Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-02-08
AMAZING FANTASY OMNIBUS

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Stan Lee

Artists: Steve Ditko, Jack Kirby, Dick Ayers, Don Heck, Paul Reinman

Art Reconstruction: Pacific Rim Graphics, Nick Elkins, Michael Kelleher, Chris Fama

Color Reconstruction: Wil Glass & All Thumbs Creative, Michael Kelleher

Collection Editor: Cory Sedlmeier

Marvel Comics


Αλλιώς μας τα έλεγε μέχρι τώρα η Marvel...

Όλα αυτά τα high-end, Omnibus editions, που έχουν δει το φως της ημέρας, τα τελευταία χρόνια, ανατύπωναν fan-favorite, critically acclaimed, κλασσικό υλικό (π.χ. Lee/Kirby FANTASTIC FOUR), με μοναδική εξαίρεση το CAPTAIN AMERICA του Ed Brubaker, που είναι ακόμη πολύ νωρίς για να χαρακτηρισθεί κλασσικό (αν φτάσει ποτέ αυτή η στιγμή).

Ο αποκλειστικός λόγος για τον οποίο το AMAZING FANTASY μνημονεύεται από όσες γενιές δεν το πρόλαβαν, δεν είναι άλλος από το δέκατο-πέμπτο (και τελευταίο) τεύχος της σειράς. Ξέρετε, μωρέ, εκείνο που έχει το origin ενός ασήμαντου χαρακτήρα... Να δεις πως τον λέγανε... Bug-Boy; Όχι, κάτσε, θα μου έρθει... Α, ναι! Spider-Man! Πρέπει να τον έχετε ακουστά!

Φυσικά, μέσα στις σελίδες αυτής της, όχι και τόσο ογκώδους, έκδοσης (γιατί, όπως και να το κάνουμε, 400 σελίδες είναι λίγο φτώχεια για Omnibus), περιλαμβάνεται και το origin του παγκοσμίως αγαπητού wall-crawler. Αν, όμως, έχετε την εντύπωση, ότι στις σελίδες του AMAZING FANTASY OMNIBUS, θα έρθετε αντιμέτωποι με superheroes, έχετε πέσει 100% έξω!

Από την στιγμή που ο τίτλος ξεκίνησε, ως AMAZING ADVENTURES, είχε ως σκοπό να επαναφέρει στο -τότε- προσκήνιο, τα monster comics της Marvel των 50's. Η μορφή του ήταν αυτή της ανθολογίας, με κάθε τεύχος να προσφέρει τρεις ιστορίες, προς τέρψη των γουρλωμένων ματιών των πιτσιρικάδων. Δεν περιορίστηκε, όμως, αποκλειστικά, σε κακομούτσουνους, κινούμενους ογκόλιθους, που σπέρνουν την καταστροφή, αλλά επέκτεινε το ρεπερτόριο του, στο ευρύτερο φάσμα της επιστημονικής φαντασίας.

Ο περιορισμένος χώρος που υπήρχε για την ανάπτυξη του θέματος κάθε ιστορίας, δεν επέτρεπε τη συγγραφή περίπλοκων σεναρίων. Απλές ιστοριούλες, straight to the point, ενώ κάποιες διαθέτουν και ένα twist στο τέλος, που ο μέσος αναγνώστης, ίσως να μπορέσει να το προβλέψει, ακόμη και από την πρώτη σελίδα. Αν, μάλιστα, ο ίδιος μέσος αναγνώστης έβλεπε και TWILIGHT ZONE, τότε η Marvel έχανε το παιχνίδι από τα αποδυτήρια!

Τα πρώτα έξι τεύχη ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Stan Lee και των Jack Kirby και Steve Ditko - ή αλλιώς, των τριών ανθρώπων, που υπήρξαν στυλοβάτες της εταιρίας, στα πρώτα χρόνια των 60's. Στο έβδομο τεύχος, κάποια πράγματα άλλαξαν, με πρώτο από αυτά, τον τίτλο της σειράς. Το AMAZING παρέμεινε, αλλά πλέον είχε δίπλα του το ADULT FANTASY. Κρίσεις μεγαλείου; Μάλλον, περισσότερο, απόπειρα προσέγγισης ενός διαφορετικού κοινού, με επιεικώς απογοητευτικά αποτελέσματα. Αφήστε που αυτό το "adult" στο εξώφυλλο ενός περιοδικού, παραπέμπει σε άλλες "καταστάσεις"...

Η πιο σημαντική αλλαγή, όμως, ήταν η πλήρης ανάληψη των art-chores από τον Steve Ditko. Το εκφραστικό του σχέδιο κυριαρχεί, σε κάθε σελίδα των τελευταίων οκτώ τευχών, και αποτελεί πραγματική απόλαυση για τους fans του. Η διάθεση του ήταν λίγο "φεύγα", τα πρόσωπα που σχεδιάζει, όπως πάντα, μοναδικά, με άμεσα αναγνωρίσιμη την πένα που τα γέννησε, και φυσικά, υποβλητική ατμόσφαιρα, όπου αυτή απαιτείται. Ταυτόχρονα, οι ιστορίες αποκτούν μεγαλύτερη ποικιλία, δέχονται μικρές ενδοφλέβιες δόσεις εξυπνάδας και γενικώς, η σειρά είχε πάρει τα πάνω της! Όλα αυτά, λίγο πριν πέσει το τσεκούρι, λόγω χαμηλών πωλήσεων.

Δυστυχώς, εκεί που με απογοήτευσε η Marvel, σε αυτή την επανέκδοση, είναι ένας τομέας που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχίσει να "πάσχει" για πολλά χρόνια ακόμα, αν δεν αλλάξει κάτι. Αναφέρομαι στο color restoration, το οποίο, σε συνδυασμό με το πιο βαρύ χαρτί, έχει, ως αποτέλεσμα, χρώματα που βγάζουν τα μάτια, και φαντάζουν σχεδόν κιτς, σε σημεία. Το να μπορέσει μια εκδοτική να ανατυπώσει το αρχειακό υλικό της, χωρίς να σφάξει το χρώμα, σαν αρνάκι το Πάσχα, δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στο κόσμο. Η DC το κάνει συνέχεια! Απλά, ξεφυλλίστε ένα οποιοδήποτε απλό trade της, με comics που κυκλοφόρησαν μέχρι και τα early 90's, και θα το διαπιστώσετε. Marvel guys, take a bloody hint!

Αν ψάχνετε ένα comic, στο οποίο πρωταγωνιστούν χαρακτήρες με φοβερά ονόματα, όπως "Monsteroso" ή "Tim Boo Ba" (ο κύριος στο εξώφυλλο!), σχεδιασμένα από δυο καλλιτέχνες-θρύλους, απογυμνωμένο από οποιαδήποτε superhero στοιχεία (εξαιρουμένου του Spider-Man φυσικά), τολμήστε! Προσωπικά, "ρούφηξα" το AMAZING FANTASY OMNIBUS, πολύ γρηγορότερα από ότι περίμενα. Δεν είναι το comic που θα μου αλλάξει τη ζωή, αλλά, οπωσδήποτε, το θεωρώ ένα ενδιαφέρον, χαλαρωτικό ανάγνωσμα, σίγουρα απαραίτητο στο κάθε Ditko-junkie εκεί έξω. Αν ήταν καλύτερα και τα χρωματάκια...

Βέβαια, όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αγνοήσετε, θεωρώντας τα εξάρσεις ενός ανθρώπου, που νοσταλγεί τα comics και τους δημιουργούς μιας εποχής που δεν έζησε. Τί να πω. Shit happens.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi