Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


23-01-08
HAPPY REVOLVER #1

του Αριστείδη Κώτση

Συμμετέχουν: Αντώνης Βαβαγιάννης, Ευνομία, Τάσος Ζαφειριάδης (TAZ), Δημήτρης Κάσδαγλης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιάννης Κουκουλάς, Κούλης, Βασίλης Κωλέττης, Γιώργος Κωνσταντίνου (ΕΡΓΟC), Τάσος Μαραγκός (Tasmar), Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss), Λουκάς Μέξης, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Γιάννης Πατέλιας, Σοφία Ρούσσου, Γιάννης Τεξής, Κωστής Τζωρτζακάκης, Γιώργος Τσούκης (Trashman), Λουκάς Τσουκνίδας.

Επιμέλεια ύλης: Κούλης

Animatic Vision


Η ελληνική σκηνή comics βρίσκεται (για μια ακόμη φορά) σε περίεργη φάση. Από τη μία, μοιάζει να υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα comics, αλλά από την άλλη, ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται νέοι δημιουργοί και καινούριες δουλειές δείχνει να φθίνει, ενώ ταυτόχρονα, δεν είναι πάρα πολλοί αυτοί από τους "παλιότερους" δημιουργούς, που δείχνουν να υπόσχονται μια "συνέχεια" στο έργο τους. Μοιάζουν, δηλαδή, να βρίσκονται σε μια σχετικά φθίνουσα πορεία, τόσο η εμφάνιση νέων, όσο και η ανάπτυξη υπαρχόντων ταλέντων.

Ένα δεύτερο στοιχείο που με προβληματίζει είναι ότι, για την πλειοψηφία των ελληνικών comics, η ημερομηνία κυκλοφορίας τους συμπίπτει με την διοργάνωση του Comicdom Con ή του φεστιβάλ της Βαβέλ. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι από μόνο του κακό, αφού το να βλέπω μια πληθώρα καινούριων comics στο Comicdom Con, είναι από τα πράγματα που με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο και σίγουρα κατανοώ τους λόγους για τους οποίους μια εκδοτική, ή ένας δημιουργός, θα προτιμήσουν μια τέτοια συγκυρία για το ντεμπούτο του comic τους. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι μια περίοδος έξι (ή περισσότερων) μηνών, με σχεδόν μηδενική παρουσία νέων ελληνικών εκδόσεων, δεν είναι και ότι καλύτερο για τα comics της χώρας μας.

Για τους παραπάνω λόγους, η εμφάνιση της νέας ανθολογίας, HAPPY REVOLVER (www.revolver.gr), η οποία έχει τη διάθεση να κυκλοφορεί σε διμηνιαία βάση και να δημοσιεύει δουλειές από μια πλειάδα δημιουργών, είναι κάτι που θεωρώ, a priori, ως ιδιαίτερα θετικό και σημαντικό γεγονός. Όταν, δε, αυτή η ανθολογία αποπειράται κάτι τόσο δύσκολο, όπως το να μας κάνει να γελάσουμε, τότε ομολογώ πως έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια μου, πριν ακόμη εμφανιστεί στα stands. Μια που, όμως, δε συμμερίζεται όλος ο κόσμος τη ρομάντική μου αυτή διάθεση , σε σχέση με το πως βλέπω τις νέες κυκλοφορίες (και, πιθανότατα, καλώς πράττει), καλό θα ήταν να αναφέρω και κάποια πράγματα για τα comics που περιλαμβάνει το HAPPY REVOLVER, ακολουθώντας τη, συνήθη για μένα, ελαφρώς πρόχειρη μέθοδο του να "μιλάω κυρίως για αυτά που μου έκαναν εντύπωση"...


Κεφαλοθραύστης

Ενδιαφέρον concept, μπολιασμένο με έξυπνες ιδέες, αλλά νομίζω πως χάνει κάπου στην εκτέλεση (pun intented). Το σχέδιο του Τζωρτζακάκη έχει, μεν, σπιρτάδα, αλλά νομίζω πως από το πενάκι του, έχουμε δει και πολύ καλύτερες δουλειές.

Puzzle Boy & Potato Head
Του Τάσου Ζαφεριάδη, χωρίς όμως το οξύ πνεύμα που βρήκα στον ΚΥΡ ΚΟΝΓΚ. Το βασικό θετικό που διακρίνω, είναι οι πειραματισμοί με το ρυθμό του comic.

Εγκεφαλική Μαρμελάδα
Και πάλι καλό artwork από τον Tasmar, αλλά προσωπικά περίμενα κάτι πιο πνευματώδες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του comic, είναι, μάλλον, το "εξώφυλλο" του και μετά από αυτό, το μονοσέλιδο, "Πατρίδα".

Η Κουζίνα
Η Ευνομία δείχνει, για άλλη μια φορά, ότι ξέρει να παίζει με πολύ έξυπνο τρόπο, με το σουρεαλιστικό στοιχείο, και μας προσφέρει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δισέλιδα του τεύχους.

Japanic
Αν ο δημιουργός του ήταν κάποιος άλλος, πιθανότατα, θα το έβλεπα με λιγότερη αυστηρότητα, αλλά από τον Μελισσαρόπουλο, με τα τόσο δυνατά punchlines, μάλλον περίμενα κάτι που θα με έκανε να γελάσω περισσότερο.

S&M: Dominant Love
Έχω, τελικά, την εντύπωση πως το γυναικείο χιούμορ δεν το πιάνω και πάρα πολύ καλά. Πάντως, το artwork είναι τουλάχιστον συμπαθητικό.

Στο Πάρκο
Αυτό είναι ένα από τα comics που συμπάθησα πολύ και για το οποίο θα είχα καλύτερη άποψη, αν τόνιζε λιγότερο αυτό που ήθελε να πει. Με άλλα λόγια, ήθελα λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη στην ευφυία του αναγνώστη.

Αφτοκίνητα
Ένα από τα highlights του τεύχους. Εμπνευσμένο και ξεκαρδιστικό. (Αν και για να γκρινιάξω λίγο, προτιμώ το lettering του Βαβαγίαννη στο χέρι...)

Super Insomniacs #1: Ναι Μωρέ Θα Δούμε
Μου είχε λείψει να δω κάποιο σύντομο και αστείο story του Τσούκη, ο οποίος εδώ παραδίδει μαθήματα ρυθμού και timing, ακόμη και όταν εκτελεί μια όχι και τόσο καταπληκτική ιδέα.

Rockα Rooster
Ωραίο artwork, αλλά ομολογώ πως δεν το "πιάνω" καθόλου...

Από Τη Γη Στη Σελήνη
Το artwork το βρήκα συμπαθητικό, αλλά νομίζω πως το σενάριο ήθελε περισσότερη δουλειά.


Επίσης, στο HAPPY REVOLVER θα βρείτε δυο χιουμοριστικά κείμενα των Λουκά Μέξη και Λουκά Τσουκνίδα, που βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα (ειδικά αυτό του Μέξη, που αν και -μάλλον από λάθος- δε δημοσιεύτηκε ολόκληρο, μου "άφησε" κάτι περισσότερο) και ένα αφιέρωμα του Γιάννη Κουκουλά περί "αυνανισμού στα comics" (Τελικά δεν πρέπει να υπάρχει ελληνική έκδοση χωρίς κείμενο με την υπογραφή του Γιάννη Κουκουλά - και επειδή νομίζω πως μπορεί να υπάρχει θέμα παρερμηνείας: το κεφάλι του πέους του ED THE HAPPY CLOWN δε "νομίζει πως είναι", αλλά είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.)

Όσο για την τελική βαθμολογία, είμαι διχασμένος. Από τη μια, πιστεύω πως το HAPPY REVOLVER ανήκει στην κατηγορία των comics που το γεγονός της κυκλοφορία τους είναι πιο σημαντικό από το ίδιο το comic (με έναν εκ διαμέτρου διαφορετικό τρόπο από αυτόν που πιστεύει ο αγαπητός Editor για το LEGION), αλλά από την άλλη, τα ονόματα των δημιουργών που συμμετέχουν, μου δημιούργησαν προσδοκίες, που δεν ικανοποιούνται από το τελικό αποτέλεσμα...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi