Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-03-08
KICK-ASS #1

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer: Mark Millar

Penciller: John Romita Jr.

Inker: Tom Palmer Sr.

Colorist: Dean White

Letterer: Chris Eliopoulos

Editor: John Barber

Marvel Comics (Icon)


"Fanboy (sometimes spelt fanboi) is a pejorative term used to describe an individual who is utterly devoted to a single fannish subject, or to a single point of view within that subject, often to the point where it is considered an obsession. Fanboys remain loyal to their particular obsession, disregarding any factors (often including logic) that differ from their point of view". (Πηγή: Wikipedia)


Fanboys όλου του κόσμου, ενωθείτε! Το comic που παρουσιάζει την ιστορία ενός πιτσιρικά, που αποφάσισε να γίνει superhero, είναι γεγονός! Σε όλους μας, λίγο-πολύ, έχει περάσει η ιδέα να γίνουμε superheroes, σε κάποιο διάστημα της ζωής μας (όσο μικρότεροι ήμασταν, τόσο καλύτερες οι δικαιολογίες), αλλά οι περισσότεροι το μετανιώσαμε, προκειμένου να μην καταλήξουμε με... our asses kicked (ή γιατί δε μας πήγαιναν καθόλου τα spandex).

Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον πρωταγωνιστή του KICK-ASS. Ο Dave Lizewski είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Δεν είναι ούτε ο δημοφιλέστερος του σχολείου, αλλά ούτε και ο "loser". Του αρέσει να διαβάζει comics, να βλέπει σειρές την τηλεόραση και να αυνανίζεται. Με λίγα λόγια, ένα συνηθισμένο καλό παιδί, με ένα μικρό κόλλημα στους superheroes, το οποίο θεωρεί και φυσιολογικό. Άλλωστε, όπως ο ίδιος λέει, "why do people want to be Paris Hilton and nobody wants to be Spider-man?"

Έτσι, ο νεαρός Dave αποφασίζει να γίνει superhero. Βασική λεπτομέρεια της ιστορίας, η οποία αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, και το μεγάλο ατού της, είναι το γεγονός ότι τον Dave δεν τον δάγκωσε καμιά ραδιενεργή αράχνη. Δε γεννήθηκε με μεταλλαγμένο DNA και ποτέ του δεν ενεπλάκη σε ατύχημα με ραδιενεργές ακτίνες. Επιπλέον, η μητέρα του έχει πεθάνει, όχι από πυροβολισμό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά από ανεύρυσμα. Και ο Dave κλείστηκε στο δωμάτιό του, δεν σκαρφάλωσε στον τάφο της για να δηλώσει πως θα εκδικηθεί τον θάνατό της. Επιπλέον, ο μικροκαμωμένος Dave δεν πέρασε τα νιάτα του εξασκώντας τις δυνάμεις του. Προσπαθεί να δείρει τους villains και... he gets his ass kicked. Ούτε καν θεωρεί πως έχει ένα είδος ευθύνης απέναντι στον κόσμο. Γίνεται superhero γιατί του αρέσει!

Ο ήρωας των Mark Millar (CIVIL WAR, ULTIMATES 2) και John Romita Jr. (WORLD WAR HULK, DAREDEVIL: MAN WITHOUT FEAR) αποτελεί μάλλον τον πιο αληθινό από όλους τους "real life superheroes", που έχουμε δει σε προηγούμενες δουλειές, που επιχείρησαν να δείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά των men in tights. Και όχι μόνο είναι αληθινός, αλλά αναγνωρίζει και τη φαιδρότητα του εγχειρήματός του. Η ελευθερία που προσφέρει στο συγγραφέα η κυκλοφορία του comic μέσω του imprint της Marvel, Icon, επιτρέπει όχι μόνο τις βωμολοχίες στους διαλόγους του KICK-ASS, αλλά και τα καυστικά σχόλια σε βάρος των εγκαθιδρυμένων superheroes και της αποστολής τους σε αυτόν τον κόσμο. Όπως θα έκανε, άλλωστε, και κάθε fanboy.

Μη φανταστείτε, όμως, ότι ο Millar ισοπεδώνει το genre που τον ανέδειξε. Αν και τα σχόλιά του φέρνουν μερικά χαιρέκακα χαμόγελα, το KICK-ASS δεν αποτελεί παρωδία των superhero comics, αλλά φόρο τιμής. Επιπλέον, η γραφή του ξεφεύγει από το πομπώδες και το κλισεδιάρικο. Ο ήρωάς του είναι ένας καθημερινός νεαρός, που δεν έχει τίποτε το αξιόλογο στη ζωή του, μέχρι που αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Οι διάλογοι είναι καθημερινοί -με εξαίρεση τις σκηνές δράσης, στις οποίες παραμονεύει και μια δόση ειρωνείας- και οι μάχες με τους "villains" είναι ελάχιστες και περισσότερο σύντομες απ' όσο θα ήθελε ο ήρωας.

Πολύ καλό είναι και το σχέδιο του John Romita Jr. (ο οποίος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Millar, μετά το WOLVERINE: ENEMY OF THE STATE), παρά τις κάποιες αδυναμίες που παρουσιάζει. Οι αδυναμίες αυτές φανερώνονται, κυρίως, στα στατικά πλάνα, ωστόσο, τα action panels είναι σαφώς καλύτερα. Απογυμνωμένα, όπως και το σύνολο της γραφής, από πομπώδεις πόζες, σε αρκετά σημεία είναι εξαιρετικά, χωρίς, όμως, να αποτελούν το δυνατό σημείο του comic.

Το KICK-ASS #1, λοιπόν, μοιάζει με ένα από τα πιο "τίμια" comics που έχω δει εδώ και πολύ καιρό από τη Marvel ή τα imprints της. Είναι σχεδόν μια καθημερινή ιστορία και δεν έχει σχέση με το universe της εταιρίας. Επιπλέον, αποτελεί φόρο-τιμής, όχι μόνο στους superheroes, αλλά και στους ανιδιοτελείς οπαδούς τους. Γράφοντας μια ιστορία για έναν από αυτούς, ο Millar προσελκύει τους fanboys και όσους ζητούν κάτι διαφορετικό. Επιπλέον, σε αυτό το πρώτο τεύχος, αφήνει υπόνοιες ότι τον Dave θα ακολουθήσουν κι άλλοι (στα επόμενα issues), γεμίζοντας για ακόμη μία φορά τον πλανήτη με superheroes.

Με λίγα λόγια, το KICK-ASS είναι ένα comic που μιλά για fanboys και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε αυτούς. Και άσε τους υπόλοιπους να αναρωτιούνται γιατί το παντελόνι είναι το μόνο ρούχο που δε σκίζεται εντελώς, όταν ο Bruce Banner μεταμορφώνεται σε Hulk...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi