Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-02-08
Y: THE LAST MAN #60

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Brian K. Vaughan

Penciller: Pia Guerra

Inker: José Marzán Jr.

Colorist: Lee Loughridge

Letterer: Clem Robins

Editor: Will Dennis

DC Comics (Vertigo)


Minor spoilers ahead! Proceed at your own risk...


Και να λοιπόν που ήρθε η στιγμή και το Y: THE LAST MAN ολοκληρώθηκε, με το εξηκοστό τεύχος του. Ο τίτλος που υπήρξε το εφαλτήριο για την καριέρα του Brian K. Vaughan και που αποτέλεσε, μαζί με το FABLES, "ναυαρχίδα" της Vertigo, έφτασε στο τέλος του και οι εργατικοί (λέμε τώρα) reviewers του Comicdom.gr, βρίσκονται εδώ για να καταγράψουν τα γεγονότα.

Αν δε γνωρίζατε πως ο τίτλος αφορά το ταξίδι του τελευταίου άντρα που έχει επιζήσει, του Yorick Brown, μέσα σε έναν κόσμο όπου πλέον υπάρχουν μόνο θηλυκά, μάλλον τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσατε σε μια σπηλιά, ή κρυβόσασταν από την εφορία - ή και τα δύο. Τα χρόνια πέρασαν, η αναζήτηση -καλώς ή κακώς- ολοκληρώθηκε, αυτά που τελικά βρήκε ο Yorick ήταν, μάλλον, διαφορετικά από αυτά που νόμιζε πως αναζητούσε και ήρθε η στιγμή να μάθουμε ποια θα είναι η μοίρα, τόσο του πρωταγωνιστή, όσο και ολόκληρου του νέου αυτού κόσμου.

Ο Vaughan είχε σχεδιάσει το τέλος της σειράς, πολύ πριν αυτή ξεκινήσει να εκδίδεται. Το πως επρόκειτο να ολοκληρωθεί, δεν είναι μια λύση της τελευταίας στιγμής και πιστεύω πως ο συγγραφέας μας είχε προϊδεάσει σχετικά, με μικρά hints. Οι ιδέες που βρίσκονται πίσω από το τελευταίο τεύχος, έχουν εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν, τόσο σε προηγούμενα τεύχη της σειράς, όσο και σε διάφορες συνεντεύξεις του Vaughan. (Όπως αυτή που είχε παραχωρήσει σε μας πριν από μερικούς μήνες.)

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο παραπάνω, νομίζω πως αυτό είναι ότι ο Vaughan του σήμερα είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που κάποτε έγραψε την ιστορία. Δείχνει να θυμάται πως το Y είναι κάτι που αγαπούσε πάρα πολύ, αλλά αυτό που τώρα νιώθει πιο έντονο, είναι η ανάμνηση της αγάπης αυτής. Μοιάζει να προσπαθεί να γράψει, όσο καλύτερα μπορεί, μια ιστορία που πλέον δεν είναι "δική του". Από την άλλη, η Pia Guerra μοιάζει να βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα και καταφέρνει να αποδίδει πολύ καλά, ακόμη και κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα αν δε λειτουργούσαν.

Για μένα το Υ: THE LAST MAN (αν και άργησα πολύ να το καταλάβω) είχε τελειώσει προ πολλού. Αυτά που ο Vaughan είχε να πει στη συγκεκριμένη ιστορία, τα είπε εδώ και αρκετό καιρό και τα τελευταία δυο χρόνια μπορούν να συνοψιστούν σε μια πρώτη μεγάλη περίοδο, όπου δε συνέβη τίποτε ενδιαφέρον (και στην οποία ακόμη και ο συγγραφέας είχε χάσει το ενδιαφέρον του για τον τίτλο) και σε μια δεύτερη, σαφώς μικρότερη, όπου, συνειδητοποιώντας το τέλος του τίτλου να πλησιάζει, αποπειράται να εκβιάσει τη συγκίνηση του αναγνώστη, χρησιμοποιώντας όλα τα κόλπα που έχει μάθει.

Αν τα παραπάνω ακούγονται πολύ αυστηρά, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις ικανότητες του Vaughan. Το "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα" ισχύει πάντα, πόσο μάλλον όταν αφορά τον τρόπο με τον οποίο κλείνει μια επιτυχημένη σειρά. (Πρόσφατα ανακάλυψα, σοκαρισμένος, πως οι περισσότεροι στο Comicdom βρήκαν μετριότατο το τέλος του PREACHER, το οποίο εγώ λατρεύω). (Editor's Note: "Μετριότατο" might actually be an understatement...)

Σίγουρα, όμως, το τελευταίο τεύχος του Y: THE LAST MAN είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, τόσο γιατί μια επιτυχημένη σειρά ολοκληρώθηκε, όσο και γιατί η ολοκλήρωση της δημιουργεί ένα σημαντικό κενό για την Vertigo και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως η εταιρία θα αποπειραθεί να το "καλύψει".





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi