Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


17-04-08
FX #1

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Warren Osborne

Artist: John Byrne

Colorist: Greg Cordier

Letterer: John Workman

IDW Publishing


Ο έφηβος Tom έπαιζε με το φιλαράκι του τον Jack, στο πάρκο, μια όμορφη ημέρα. Μη φανταστείτε τίποτα το πονηρό, ούτε ξεφύλλιζαν πορνοπεριοδικά, σχολιάζοντας τα καλή της κάθε ανερχόμενης πιθανής μελλοντικής πρωταγωνίστριας των αντρικών φαντασιώσεων, ούτε τα "κοπανάγανε", ούτε πειραματίζονταν με ουσίες, παράνομες και μη. Ως καλά παιδιά που ήταν, λοιπόν, έστησαν μια εικονική μάχη, με κοντάρια από ξύλο να αντικαθιστούν, στη φαντασία τους, σπαθιά, τέτοια που θα ζήλευαν ακόμη και καταξιωμένα συγκροτήματα του epic metal. Να, όμως, που μια λάμψη, συνοδευμένη από έναν ισχυρό ήχο, περικυκλώνει τον Tom, λίγο πριν δει "αστράκια" από το χτύπημα του φίλου του και σωριαστεί κατάχαμα.

Ο ξανθομπούμπουρας πρωταγωνιστής μας, αφού συνέρχεται από το σύντομο κώμα στο οποίο βρισκόταν και χάρη στο οποίο τεμπέλιαζε στο κρεβάτι του νοσοκομείου, διαπιστώνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Έχει πλέον τη μοναδική ικανότητα να μπορεί να δίνει μορφή και υπόσταση στις σκέψεις του! Μπαζούκας σκέφτεται; Πάει ο κάδος των σκουπιδιών της γειτονιάς! Περίπου σαν εκείνον τον τυπάκο της DC, με το κόσμημα στο χέρι (το δεξί ή το αριστερό; Δε θυμάμαι...), αλλά όχι ακριβώς. Ο Tom αποφασίζει να το παίξει superhero, όχι επειδή κάποιος κάφρος σκότωσε το σκύλο ή απήγαγε το χρυσόψαρο του, αλλά, πολύ απλά, επειδή... έτσι γουστάρει! Η πρώτη απειλή που θα αντιμετωπίσει, είναι η πιθήκισα μορφή που βλέπετε στο εξώφυλλο, που (naturally!) κατέχει και τον ανθρώπινο τρόπο ομιλίας.

Χμμ... Βλέπω ότι πολύς κόσμος πήγε να διαβάσει κανένα review του Λαμπρόπουλου, που γράφει και πιο γουστόζικα από εμένα. Από όσους έμειναν, κάποιοι έχουν νυστάξει λίγο, διαβάζοντας την περίληψη του comic αυτού. Μερικοί κοιμήθηκαν κιόλας. Παρακαλώ, όμως, κάποιος να σκουντήσει εκείνον στο τέρμα, γιατί το ροχαλητό του ακούγεται μέχρι εδώ!

Δεν σας αδικώ καθόλου, φίλοι μου! Ένα τέτοιο σενάριο -που, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε άλλο από μια συλλογή από cliché των superhero comics- δεν είναι και ότι πιο συναρπαστικό κυκλοφορεί. Έτσι, λοιπόν, για ακόμη μια φορά, έχουμε έναν uncool, geeky teen guy, να προσπαθεί να το παίξει superhero, χωρίς να έχει το παραμικρό -στοιχειωδώς- βαθύ κίνητρο! Γουστάρει (και αυτός) comics και πράττει ανάλογα! Τραγικά απλά πραγματάκια, από τον νεοφερμένο στον χώρο Wayne Osborne, που συνδυάζει στοιχειά του origin του Spider-Man, με τις δυνάμεις του Green Lantern, καθώς και μια στολή ποτ-πουρί από Nightcrawler, Nexus και Shazam. (Ή Captain Marvel, you damn purists!) (Editor's Note: Έτσι μπράβο! The guy's name is CAPTAIN MARVEL!)

Ο John Byrne, όμως, αυτός ο βετεράνος δημιουργός, τί γυρεύει εδώ; Πολύ απλά, τον πλήρωσαν! Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο ίδιος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, σε αυτή την απόλυτα βαρετή συνέντευξη. (Σας προκαλώ να την διαβάσετε ολόκληρη!) Τι δημιουργικές ανησυχίες και κουραφέξαλα - ο άνθρωπος βγάζει το μεροκάματο του και αυτό φαίνεται! Βοηθά, μεν, τον νιούφη να σταθεί στα πόδια του (όπως λέει και ο ίδιος), αλλά, πέρα από αυτό, ο ρόλος του στο σχεδιαστικό κομμάτι του comic είναι καθαρά διεκπεραιωτικός.

Κάποτε, στα μακρινά πλέον χρόνια της εφηβείας μου, ήμουν τρελό fanboy του Byrne. Διατηρώ ακόμη κάποια συμπάθεια για το έργο του των τελευταίων 10 και βάλε ετών, αλλά όπως και αν το δω, ο άνθρωπος, πολύ απλά, δεν προσπαθεί πλέον. Χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια layouts, στήνει τους χαρακτήρες με τους ίδιους τρόπους, τα splash pages του είναι αναμενόμενα και κοινότυπα... same old predictable stuff. Αφήστε που, πλέον, έχει απλοποιήσει τη γραμμή του, σε κάτι λίγο παραπάνω από το "σχεδιάζω τα απολύτως απαραίτητα", ενώ επιμένει για ακόμη μια φορά να είναι ο inker του εαυτού του, παρά το γεγονός ότι, από αισθητικής απόψεως, αυτή δεν είναι και η καλύτερη λύση.

Ναι, το FX #1 είναι ένα μέτριο, κοινότυπο comic, αλλά παρ' όλα αυτά, διαθέτει κάποια redeeming values, τα οποία μπορώ να πω ότι το σώζουν στα μάτια μου. Αρχικά, απουσιάζει το στοιχείο του self-awareness, το ότι, δηλαδή, γνωρίζει και το ίδιο πολύ καλά ότι πρόκειται περί ενός comic παλαιάς κοπής, με νοσταλγική διάθεση. Δεν είναι tribute, ούτε είναι κλείσιμο ματιού σε aging fanboys. Σίγουρα, όλα αυτά όχι μόνο τα έχουμε διαβάσει στο παρελθόν, αλλά προβλέπω να τα ξαναδιαβάσουμε και στο μέλλον, τυλιγμένα με πιο ιλουστρασιόν περιτύλιγμα. Αυτό, όμως, που πηγάζει από αυτή την προσπάθεια, είναι η αγάπη του Osborne (για τον Byrne τα είπαμε!), για τα superhero comics των περασμένων δεκαετιών. Μια αγάπη, που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει ανόθευτη, χωρίς ίχνος pretentiousness, ενώ, παράλληλα, μεταδίδεται εύκολα, μέσα από τις άψυχες σελίδες. Και αυτό είναι, τελικά, το στοιχείο που με κέρδισε, έστω και λίγο, γλιτώνοντας και το comic από το πυρ το εξώτερο. (Όχι ότι θα το έκαιγα, φυσικά. Μην ξεχνάμε πως το εκδίδει η IDW, που τα comic της είναι ακριβά και εγώ είμαι απίστευτος τσίπης! Ενδεχομένως να το κράταγα με σκοπό να το πουλήσω - λέμε τώρα.)

Συνοψίζοντας, αν το KICK-ASS είναι αυτό που πλασάρεται ως "μοντέρνο" και "ρεαλιστικό" superhero comic, το FX έρχεται να δηλώσει την παρουσία του στην αντίπερα όχθη, αυτή του κλασικού. Choose your side!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi