Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-01-08
BADGER SAVES THE WORLD #1

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Mike Baron

Artist: Kevin Caron

Colorist: Hohn Hunt

Letterer: Chris Mowry

Editor: Andrew Steven Harris

IDW Publishing


Η ένταξη στην ομάδα των reviewers του Comicdom.gr δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Συνεντεύξεις, που τις διαδέχθηκαν συμπληρωματικές συνεντεύξεις, τεστ γνώσεων, τεστ δεξιοτήτων, ψυχομετρικά τεστ, έλεγχος φυσικής κατάστασης, αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, εξέταση από πενταμελή ψυχιατρική επιτροπή και πάνω από όλα, εξαντλητικοί έλεγχοι για την πιστοποίηση των γνώσεων μας γύρω από τα comics.

Όπως συμβαίνει, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πολυμήχανος υποψήφιος καταφέρνει τελικά να κρύψει από τους μελλοντικούς του εργοδότες, διάφορα κενά γνώσεων, η ύπαρξη των οποίων θα μπορούσε να καταδικάσει την υποψηφιότητα του. Φανταστείτε π.χ. πόσο θα επηρέαζε την απόφαση των editors το να γνώριζαν ότι πάνω από το 90% των X-titles που έχω διαβάσει ήταν μεταφρασμένοι στα ελληνικά, ή ότι τα τεύχη της First Comics που έχω διαβάσει δεν είναι περισσότερα από τα δάχτυλα των χεριών μου. (Editor's Note: What? I didn't know that! You're fired!) Έρχεται, όμως, κάποτε, η στιγμή που οι μάσκες πέφτουν και η άγνοια του ταπεινού reviewer θα αποκαλυφθεί. Ευτυχώς που υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις και το εργατικό δίκαιο και τολμώ να αποκαλύψω πρώτος την άγνοια μου, χωρίς να φοβάμαι ότι θα βρεθώ στους πέντε δρόμους.

Αν δεν το καταλάβατε ακόμη, αυτό που προσπαθώ είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχα διαβάσει ποτέ πριν τεύχος BADGER και γνώριζα μόνο δυο-τρία πράγματα γνώριζα για τον χαρακτήρα, σε καθαρά εγκυκλοπαιδικό επίπεδο.

Ο BADGER είναι δημιούργημα του Mike Baron και ξεκίνησε να εκδίδεται περίπου ταυτόχρονα με το έτερο "classic" του συγγραφέα, NEXUS, στις αρχές της δεκαετίας του '80 (Να σημειωθεί πως αν δεν έχετε διαβάσει το NEXUS, χάνετε κάποια από τα καλύτερα science fiction -και όχι μόνο- comics, και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε τουλάχιστον τα νέα τεύχη, που κυκλοφορούν από τη Rude Dude Publishing), ακολουθώντας αρχικά μια παρόμοια με αυτό πορεία, από την Capital Comics στη First και αργότερα όπου αλλού του δόθηκε "στέγη", για να βρεθεί τώρα στην IDW.

Ο Norbert Sykes είναι ένας βετεράνος, ο οποίος, όταν επέστρεψε από το στρατό, ανέπτυξε επτά ξεχωριστές προσωπικότητες. Μία από αυτές είναι ο Badger, ένας υπερήρωας με ιδιαίτερη ικανότητα στις πολεμικές τέχνες. Στο BADGER SAVES THE WORLD, ο πρωταγωνιστής κυνηγά τον τρομοκράτη Pavlov, που χρησιμοποιεί "παγιδευμένα" σκυλιά για να ανατινάξει τους στόχους του.

Το BADGER έχει χαρακτηριστεί σαν ένα από τα πιο αστεία comics ever, αλλά κρίνοντας από αυτό το τεύχος, βρίσκω αυτό το χαρακτηρισμό τουλάχιστον υπερβολικό. O Baron, βεβαίως, είναι ένας πολύ σημαντικός δημιουργός και καταφέρνει να γράψει ένα συνεπές, καλοφτιαγμένο σενάριο, ποτισμένο με αρκετό (σχεδόν) μαύρο χιούμορ, αλλά δεν κρύβει κάτι το εξαιρετικό. Το artwork έχει κάποια καλά στοιχεία και μια καρτουνίστικη διάθεση, και κατά την άποψή μου, είναι μακράν καλύτερο από το μέσο comic της IDW, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το artwork του τίτλου πριν από δυο δεκαετίες.

Μαθαίνοντας για το BADGER και διαβάζοντας το τεύχος, συνειδητοποίησα το πόσο πρέπει να έχει επηρεάσει το GOON του Eric Powell, όπου μπορεί κανείς να βρει αυτό το κράμα μαύρου χιούμορ και περιπέτειας, στις ίδιες περίπου αναλογίες και σε μια πολύ πιο σύγχρονη εκδοχή.

Πιθανότατα, συνοψίζοντας τα προηγούμενα, μπορεί να εντοπιστεί και η συνολική μου άποψη για το BADGER SAVES THE WORLD #1. Αν και είναι ένα αξιοπρεπές comic (σίγουρα καλύτερο από το "μέσο" Marvel comic) και οι παλιοί του fans μπορεί να το δουν με κάποια πιο συναισθηματική ματιά, δε νομίζω ότι μπορεί να λογίζεται στα comics που οφείλει ο ενημερωμένος αναγνώστης να διαβάσει. Ένας νέος αναγνώστης, που δεν γνωρίζει (κακώς) τον Mike Baron και το BADGER, θα ήταν πιθανότατα καλύτερο να διαβάσει το GOON.

Όσο για τη δική μου βαθμολογία μπορεί να είναι κάπως αυστηρή αλλά με όσα είχα ακούσει, περίμενα σίγουρα πολύ περισσότερα.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi