, ο ίδιος ο Hickman διαψεύδει τη δήλωσή του περί "αποκλειστικά κοινωνικής θεματολογίας". Οι καρδινάλιοι, οι υπεύθυνοι ιερωμένοι του σχεδίου, ακόμη και ο ίδιος ο Πάπας, εμφανίζονται κυνικοί και τυχοδιώκτες. Βέβαια, γίνεται φανερό ότι οι σκοποί τους εξυπηρετούν το καλό της εκκλησίας, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι όλοι τους πρόθυμοι να θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της ιστορίας των τελευταίων αιώνων. Επιπλέον, σε ένα κλασικό "Hickman δισέλιδο", παρουσιάζονται τα πρακτικά της συζήτησης των υπευθύνων, για το αν τελικά θα πραγματοποιήσουν το άλμα στο χρόνο, με διαλόγους που φέρνουν στο νου λίγο από DA VINCI CODE.

Από την άλλη, και η στρατιωτική ομάδα δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεοσεβούμενη. Αν και υποτίθεται πως συγκεντρώθηκαν με κριτήριο πρώτα την ηθική και μετά την ικανότητα, οι χαρακτήρες μοιάζουν, στην καλύτερη περίπτωση, με ψυχοπαθείς μισθοφόρους. Και αυτό το στοιχείο (ο αναγνώστης δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το καλό από το κακό) αποτελεί ένα γνωστό συγγραφικό τρικ του Hickman.

Το απογοητευτικό, όμως, είναι ότι, αν ο αναγνώστης μπορεί να ξεχωρίσει το στιλ γραφής σου από το δεύτερο κιόλας mini series σου, μάλλον επαναλαμβάνεσαι. Και το PAX ROMANA έχει πολλά κοινά στοιχεία με το NIGHTLY NEWS. Εκτός από τις προφανείς ομοιότητες στο σχέδιο, βλέπουμε αρκετά επαναλαμβανόμενα στοιχεία.

Στις πρώτες σελίδες του PAX ROMANA #1 (όπως και στο NIGHTLY NEWS) βλέπουμε το τέλος της ιστορίας και οι υπόλοιπες σελίδες αποτελούν μια ιστορική αναδρομή των γεγονότων που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, ο αναγνώστης δεν μπορεί να αποφασίσει ακόμη για το αν οι χαρακτήρες έχουν καλό σκοπό ή όχι. Τέλος, και η ροή της ιστορίας ακολουθεί, πάνω-κάτω, τους αργούς ρυθμούς που πρωτοείδαμε στο NIGHTLY NEWS, με μακροσκελείς διαλόγους και παρουσιάσεις που βάζουν τον αναγνώστη στο κλίμα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αρνητικό - δε θέλω να παρεξηγηθώ. Ωστόσο, τα είδαμε μόλις πριν μερικούς μήνες και τώρα επαναλαμβάνονται. Είναι, μάλλον, κάτι σαν τις ταινίες του Guy Ritchie: αυτή που θα δεις πρώτη θα τη λατρέψεις. Οι υπόλοιπες σου φαίνονται ίδιες. Υποθέτω, λοιπόν, ότι αν είχα διαβάσει πρώτο το PAX ROMANA, θα το εκτιμούσα περισσότερο συγγραφικά.

Παρά τις όποιες ομοιότητες, όμως, η γραφή του Hickman έχει βελτιωθεί. Πλέον, βασίζεται περισσότερο στους χαρακτήρες του και τους διαλόγους. Οι ήρωές του αλληλεπιδρούν περισσότερο μεταξύ τους και μας δίνουν την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από τα λόγια τους και όχι από σημειώσεις, πεταμένες στα panels της σελίδας.

Και το σχέδιό του παραμένει ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιστορίας. Ο Hickman σχεδιάζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά αυτή τη φορά δεν ασχολείται με καθημερινούς ανθρώπους. Ασχολείται με καρδινάλιους, μισθοφόρους, Ρωμαίους λεγεωνάριους και βιονικούς ανθρώπους του μέλλοντος. Αυτός, όμως, είναι ο μοναδικός λόγος που το σχέδιό του δε μοιάζει και τόσο σαν "μια από τα ίδια".

Με λίγα λόγια, το PAX ROMANA θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια νέα ιστορία από το... universe του NIGHTLY NEWS και απευθύνεται κυρίως σε όσους δε χόρτασαν το πρώτο έργο του Hickman. Άλλωστε, λίγα είναι τα πράγματα που διαφοροποιούνται, κυρίως χάρη στη διαφορετική φύση των δύο ιστοριών. Οφείλω να ομολογήσω, πάντως, ότι, από ψυχαγωγικής σκοπιάς, το PAX ROMANA με καθήλωσε και θα το αναζητήσω και τον επόμενο μήνα. Όσον αφορά στην τεχνική άποψη, όμως, απογοητεύτηκα από την ασφαλή οδό που ακολούθησε ο Hickman και αυτός είναι ο λόγος που θα είμαι φειδωλός στη βαθμολογία.

Παρ' όλα αυτά, είμαι πρόθυμος να του δώσω το χρόνο να με εκπλήξει ξανά. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο ίδιος, το storyline του PAX ROMANA μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήθος από limited series, οπότε λέω να κάνω λίγη υπομονή.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi