Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-02-08
PURGATORY KABUKI Vol. 1

του Κώστα Λαμπρόπουλου

Writer/Artist: Yasushi Suzuki

Dr. Master Publications Inc.


Ανέκαθεν πίστευα ότι οι καθολικοί έχουν μεγαλύτερη φαντασία σε σχέση με τους ορθόδοξους. (Ας μη συγκρίνουμε άλλες θρησκείες/μυθολογίες, γιατί αφενός δεν είναι αυτός ο σκοπός μας, αφετέρου θα ξημερώσουμε.) Μιλάω για θέματα lore, κώδικες Da Vinci, κατακόμβες, συνομωσίες, νεανικά κωλαράκια και ένα σωρό άλλα πράγματα. Οι ορθόδοξοι έχουν μια τάση να περιβάλλουν τα πάντα με ένα πέπλο μυστηριακής σοφίας, με αποτέλεσμα, τελικά, να μη σου λένε τίποτα και να επιμένουν ότι έχουν εξηγήσει τα πάντα, χωρίς φανταχτερές λεπτομέρειες, χωρίς ίχνος "Hollywood", χωρίς καν μια δόση σασπένς, για να κρατάει το ενδιαφέρον ψηλά. Ακόμη και οι έννοιες "Κόλαση" και "Παράδεισος", έχουν τελείως διαφορετική ερμηνεία, με τη γνωστή καθολική εικόνα από τη μία και την ορθόδοξη, θολή και-πολύ-θα-ήθελαν-πνευματική εικόνα από την άλλη.

Μια από τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την ζωή πιο πικάντικη για τους καθολικούς, αλλά όχι για τους ορθόδοξους, είναι το Καθαρτήριο (Purgatory), το οποίο είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ Κόλασης και Παραδείσου, όπου καταλήγουν αυτοί που έχουν κάνει "ελαφρύτερες" αμαρτίες (ναι, οι καθολικοί κάνουν διαχωρισμό - υπάρχουν σκληρές και ελαφριές αμαρτίες, σαν τα ναρκωτικά ένα πράμα), προκειμένου να συμμορφωθούν, να μετανοήσουν και να μπορέσουν να πάνε στον Παράδεισο. Οι ορθόδοξοι αναγνώστες, δυστυχώς, την έχουν πολύ άσχημα, καθώς η Εκκλησία μας δεν κάνει τέτοιου είδους διακρίσεις - η αμαρτία είναι αμαρτία, τέλος! Ο μόνος τρόπος να σωθείτε και να μην πάτε στην Κόλαση, είναι να προσευχηθούν οι ζωντανοί για εσάς, που, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι αν οι γνωστοί σας είναι σαν εσάς, την κάτσατε.

Το ίδιο το Καθαρτήριο, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς συγγραφείς και καλλιτέχνες, παλιούς και νέους, με πιο γνωστό τον Dante (αρνούμαι να τον πω Δάντη, γιατί παραπέμπει αλλού) και την ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ του, αλλά και βιβλία, ταινίες, comics... μέχρι και οι Iced Earth ονομάζονταν Purgatory στην αρχή. Με το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισε να ασχοληθεί και ο κύριος Yasushi Suzuki, ο οποίος δηλώνει ότι δεν είναι manga-ka (όντως έτσι είναι, καθώς πριν το PURGATORY KABUKI δεν είχε καν σκεφτεί να κάνει manga) και μπορείτε να διαβάσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, όπου μιλάει για το πώς και γιατί ανέλαβε το συγκεκριμένο project.

Βρισκόμαστε στον Κάτω Κόσμο (είναι δίπλα στο Νέο Κόσμο), πιθανότατα στο Καθαρτήριο, (κάτι που υποθέτω μόνο και μόνο από τον τίτλο του comic, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά, στον πρώτο τόμο τουλάχιστον), στη γειτονιά των νεκρών σαμουράι (αλήθεια λέω, δεν μένει κανείς άλλος εκεί, εκτός από νεκρούς σαμουράι και δαίμονες), όπου η ησυχία είναι κάτι που, ακόμη και αν υπήρχε κάποτε, έχει αφαιρεθεί πλέον από όλα τα λεξικά. Ένας από τους όχι και τόσο χαρούμενους κάτοικους της περιοχής, είναι και ο Imanoturugi, ο οποίος το έχει βάλει σκοπό να την κοπανήσει από τον Κάτω Κόσμο (ρε, τί μου θυμίζει, τί μου θυμίζει) και αφού, από ότι φαίνεται, δε θέλει κανείς να του κάνει τη χάρη, έχει πολλά, μα πολλά, νεύρα, κάτι που μεταφράζεται σε "σφάζω ότι να 'ναι, μέχρι να αποφασίσει κάποιος να με διώξει από δω".

Όπως συμβαίνει συνήθως, η αλαζονεία είναι κακός σύμμαχος (τώρα που το σκέφτομαι, πολλά πράγματα είναι "κακοί σύμμαχοι" και αναρωτιέμαι τελικά, τί είναι "καλός σύμμαχος"), και τυχαίνει κάποιος να έχει περισσότερα νεύρα από τον δικό μας, με αποτέλεσμα να τον στραπατσάρει άσχημα, αλλά, όπως επίσης συμβαίνει πάντα (λέγε με Manji), εμφανίζεται μια δαιμόνισσα και του προτείνει μια ωραιότατη συμφωνία: Θα πρέπει να μαζέψει χίλια σπαθιά και αν τα καταφέρει, θα επιστρέψει στον κόσμο του, να πιει ένα milko φράουλα και να ξαναγίνει ο θνητός μπάσταρδος, που κανένας δεν αγάπησε. Και όλοι ξέρουμε με ποιον τρόπο μαζεύει κανείς χίλια σπαθιά, έτσι δεν είναι; Φυσικά, θα πρέπει να πείσει τους ιδιοκτήτες των σπαθιών να του τα δώσουν, μόνο που, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να του δώσουν και τη ζωούλα τους (μη με ρωτήσετε πώς μπορεί να πεθάνει κάποιος που είναι ήδη νεκρός, υπάρχουν τόσες ταινίες με ζόμπι εκεί έξω - σίγουρα υπάρχει τρόπος!) και αυτό, όπως φαντάζεστε, θα είναι ένα μικρό πρόβλημα. Το καλό είναι, και εδώ φαίνεται το background του Suzuki στα video games, ότι με κάθε σπαθί που παίρνει, αυτό γίνεται ένα μαζί του, δίνοντας του, επομένως, νέες δυνάμεις - σα να ανεβαίνει level, ένα πράγμα.

Στον πρώτο τόμο, παίρνουμε μια ιδέα για όλα αυτά, ενώ πιστεύω ότι η πραγματική ιστορία θα είναι στον δεύτερο και τον τρίτο τόμο (τρεις είναι όλοι κι όλοι), οι οποίοι θα αργήσουν να έρθουν (Αύγουστο και Δεκέμβριο, αντίστοιχα). Το σενάριο, αν και με αρκετά ήδη γνωστά στοιχεία, με ικανοποίησε πάρα πολύ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην συμπάθειά μου για τους μπάσταρδους ήρωες. Το σχέδιο, όμως, παρ' όλο που δεν με απογοήτευσε -για όνομα του Tezuka, ο Suzuki είναι φοβερός καλλιτέχνης- πρέπει να πω ότι με δυσκόλεψε λίγο. Πολλές σελίδες, χρειάστηκε να τις διαβάσω δυο και τρεις φορές, για να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται, ενώ κάποιες από τις σκηνές μάχης ήταν λίγο χαοτικές για τα γούστα μου. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι, ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη του δουλειά manga.

Με δυο λόγια, το PURGATORY KABUKI μου άρεσε και θα το πρότεινα ή θα το έπαιρνα για δώρο, αλλά όχι για κάποιον που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στο χώρο.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi