Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-04-08
MOUSE GUARD: FALL 1152

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer/Artist: David Petersen

Villard Books


Μιμούμενος τη συνήθη πρακτική του συνοδοιπόρου Κώστα Λαμπρόπουλου, θα ξεκινήσω το review αυτό με μια μεγάλη και, φαινομενικά, άσχετη εισαγωγή, μέχρι να καταλήξω στο κυρίως θέμα. Μην προσπεράσετε τις πρώτες παραγράφους, όμως, κάντε λίγη υπομονή για να δείτε πού το πάω...

(Editor's Note: Jesus on a flamin' skateboard! Αρχίζει και γίνεται επιδημία! Λαμπρόπουλε, θα μου το πληρώσεις ακριβά αυτό...)

Αφορμή για τις παρακάτω παραγράφους αποτέλεσε η σύγκριση, στο κεφάλι μου, ανάμεσα στο MOUSE GUARD και το MICE TEMPLAR, τα οποία μου θυμίζουν δύο γνωστές τριλογίες.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Δεν ξέρω για εσάς, σε εμένα, όμως, ο όρος τριλογία φέρνει δύο πράγματα στο μυαλό: το STAR WARS και το LORD OF THE RINGS (όσοι σκεφτήκατε και το MATRIX, ή τη δεύτερη, κατάπτυστη τριλογία του Lucas, φύγετε από το review μου). Απ' όσο ξέρω, πολλοί συμφωνούν και, φυσικά, όπως και σε κάθε "διπολικό φαινόμενο", οι καυγάδες σχετικά με το ποια είναι η "one and only" τριλογία, καλά κρατούν. Ίσως να έχει να κάνει με τη θεματολογία (διάστημα vs επικής γης), ίσως με την ηλικία (80's vs 00's), ίσως με τις τεχνικές ("παραδοσιακά" special effects vs CGI), γεγονός είναι, πάντως, ότι οι fans της κάθε τριλογίας θεωρούν ότι η δική τους αγαπημένη είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά αυτή που αξίζει τον τίτλο της μοναδικής τριλογίας.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε δει το CLERKS 2, του Kevin Smith. Αν και ήταν (ειδικά σε σχέση με το πρώτο) μια μέτρια ταινία και έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που την είδα, θυμάμαι χαρακτηριστικά το σημείο που αφορά στις δύο τριλογίες. Σε κάποιο σημείο, λοιπόν, ο Randal τα χώνει σε δύο πιτσιρικάδες, που υποστηρίζουν πως το LOTR είναι καλύτερο από το αριστούργημα του Lucas. Ιδού κάποια αποσπάσματα:

Randal Graves: All right, look, there's only one "Return," okay, and it ain't "of the King", it's "of the Jedi."

Hobbit Lover: Oh, Star Wars geek.

Randal Graves: Oh, I'm the geek? Look at you two whipping out your preciouses.

Elias: You'll have to excuse him, he's not "down" with the trilogy.

Randal Graves: Oh, what the fuck happened to this world? There's only one trilogy, you fucking morons. Those fuckin' hobbit movies were boring as hell. All it was, was a bunch of people walking, three movies of people walking to a fucking volcano.


Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα (λίγη υπομονή ακόμη, υπάρχει σκοπός πίσω από αυτό). Σε αυτό το σημείο, είναι περιττό να αναφέρω ότι, παρά τον κάθε σεβασμό που τρέφω προς το βιβλίο του Tolkien και τις πολύ καλές ταινίες του Peter Jackson, ψηφίζω Jedi. OK, το plot ήταν αφελές σε κάποια σημεία και οι ηθοποιοί, λίγο έως πολύ, ατάλαντοι (με τον Mark Hamill να αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα κακού ηθοποιού), αλλά πάντα με συνάρπαζε οτιδήποτε είχε να κάνει με το STAR WARS, την one and only τριλογία.

Και ερχόμαστε στο review! Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο παρόμοια comics στην αγορά, που έχουν να κάνουν με μια "μεσαιωνική" κοινωνία ποντικιών. Το MICE TEMPLAR και το MOUSE GUARD. Το πρώτο, της Image, βρίσκεται κάπου στο τρίτο τεύχος, αν δε με απατά η μνήμη μου, και το δεύτερο διανύει ήδη τη δεύτερη περίοδο ζωής του, με το mini series WINTER 1152, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε το FALL 1152 σε softcover trade (προηγήθηκε το hardcover πριν ένα χρόνο περίπου).

Πώς κολλάνε αυτά με την εισαγωγή; Το MICE TEMPLAR είναι το STAR WARS των mouse related comics, ενώ το MOUSE GUARD, ο "Άρχοντας". Στην πρώτη περίπτωση, ένα νεαρό ποντίκι έχει χάσει την οικογένειά του και μαθαίνει, μέσω ενός γέρου, τους... ways of the Templar, μιας ομάδας πολεμιστών που προστάτευαν τον κόσμο και έχουν πλέον περάσει στο μύθο. Σας θυμίζει κάτι; Στη δεύτερη, βρισκόμαστε σε μια περισσότερο μεσαιωνική περίοδο, κατά την οποία η Guard, μια ομάδα πολεμιστών, φροντίζει για την ειρήνη, στην κοινωνία των ποντικών. Ο David Petersen, δημιουργός του comic, έχει χτίσει έναν ολόκληρο πολιτισμό, με εντυπωσιακά τοπία, χάρτες και άλλα extras, να τον συνοδεύουν, θυμίζοντας έτσι το έργο του Tolkien.

Ενάντια, λοιπόν, στις... Jedi αρχές μου, θα προτιμήσω, σε αυτή την περίπτωση, τον "Άρχοντα". Παρά το γεγονός ότι το MICE TEMPLAR είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον, ωχριά μπροστά στο MOUSE GUARD. To comic του Petersen ξεκινά θυμίζοντας, σε κάποια πράγματα, την τριλογία του Tolkien, ωστόσο, συνεχίζει αυτόνομο και δημιουργεί μια δική του σχολή (η οποία περιλαμβάνει και το μεταγενέστερο TEMPLAR). Δεν έχει ανάγκη το στιλιζαρισμένο σχέδιο ή τις σεναριακές υπερβολές και θυμίζει ένα καλογραμμένο (και πολύ περισσότερο, καλοσχεδιασμένο) παραμύθι.

Η ιστορία έχει ως εξής: τα μέλη της Guard είναι άριστα εκπαιδευμένοι πολεμιστές, οι οποίοι, εν καιρώ ειρήνης, έχουν αναλάβει τα καθήκοντα να παρατηρούν τον καιρό, να βρίσκουν ασφαλή μονοπάτια για τα ταξίδια των χωρικών και να τους συνοδεύουν σε αυτά, προκειμένου το εμπόριο να γίνεται με ασφάλεια, ανάμεσα στις πόλεις των ποντικών. Μέχρι τη στιγμή που τρία μέλη της ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ένας προδότης ανάμεσά τους, με σκοπό να αναλάβει την εξουσία, βασιζόμενος σε ένα αρχαίο και μυθικό όπλο. Τα έξι κεφάλαια του MOUSE GUARD: FALL 1152 μπορούν να σταθούν και ως αυτόνομες, μικρότερες ιστορίες, χάρη στην εξαιρετική γραφή του Petersen.

Αναπόσπαστο, όμως, σημείο της γραφής είναι οι εικόνες. Οι διάλογοι είναι λίγοι και ο αναγνώστης βασίζεται περισσότερο σε όσα εξιστορούνται με το εκπληκτικό artwork, παρά στα όσα λένε οι πρωταγωνιστές. Ο Petersen μοιάζει να έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες σε κάθε panel και το αποτέλεσμα των δικαιώνει, με εικόνες που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, βγαλμένους από παιδικό παραμύθι. Βέβαια, η αρχική αθωότητα των εικόνων του, δίνει τη θέση της σε μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, όσο φτάνουμε στο τέλος της ιστορίας, κρατώντας ένα μεστό και γρήγορο ρυθμό στην εξιστόρηση. Οι σκηνές μάχης, τέλος, είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές, αν και δίνουν ένα στάσιμο τόνο και περιλαμβάνουν από φίδια μέχρι καβούρια!

Στα του trade, τώρα, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε softcover και περιλαμβάνει επιπλέον "δωράκια", όπως χάρτες πόλεων και σημαντικά στοιχεία για την κοινωνία των ποντικών. Τέλος, καταφέρνει να μετριάσει το βασικότερο μειονέκτημα των issues (όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενο review του, ο Γιώργος Χατζηκωστής), τη χαμηλή αναλογία τιμής/προσφερόμενου προϊόντος, καθώς, προσωπικά, ένιωσα ότι τα κάτι λιγότερο από 20 ευρώ μου, έπιασαν τόπο.

Σε γενικές γραμμές, το MOUSE GUARD: FALL 1152 είναι μια εξαιρετική κυκλοφορία που συγκεντρώνει ένα από τα καλύτερα indie mini series των τελευταίων ετών. Είναι σαφώς ανώτερο του MICE TEMPLAR της Image και διαθέτει εκπληκτικό artwork. Ελπίζω η ανάλογη κυκλοφορία για το WINTER 1152 mini series (το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη) να μην καθυστερήσει πολύ.


Bonus: Ρίξτε μια ματιά σε μια εντελώς αντικειμενική σύγκριση ανάμεσα στις δύο τριλογίες, όπως την παρουσιάζει ο Kevin Smith στο CLERKS 2...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi