Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


05-03-08
FABLES #69

του Ανδρέα Μιχαηλίδη

Writer: Bill Willingham

Penciller: Mark Buckingham

Inker: Steve Leialoha & Andrew Pepoy

Colorist: Lee Loughridge

Letterer: Todd Klein

Editor: Shelly Bond

DC Comics (Vertigo)


*Major Spoilers Ahead - Read at your own risk!*


Το ότι το FABLES είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου σειρές ever, είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Το γεγονός ότι επί σειρά 69 τευχών, είχα, ίσως, το πολύ τρία, στα οποία βρήκα κάποιο πρόβλημα, επίσης. Ισχύει, όμως, κατά γενική ομολογία, ότι μια σειρά με τόσους χαρακτήρες, την ανάγκη για consistency και τους ίδιους (πάνω-κάτω) δημιουργούς, από την αρχή μέχρι τώρα, κινδυνεύει να κουραστεί, να κουράσει, να αρχίσει να επαναλαμβάνεται.

Ε, λοιπόν, το FABLES έχει, ως τώρα, καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις κακοτοπιές και μάλιστα το storyline "The Good Prince", επαναφέρει τον τίτλο στις ρίζες του: τα παραμύθια. Μα, θα μου πείτε, "όλη η βάση αυτό ήταν από την αρχή". Ίσως, με αρκετές αλλαγές, όμως, στο ύφος, στη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων των Grimm, και στο concept του Καλού και του Κακού, ώστε να αντικατοπτρίζεται η επίδραση της παραμονής, για αιώνες, στον κόσμο των ανθρώπων. Υπήρχαν μικρές νίκες, μικρά "happily ever after", αλλά πάντα με μια δόση πίκρας. Στο "Farm Revolt", πέθαναν ένα σωρό Fables, συμπεριλαμβανομένου του Weyland. Στο "March Of The Wooden Soldiers", το Fabletown άντεξε, αλλά ο Boy Blue είδε την καρδιά του να γίνεται κομμάτια και ο Trusty John καταδικάστηκε στο Wishing Well.

Εδώ, για πρώτη φορά, έχουμε την κλασική δομή παραμυθιού, όπου ο πιο ταπεινός και αμέτοχος στα τεκταινόμενα, ο πιο αθώος από αίμα και ο πιο στοιχειωμένος από την καταστροφή του βασιλείου του, θα περάσει δια πυρός και σιδήρου για να ξαναγίνει βασιλιάς. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αϊ-Βασίλης του έδωσε πίσω τις αναμνήσεις του και τη δυνατότητα να πει ένα τελευταίο αντίο στη νεκρή του γυναίκα. Έπειτα, ο Lancelot τον καθοδήγησε για να εξιλεώσει και την δική του ψυχή, το Excalibur τον διάλεξε ως τον επόμενο "δίκαιο Βασιλέα σε ανάγκη τρομερή" και η πανοπλία του Forsworn Knight έλαμψε με το φως της αστιγμάτιστης καρδιάς του. Πέρασε μέσα από το φρικτό βασίλειο του Wishing Well και έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στις καταδικασμένες ψυχές, έφερε στο πλευρό του τον Weyland και έκανε ιπποκόμο του και φορέα του Excalibur, τον Trusty John. Με μια στρατιά φαντασμάτων και αποφασισμένος να πράξει ότι έπρεπε αναίμακτα, ίδρυσε εκ νέου το βασίλειό του και με μαγεία και δυνάμεις που ελέγχει μόνο ο εκλεκτός από τη Μοίρα, έγινε αγκάθι στο πλευρό της Αυτοκρατορίας.

Οι πολλαπλές, αναίμακτες νίκες του, όχι μόνο διεύρυναν το βασίλειο, αλλά έφεραν και με το μέρος του, στρατιώτες του εχθρού. Μέχρι που ο Αυτοκράτορας και η πραγματική δύναμη πίσω από το θρόνο, ο Gepetto, έστειλαν τις αιώνια πιστές λεγεώνες από ξύλινους στρατιώτες: άφοβοι μπρος στα φαντάσματα και πιστοί για πάντα στον δημιουργό τους, εκ κατασκευής, ήταν βέβαιο πως θα κατέσφαζαν τους ζωντανούς και θα σκορπούσαν τα πνεύματα στο πουθενά. Τότε, πλέον, ο King Ambrose, άλλοτε γνωστός ως Flycatcher, κάνει το αδιανόητο: παραδίνεται στα χέρια του εχθρού! Σε αυτό το σημείο, πίστευα ότι θα είχαμε ένα σκηνικό σαν αυτό του THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE, όπου ο Aslan πεθαίνει και ανασταίνεται, διότι θυσιάστηκε για να σώσει έναν προδότη. Όσο να 'ναι, ο Lancelot είχε χρίσει ιππότη τον Ambrose, στο όνομα του Αρθούρου, του Ιωάννη του Πρεσβύτερου και του Μεγάλου Λέοντα, πάνω στον Βράχο... Αντ' αυτού, όμως, ο Ambrose βασίζεται στην οργή τους, για να μαζευτούν όλοι γύρω του και να τον σφάξουν και τότε απελευθερώνει τη μαγεία της πανοπλίας του, μεταμορφώνοντάς τους, ξανά, στο μαγεμένο δάσος, από το οποίο είχαν κοπεί, στερώντας από την Αυτοκρατορία την πιο ισχυρή της στρατιά.

Αυτά που ακολουθούν, είναι ίσως το καλύτερο aftermath που έχω δει σε παραμύθι ή epic fantasy, όπου ο ήρωας, όχι μόνο λαμβάνει τη δίκαιη ανταμοιβή του, αλλά μεριμνά και για τους πιστούς συντρόφους. Νομίζω πως οι πιο συγκινητικές στιγμές είναι όταν ο Weyland και ο Trusty John αποφασίζουν να μείνουν στο βασίλειο, όπου διατηρούν μια ψευδαίσθηση ζωής, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι στην υπηρεσία του Ambrose και όταν η Riding Hood αποφασίζει να μείνει μαζί του και του επιστρέφει το καπέλο του, σε σχήμα βατράχου, λέγοντας:

"You've risen to heights as great as any king in all the worlds, but you should never forget the sweet, kind man you were at the start".

Έτσι κλείνει το quest του πιο ταλαιπωρημένου και ταπεινού Fable, που έγινε ένας ισχυρός και καλόκαρδος βασιλιάς, ενώ, από καιρό σε καιρό, επέστρεφε να σφουγγαρίσει τη σκάλα στο Fabletown...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi