Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


30-01-08
SATCHEL PAIGE: STRIKING OUT JIM CROW

του Αριστείδη Κώτση

Writer: James Sturm

Artist: Rich Tommaso

Editor: James Sturm

Hyperion Publishing


Στην Ελλάδα, τα αθλητικά comics δεν αντιμετωπίζονται ως κάτι το άγνωστο ή ασυνήθιστο. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες αναγνώστες, μεγαλώσαμε διαβάζοντας σειρές όπως ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΕΡΙΚ ΚΑΣΤΕΛ, ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ ΚΡΕΓΚ, ΤΖΑΚ Ο ΤΙΓΡΗΣ, ΤΖΙΜΥ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ, ή τις περιπέτειες του ΡΟΫ ΤΗΣ ΡΟΒΕΡΣ. Στα manga, υπάρχει ολόκληρο ολοζώντανο genre με αθλητικά, με προσωπικό favorite το μπασκετικό SLAM DUNK.

Από την άλλη, τα αμερικάνικα comics δεν έχουν να επιδείξουν και τόσο μεγάλη ποικιλία σε επιτυχημένα comics γύρω από τον αθλητισμό, με "βροντερή" εξαίρεση το THE GOLEM'S MIGHTY SWING και κάποιες δευτερεύουσες, όπως το ESSEX COUNTY, ενώ θα μπορούσε να μετρήσει κάποιος και τα baseball και football strips του PEANUTS.

Αυτή η -σχεδόν- απουσία, προσωπικά, μου φαίνεται πολύ περίεργη, αφού το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των σπορ, για μένα, είναι οι ιστορίες που μπορούν να κτιστούν με αυτά ως επίκεντρο. Μπορεί, δηλαδή, τα comics να είναι υπερβολικά στατικά, ώστε να μην προσφέρονται για να αποδοθούν οι κινήσεις, ή οι σχεδόν "καλλιτεχνικές" ενέργειες των αθλητών, που εντυπωσιάζουν τον θεατή, αλλά οι ιστορίες που μπορούν να χτιστούν γύρω από αγώνες και συναισθήματα, μου φαίνονται εξίσου σημαντικά. Ένα ιδιαίτερα πρόσφορο παράδειγμα είναι ο τρόπος που η κατάκτηση του EURO 2004 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου (αν ξεγυμνωθεί από τις εθνικές εξάρσεις και λοιπές παπαρολογίες που ακολούθησαν) μπορεί να ιδωθεί σαν το απόλυτο ποδοσφαιρικό παραμύθι μιας ομάδας τρελών, που κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τις λεγεώνες του Καίσαρα, ενός Δαυίδ που αντιμετώπισε το δικό του Γολιάθ, ή μιας χελώνας που κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον ύπνο του λαγού, και να χρησιμοποιηθεί σαν έμπνευση και αναφορά, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μύθοι, οι θρύλοι, ή τα παραμύθια, αλλά έχοντας παράλληλα ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο. (Αντίστοιχα, μπορούν να ιδωθούν ο τρόπος με τον οποίο ομάδες περιμένουν τους σωτήρες τους και οι συνέπειες που αυτός έχει, ή ο τρόπος που ήρθαν ανατροπές, από το πείσμα αυτού που βρίσκεται πίσω, ή από την αλαζονεία αυτού που προηγείται - πιστεύω πως καταλάβατε τι ήθελα να πω...)

Το baseball, πάντως, δείχνει να είναι ένα σπορ που προσφέρεται για comics, αφού αυτή η εναλλαγή ρυθμού ανάμεσα στις μεγάλες παύσεις και στα δευτερόλεπτα έντονης δράσης, φαίνεται να χαρακτηρίζουν το άθλημα (το οποίο, ομολογώ πως, δεν κατανοώ και πολύ καλά) και δημιουργούν μια αντίθεση, που μπορεί να λειτουργήσει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στις σελίδες ενός comic. Ταυτόχρονα, επειδή πρόκειται για ένα άθλημα που άνθισε στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει πάρα πολλά και για τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός συνδέθηκε με το θέαμα, αλλά και τον τρόπο που καταφέρνει να επηρεάζει τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας.

Μετά το HOUDINI: THE HANDCUFF KING, το Center of Cartoon Studies (CCS) εκδίδει τη δεύτερη "βιογραφία" του, με θέμα τον σπουδαίο μαύρο παίκτη του baseball, Satchel Paige. Πάντως, ούτε το HOUDINI ήταν μια "κλασική" βιογραφία, αφού επικεντρωνόταν σε μια μέρα από τη ζωή του διάσημου μάγου Harry Houdini, και μέσα από αυτή, μας αποκάλυπτε στοιχεία για τον ίδιο και τους γύρω του, αλλά ούτε και το παρόν comic είναι, αφού δεν επικεντρώνεται στη ζωή του Satchel Paige. Αντίθετα, ήρωας της ιστορίας είναι ο Emmet Wilson, ένας νεαρός μαύρος, o οποίος αφήνει πίσω τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί του, με σκοπό να κυνηγήσει μια καριέρα στο baseball. Πολύ νωρίς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Satchel Paige, αλλά η καριέρα του δε θα εξελιχθεί καλά και έτσι θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω. Χρόνια αργότερα, ο Satchel Paige, ως πολύ μεγάλο αστέρι πια, θα έρθει στην πόλη που βρίσκεται ο Emmet, για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα.

Αν απορείτε ποιος είναι αυτός ο Jim Crow, που αναφέρεται στον τίτλο, δε σας αδικώ. Ο όρος αναφέρεται στους Αφροαμερικάνους (προέρχεται από ένα τραγούδι του 19ου Αιώνα, που τους ειρωνεύεται), ενώ οι γραμμένοι και άγραφοι νόμοι, που ίσχυσαν για σχεδόν έναν αιώνα στον αμερικάνικο νότο και αναφέρονταν στους μαύρους, έμειναν γνωστοί ως "Jim Crow Laws". Η "επικράτηση", λοιπόν, που αναφέρεται στον τίτλο και γύρω από την οποία περιστρέφεται το comic, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Satchel Paige έβαλε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια να ανατραπεί η κατάσταση αυτή, όχι με δυναμικούς αγώνες και επαναστάσεις, αλλά με το να γίνει ένας θρύλος στον κόσμο του baseball.

Ο James Sturm (THE GOLEM'S MIGHTY SWING, AMERICA, UNSTABLE MOLECULES) δεν έγραψε απλά το σενάριο, αλλά προμήθευσε τον Rich Tommaso (MIRIAM) με μια πρώτη, πρόχειρη εκδοχή των σελίδων, για να τις χρησιμοποιήσει ως οδηγό. (Μια πιο πλήρη εικόνα για το πως έγινε αυτό, μπορείτε να πάρετε εδώ) Και οι δυο τους είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες, με εξαιρετικές ικανότητες και το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Εικόνες λιτές, εκφραστικές, δυναμικές, με έντονο συναίσθημα.

Όσο και αν μου άρεσε σχεδιαστικά, από πλευράς γραφής το SATCHEL PAIGE μου φάνηκε ακόμη καλύτερο. Τα κοινά στοιχεία με το GOLEM'S MIGHTY SWING είναι πολλά (όπως ο τρόπος που η θεατρικότητα εισέβαλε στον αθλητισμό, για να του προσδώσει περισσότερο το χαρακτήρα του θεάματος), αλλά αυτό δεν ενοχλεί. Θέματα όπως ο ρατσισμός, η βία, ο τρόπος με τον οποίο αποδεχόμαστε το ποιοι είμαστε και το πως έχουμε μάθει να φερόμαστε, αντιμετωπίζονται με ευθύτητα, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται και ο all-ages χαρακτήρας του comic.

Το SATCHEL PAIGE: STRIKING OUT JIM CROW αποτελεί ένα σπουδαίο ξεκίνημα για τα comics της νέας χρονιάς και μια εξαιρετική συνέχεια για τα comics που έρχονται από το CCS (προσωπικά, το βρήκα καλύτερο από το -πολύ καλό- HOUDINI). Μακάρι και το επόμενο project, που θα κάνει ο John Porcellino (KING CAT) με θέμα τον Thoreau, να είναι εξίσου ενδιαφέρον και να συνεχίσουν να μας έρχονται καλά comics από το Vermont, την έδρα του CCS.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi