Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


25-03-08
COMIC BOOK COMICS #1

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer: Fred Van Lente

Artist: Ryan Dunlavey

Evil Twin Comics


Το να κάνεις μια ιστορική αναδρομή και να παρουσιάσεις τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία ενός θεσμού, κινήματος, λαού ή, στην περίπτωσή μας, Μέσου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή αυτών που θα παρουσιάσεις, ώστε, από τη μία, να μην αφήσεις έξω κάτι σημαντικό και, από την άλλη, να μην καταλήξεις με ένα έπος που κανείς δε θα μπει στον κόπο να παρακολουθήσει. Επιπλέον, θα πρέπει να είσαι αντικειμενικός ή, έστω (επειδή είναι γνωστό ότι η αντικειμενικότητα είναι ένας μύθος και ένα έργο χωρίς την υποκειμενική ματιά θα ήταν μια άνευρη λίστα καταστάσεων και γεγονότων), να διατηρείς ίσες αποστάσεις. Ειδικά, όταν μιλάμε για μια βιομηχανία (το οποίο σημαίνει ότι παρουσιάζεις επιχειρήσεις και ανακατεύεσαι με περιουσιακά στοιχεία), οφείλεις να κρατάς ευλαβικά τις ισορροπίες, διαφορετικά οι μηνύσεις καραδοκούν.

"Σιγά το πράγμα...", θα σκεφτούν μερικοί και ίσως να έχουν δίκιο. Πιθανόν και ένα δεκάχρονο να τα κατάφερνε, αν διέθετε τις κατάλληλες πηγές και είχε ένα ολόκληρο νομικό τμήμα πάνω από το κεφάλι του. Η πρόκληση, σε αυτή την περίπτωση, είναι να κάνεις όλα τα παραπάνω και να τα εμπλουτίσεις με χιούμορ. Και, παρά τα όσα γράψεις για τα μεγάλα κεφάλια και τα "ιερά τέρατα" του χώρου, να συνεχίσεις να δουλεύεις σε mainstream τίτλους.

Enter Fred Van Lente and Ryan Dunlavey! Οι δημιουργοί του ACTION PHILOSOPHERS κάνουν και πάλι το θαύμα τους με το COMIC BOOK COMICS, μια σειρά comics που παρουσιάζει την ιστορία του μέσου, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Ο τρόπος εξιστόρησης δε διαφέρει από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στο ACTION PHILOSOPHERS. Σύντομες ιστορίες μερικών σελίδων, καταπιάνονται με περιόδους, είδη, ή δημιουργούς comics και δεν αφήνουν και πολλά σε... χλωρό κλαρί.

(Όσοι νομίζετε ότι κάπου στο παρελθόν έχετε ξαναδεί το COMIC BOOK COMICS, δεν έχετε άδικο, καθώς μια μικρή ιστορία φιλοξενήθηκε στην ανθολογία της Evil Twin, AWESOME: THE INDIE SPINNER RACK ANTHOLOGY)

Οι δημιουργοί εξιστορούν, με το γνωστό καυστικό τους χιούμορ, τους σταθμούς στην εξέλιξη του Μέσου και τα βάζουν με μικρούς ή μεγάλους, χωρίς (προφανώς) να νοιάζονται αν οι ίδιοι θα τη βγάλουν καθαρή. Ειδικά ο Van Lente, ο οποίος βγάζει το ψωμί του και από τους μεγάλους της mainstream σκηνής (THE INCREDIBLE HERCULES, WOLVERINE: FIRST CLASS, TALES FROM THE CRYPT) μοιάζει να θάβει εργοδότες και θεσμούς και μετά να χαμογελάει αθώα και να μουρμουρίζει "ω, ελάτε τώρα, αφού -μεταξύ μας- κάπως έτσι είναι"!

Στο πρώτο issue, αφού αραδιάζεται πρώτα μια λίστα με όλα τα trademarks και τα copyrights που χρησιμοποιούνται (better safe than sorry!), ξεκινά η ιστορία των comics, από τη γέννησή τους, το 1896, μέχρι την εμφάνιση των πρώτων superheroes και την απόφαση κάποιου Jack Kurtzberg να γίνει ο... Jack Kirby! Οι πέντε ιστορίες που παρουσιάζονται στο #1, αφορούν στη γέννηση των comics, μέσω των "Funnies" των εφημερίδων, στις πρώτες εκδόσεις με αποκλειστική ύλη τα strips, στον πόλεμο μεταξύ Max Fleischer και Walt Disney, στη γέννηση των action comics και στους πρώτους ήρωες που φόρεσαν κολάν.

Το δημιουργικό team έχει επιλέξει προσεκτικά τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές των ιστοριών, με αποτέλεσμα αυτές να είναι συμπυκνωμένες και να προσφέρουν άφθονες πληροφορίες, παράλληλα με τη διακριτική αίσθηση του χιούμορ που συνηθίσαμε και στο ACTION PHILOSOPHERS. Πρωταγωνιστές στις ιστορίες είναι γνωστοί δημιουργοί και εκδότες, αλλά όχι μόνο. Το δικό τους σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ίδιες οι δημιουργίες, αλλά και το χρήμα, τα συμφέροντα και τα συνδικάτα, που, την εποχή εκείνη, μονοπωλούσαν τα δικαιώματα των comics.

Πως γίνεται, λοιπόν, αυτοί οι δύο τύποι που ξεκίνησαν γελοιοποιώντας βασικές φιλοσοφικές αξίες, να τα βάζουν με το ίδιο τους το σινάφι και να παραμένουν στο απυρόβλητο; Δυστυχώς, δε μπορώ να γνωρίζω τις αντιδράσεις των εταιριών στα όσα εξιστορούνται, ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι τα δύο αυτά παλικάρια θα μπορούσαν να ειρωνεύονται εμένα, να με αποκαλούν ηλίθιο στο cover και πάλι να με πείσουν ότι η ιστορία τους αξίζει να τη διαβάσω!

Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη γραφή του Van Lente, ο οποίος έχει τον τρόπο να σε κάνει να χαμογελάς, ακόμη κι όταν σε προσβάλλει. Δε μιλάμε για χοντράδες ή υπερβολές, αλλά για ένα διακριτικό χώσιμο, εκεί που πρέπει, πάντα, όμως, με καλή διάθεση και δόσεις αλήθειας. Με την ίδια λογική, το σχέδιο του Dunlavey (TOMMY ATOMIC), το οποίο παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τον Walt Disney με τα αυτιά του Mickey Mouse, μπορεί να είναι σατιρικό, ωστόσο, μοιάζει τόσο ειλικρινές και καλοπροαίρετο, που δεν μπορείς να του κρατήσεις μούτρα...

Το διακριτικό χιούμορ, όμως, δεν είναι το μόνο θετικό σε αυτό το comic. Η γραφή είναι εξαιρετική, straight to the point και ακολουθεί γρήγορους ρυθμούς, ανακατεύοντας γεγονότα και πρόσωπα, χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη. Το σχέδιο από την άλλη, κινείται στα στάνταρ που μας έχει συνηθίσει ο Dunlavey, με μπόνους μια πιο κλασική αισθητική.

Αφού ολοκληρωθεί το χορταστικότατο κύριο μέρος του τεύχους (πραγματικά, δε θυμάμαι την τελευταία φορά που μου πήρε τόση ώρα για να διαβάσω 33 σελίδες), ακολουθεί και ένα δωράκι. Στα πρότυπα και πάλι του ACTION PHILOSOPHERS, το οποίο περιείχε προτεινόμενα έργα των παρουσιαζόμενων φιλοσόφων, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα comics, βιβλία και ταινίες που απασχόλησαν το παρόν issue. Στα comics, μάλιστα, αναγράφεται και η σημερινή τους τιμή. Το ξέρατε, για παράδειγμα, ότι το ACTION COMICS #1, με την πρώτη εμφάνιση του Superman, στοιχίζει σήμερα 330.000 δολάρια;!!! (Editor's Note: Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί, μάλλον, μια "συντηρητική εκτίμηση...)

Με λίγα λόγια, η Ιστορία δεν ήταν ποτέ τόσο ευχάριστη! Το μόνο αρνητικό στο COMIC BOOK COMICS, βρίσκεται στην τελευταία σελίδα, η οποία σε ενημερώνει ότι το δεύτερο issue κυκλοφορεί τον Ιούλιο...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi