Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


26-03-08
REICH #1

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Elijah Brubaker

Sparkplug Comics


(Pop Quiz: Μπορείτε να βρείτε τρία comics στα οποία εμφανίζεται ο Wilhelm Reich; Η απάντηση στο τέλος του review.)

Ο Wilhelm Reich είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες μορφές της ψυχολογίας και του 20ου Αιώνα γενικότερα. Από τη δεκαετία του '20, και ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, συνεργάστηκε με τον Sigmund Freud. Σύντομα, ανέπτυξε τις δικές του θεωρίες, έγραψε τα δικά του βιβλία και απέκτησε πολλούς "οπαδούς" στο χώρο. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση, εξαιτίας μιας σειράς άρθρων του.

Και τώρα σας ρωτάω... Εμπιστεύεστε εμένα, έναν ταπεινό reviewer, να σας πει δυο λόγια για τη ζωή και το έργο του Wilhelm Reich; Αν ναι, τότε δεν κάνετε καθόλου καλά. Αν είχατε κάποια απορία για το πόσα τεύχη SUPREME έγραψε ο Moore και από ποιες εταιρίες εκδόθηκαν, με χαρά θα σας απαντούσα. Αν με ρωτήσετε για το ποιοι είναι οι πέντε επιδραστικότεροι δημιουργοί comics όλων των εποχών, θα ξενυχτούσα με χαρά μαζί σας για να το κουβεντιάσουμε. (Editor's Note: Hey, ωραία ιδέα για άρθρο. Wanna do it?) Ακόμη και αν ζητήσετε τη βοήθεια μου για να λύσουμε κάποια ολοκληρο-διαφορική εξίσωση με τη μέθοδο Wiener-Hopf, δε θα διστάσω να σας την προσφέρω. Αν, όμως, θέλετε να μάθετε για τη ζωή και το έργο του Wilhelm Reich, δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας βοηθήσω. Ποιός είναι, όμως, αυτός που μπορεί να βοηθήσει;

Χαίρομαι που ρωτήσατε...

Ο Elijah Brubaker, φυσικά! Ο χαρισματικός δημιουργός του REICH, της βιογραφίας, δηλαδή, του Wilhelm Reich. Αν δεν είχατε τη χαρά να διαβάσετε κάποιο comic του Brubaker, σας προτρέπω να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του, όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε δωρεάν για download και ένα ολόκληρο comic (το BLUE MOON ONLINE COMICS #1), ώστε να πάρετε μια καλύτερη άποψη.

Ο Brubaker επιδεικνύει σπουδαίες ικανότητες. Το REICH είναι πολύ καλογραμμένο, ώστε να προσφέρει μεγάλη ποσότητα πληροφορίας στον αναγνώστη, χωρίς όμως να γίνεται κουραστικό. Το artwork έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο δημιουργός χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, αρκετά καρτουνίστικη, με πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, η οποία όμως αλλάζει και γίνεται περισσότερο, ή λιγότερο ρεαλιστική, ανάλογα με το ύφος που ο δημιουργός θέλει να δώσει στην κάθε σκηνή. Αυτό, πάντως, που με κέρδισε, προσωπικά, είναι πως καταφέρνει το τόσο ιδιαίτερο στυλ του να μη αποτελεί εμπόδιο στην ανάγνωση του comic, τραβώντας υπερβολικά την προσοχή, αλλά να συμβάλλει στην αφήγηση.

Ο Brubaker αναφέρει, στο τέλος, σαν επιρροή του, το LOUIS RIEL του Chester Brown, από όπου αναφέρει πως δανείστηκε αρκετές ιδέες, όπως αυτή των σημειώσεων στο τέλος του comic, οι οποίες δίνουν μια πολύ καλύτερη οπτική σε όσα διαδραματίζονται. Ταυτόχρονα, δίνει και μια σύντομη βιβλιογραφία, για όσους επιθυμούν την περεταίρω μελέτη, που αποτελείται από βιβλία του Reich, αλλά και βιβλία που έχουν γραφτεί για αυτόν.

Το REICH #1 είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα, όχι μόνο λόγω του εξαιρετικού artwork, που κερδίζει περισσότερο σε κάθε ανάγνωση, αλλά και λόγω των υποσχέσεων που αφήνει για το μέλλον ως η "επόμενη σημαντική σειρά" και μας έρχεται από μια εταιρία που δείχνει συνέπεια και υπευθυνότητα σε αυτό που κάνει. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της εταιρίας, το "Sparkplug comics are good comics" είναι το motto αλλά και ο στόχος τους.

(Απάντηση στο Pop Quiz: O Wilhelm Reich έχει "εμφανιστεί" στο BIG BOOK OF WEIRDOS της Paradox Press, στην ιστορία "Oozing Dread" του HOTWIRE COMICS Vol. 2, ενώ στο SUPREME του Alan Moore, ως Orgone, Lad έγινε μέλος της League of Infinity.)





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi