Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


06-03-08
FANTASTIC FOUR: THE LOST ADVENTURE

του Αριστείδη Κώτση

Writer: Stan Lee

Artists: Jack Kirby, John Buscema, John Romita Sr., Joe Sinnot, Ron Frenz

Colorist: Chris Sotomayor

Letterers: Dan Buckley, Artmonkey's Dave Lanphear

Editor: Tom Brevoort

Marvel Comics


Για να πω την αλήθεια, πριν από λίγες μέρες, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να αργήσω πολύ να ξανακάνω review κάποιου comic από Marvel ή DC. Νομίζω πως υπάρχουν αρκετοί reviewers στο Comicdom, που είναι καλύτερα "καταρτισμένοι" στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά και πολλοί καλοί τίτλοι από "μικρότερες" εταιρείες, που αξίζει να διαβάσω και να παρουσιάσω. Για το συγκεκριμένο comic, όμως, νομίζω πως μπορώ να κάνω μια παρασπονδία, αφού πρόκειται για μια χαμένη ιστορία των Fantastic Four του Jack Kirby. (Με τον Stan Lee, βεβαίως.)

Αν είστε επιφυλακτικοί με αυτή την "ανακάλυψη" της Marvel, καλά κάνετε. H "χαμένη ιστορία" είχε δημιουργηθεί για το FANTASTIC FOUR#102, αλλά ο Stan Lee θεώρησε ότι δεν "έπαιρνε διαλόγους". (Μικρή σημείωση - αν δε γνωρίζετε ποιος ήταν ο "Marvel way of making comics", να σας το περιγράψω περιληπτικά: O Jack Kirby με τον Stan Lee έκαναν, αρχικά, μια πολύ σύντομη ιστορία, η οποία ήταν το απολύτως βασικό σενάριο του comic. Έπειτα, ο Kirby έκανε μόνος του όλο το artwork, όπου και, ουσιαστικά, "έγραφε" όλες τις λεπτομέρειες σε εικόνες και σημειώσεις, και στο τέλος ο Lee τις "διάβαζε" και έγραφε τους διαλόγους, με βάση όσα πίστευε πως -θα έπρεπε να- έλεγαν οι χαρακτήρες. Και μια που οι γνώσεις μου είναι πάντα αφερέγγυες και ατελείς, παρακαλώ τον all-knowing editor -no pun indented- να με διορθώσει, αν κάνω λάθος.) Να σημειώσουμε, επίσης, ότι λίγο καιρό αργότερα, ο Kirby έφυγε από τη Marvel για να πάει στη DC.

Η "αδημοσίευτη" ιστορία, βέβαια, δεν είναι και τόσο... αδημοσίευτη, αφού ένα μεγάλο της μέρος φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο κακό όσο αρχικά πίστευε ο Lee, και δημοσιεύτηκε ως flashback στο FANTASTIC FOUR#108, μιας συμπαθητικής ιστορίας που, όμως, δεν έβγαζε και πολύ νόημα. Ο John Morrow, editor και publisher της TwoMorrows (της εταιρίας που εκδίδει τα περισσότερα comics-related magazines που κυκλοφορούν στα stands) συγκέντρωσε όσο υλικό κατάφερε από τη "χαμένη" δουλειά του Kirby και o Stan Lee και η Marvel προσπάθησαν να κάνουν μια νέα εκδοχή της ιστορίας, πιο πιστή, αυτή τη φορά, στην αρχική ιδέα του Kirby. (Οι δύο εκδοχές έχουν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους.)

Η ερώτηση αν η συγκεκριμένη έκδοση αξίζει τα λεφτά της, απαντάται με ένα βροντερότατο ναι, λόγω της ύπαρξης 16 σελίδων από ασπρόμαυρο artwork του Kirby, που καταδεικνύει κάποιες από τις ικανότητες που είχε ο σπουδαίος αυτός δημιουργός, αλλά και το ποια ακριβώς ήταν η δημιουργική διαδικασία στη Marvel εκείνης της εποχής.

Αντί κάποιου "τυπικού κλεισίματος", θα ολοκληρώσω το review με μια είδηση και ένα ανέκδοτο. Η είδηση είναι πως ο Stan Lee ετοιμάζει manga με τον Hiroyuki Takei (SHAMAN KING).

Το ανέκδοτο ειπώθηκε από το Mark Evanier στο WonderCon 08 και έχει ως εξής. Στην κηδεία του Bob Kane, ο Evanier βρισκόταν δίπλα στον Stan Lee, και την ώρα που το φέρετρο (γεμάτο από διάφορα Batman toys) έμπαινε στη γη, ο Lee γυρνάει και λέει: "You know, Steve Ditko was the best inker Jack Kirby ever had."

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi