Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


19-03-08
SPIRIT #14

του Αριστείδη Κώτση

Writers: Sergio Aragones, Mark Evanier

Artist: Mike Ploog

Inker: Mark Farmer

Letterer: Rob Leigh

Editor: Joey Cavalieri

DC Comics


Η "νέα" σειρά SPIRIT, που κυκλοφορεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ήταν από τα πράγματα που με πονοκεφάλιαζαν. Τα τεύχη του Darwyn Cooke τα έβρισκα εξαιρετικά. Αμφέβαλλα, μάλιστα, για το αν υπήρχε, στην παρούσα φάση, κάποιος δημιουργός περισσότερο ικανός να ανταποκριθεί στο βάρος που φέρει ο τίτλος.

Η αλήθεια είναι πως αν το ίδιο ακριβώς comic είχε κάποιον άλλο ήρωα, θα ήμουν πολύ περισσότερο ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα, αλλά μια ιστορία SPIRIT χωρίς τον Will Eisner, μου φάνταζε ως κάτι "ιερόσυλο". (Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν τα τεύχη SPIRIT της Kitchen Sink, όπου ο Moore έχει γράψει κάποιες εξαιρετικές ιστορίες, η μία εκ των οποίων, το "Last Night I Dreamed Of Dr. Cobra", είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις καλύτερες short stories που έχει γράψει ποτέ.)

Όταν έμαθα πως o Cooke θα έφευγε από το SPIRIT, θεώρησα πως ερχόταν και η δική μου ώρα να κόψω τον τίτλο και να εξοικονομήσω τα τρία δολάρια για κάποια άλλη αγορά. Άλλωστε, αν και αναγνωρίζω την ικανότητα του ντουέτου Evanier/Aragones, πρέπει να ομολογήσω πως το χιούμορ τους δεν είναι ακριβώς του γούστου μου (Ως γνωστόν, το χιούμορ είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση.) Αποφάσισα, όμως, πριν εγκαταλείψω τον τίτλο, να δοκιμάσω ένα-δυο τεύχη από το νέο creative team.

Και χαίρομαι πάρα πολύ που το έκανα.

Η παράμετρος που δεν είχα υπολογίσει (ας όψεται η άγνοια μου σε πολύ βασικά πράγματα γύρω από τα αμερικάνικα mainstream comics - τζάμπα πήγαν τα training sessions του Σακαρίδη, που παρακολούθησα για να ενταχθώ στο Comicdom) ήταν ο artist, δηλαδή o Mike Ploog. Ο Ploog μόνο νέος δημιουργός δεν είναι. Έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στη Marvel της δεκαετίας του '70 (MAN-THING, WEREWOLF BY NIGHT, GHOST RIDER), ενώ πιο πρόσφατα είχε κάνει τα ABADAZAD και STARDUST KID. Ενώ, λοιπόν, ο Ploog δε δείχνει διάθεση να παίξει πολύ με το layout της σελίδας, τα σκίτσα του έχουν μια υπέροχη πλαστικότητα, εκφραστικότητα και κίνηση, που δείχνουν ένα μεγάλο "μάστορα" της Τέχνης. Το ύφος του είναι ιδιαίτερα καρτουνίστικο, ενώ αναδεικνύονται εμφανώς και οι επιρροές του από τον Eisner.

Οι Aragones και Evanier γράφουν μια αυτοτελή αστυνομική ιστορία, που περιστρέφεται γύρω από μια σειρά φόνων, με έντονο, βέβαια, το χιουμοριστικό στοιχείο. Αν και, όπως είπα, το χιούμορ τους δεν είναι αυτό που θα με κάνει να γελάσω ποτέ δυνατά διαβάζοντας το, δίνει σίγουρα έναν ευχάριστο τόνο, ενώ και η πλοκή, αν και δεν είναι, βεβαίως, ανάλογη ενός διηγήματος Sherlock Holmes σε comic μορφή, με ικανοποίησε στο βαθμό που θα το έκανε και μια αξιοπρεπής αστυνομική τηλεοπτική σειρά.

Αν και θεωρώ ότι ο η δουλειά που έκανε στο SPIRIT ο Darwyn Cooke είναι πραγματικά σπουδαία, δηλώνω ενθουσιασμένος με τη νέα creative team. (Αν και δεν είναι και τόσο νέα - ο μέσος όρος των ηλικιών τους πρέπει να είναι στους υψηλότερους σε οποιοδήποτε ongoing comic). Είναι ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο, fun comic, με σπουδαιο artwork, που χαίρεσαι να διαβάζεις.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi