Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


22-04-08
LYNCH

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artists: Παναγιώτης Πανταζής, Γιώργος Γούσης, Ταξής, Μιχάλης Διαλυνάς, Αναστάσης Τσιάτσιος

Εκδόσεις ΚΨΜ


Δεν την περίμενα την κυκλοφορία του LYNCH. Ήταν μάλλον η πιο απροσδόκητη κυκλοφορία του τελευταίου χρόνου για μένα. Σίγουρα, οι εκδόσεις ΚΨΜ είχαν δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής (BLANKETS, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ, WOBBLIES) και είχαν εκδώσει κάποια ελληνικά comics των Soloup και Καλαϊτζή (μεταξύ αυτών και το πολύ καλό ΜΗΤΣΟΣ ΚΥΚΛΑΜΙΝΟΣ, όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι ιστορίες του έχει γράψει ο Soloup για τον ήρωα). Προσωπικά, όμως, δεν είχα διαγνώσει κάποια διάθεση να ασχοληθούν με αυτό που μπορεί να αποκαλείται και ως "νέα -και γοργά ανερχόμενη- γενιά Ελλήνων δημιουργών", στην οποία ανήκουν οι δημιουργοί του LYNCH.

Η ιστορία (η οποία δεν είναι σε καμιά περίπτωση βιογραφία του σκηνοθέτη David Lynch, όπως φαντάστηκα όταν άκουσα τον τίτλο) περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό ζευγάρι, την Κατερίνα και το Χάρη, η σχέση των οποίων έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις και οι οποίοι νιώθουν (όχι άδικα) ότι ο κλοιός γύρω τους κλείνει με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο. Το πως και το γιατί, καθώς και το αν και ποιοι θα βρεθούν να τους βοηθήσουν, θα το ανακαλύψουν αυτοί που θα διαβάσουν το comic.

Το LYNCH αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, συνεργάστηκαν οι Παναγιώτης Πανταζής και Γιώργος Γούσης. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για το, μάλλον, καλύτερο ελληνικό comic που πήρα στα χέρια μου στο φετινό Comicdom Con, το COMMON COMICS #3, ενώ ο δεύτερος πρέπει να είναι ο artist που έκανε τα μεγαλύτερα βήματα βελτίωσης μέσα στο 2007 και απόδειξη για αυτό είναι οι πολύ όμορφες short stories που έκανε για το 9. Οι σελίδες σχεδιάστηκαν εναλλάξ από τους δύο και ενώ θα έπρεπε, θεωρητικά, να υπάρχει ανομοιομορφία στο διάβασμα, αυτό ξεπερνιέται με το έντονο ροζ χρώμα, που, ουσιαστικά, βοηθά στο δέσιμο του συνόλου. Νομίζω πως ο λόγος που βρήκα τη δουλειά τους στο LYNCH ελαφρώς κατώτερη από τις υπόλοιπες, είναι ότι, αφενός, και οι ίδιοι αποφάσισαν να θυσιάσουν κάποια προσωπικά στοιχεία, ώστε να δέσουν καλύτερα με το υπόλοιπο σύνολο, και αφετέρου, το έντονο ροζ, σε κάποιες περιπτώσεις, "έκλεβε" τις εντυπώσεις από τους δημιουργούς.

Στο δεύτερο μέρος (δεκαεξασέλιδο και αυτό, όπως και το πρώτο) "τζαμάρουν" οι Ταξής και Μιχάλης Διαλυνάς. Τη δουλειά του Ταξή δεν την είχα προσέξει ιδιαίτερα, μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου. Νομίζω πως διακρίνω μια έντονη επιρροή από Tardi, αλλά για να κρίνετε μόνοι σας μπορείτε να δείτε και το KURO SHIRO, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Giganto. Από την άλλη, ο Διαλυνάς είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους Έλληνες artists αυτόν τον καιρό και αρκεί κανείς να δει τις δουλείες του στο FREE YOUR LINE ή το 9, για να πειστεί για αυτό. Τα σχόλια που έγιναν πριν, νομίζω πως ισχύουν και εδώ: το ροζ ενώνει (Note to self: Out of context, αυτή είναι πολύ ωραία ατάκα. Να θυμηθώ να τη χρησιμοποιήσω και αλλού), αλλά κάποιες φορές νομίζω πως αδικεί τους δημιουργούς, ως τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, οι προσπάθειες των δυο δημιουργών (ιδιαίτερα του Διαλυνά) να κρατήσουν ένα ενιαίο ύφος, θυσιάζοντας κάποια προσωπικά στοιχεία, νομίζω πως είναι ιδιαίτερα εμφανείς.

Το comic τελειώνει με οκτασέλιδο solo του Αναστάση Τσιάτσιου (τον οποίο έχω γνωρίσει μέσω μόνο του πολύ πρόσφατου NOISEBOOK). Ελλείψει συνεργάτη, κρατά ένα πιο προσωπικό ύφος, αλλά κάνει αναφορές και στους προηγούμενους (είπαμε για τη διατήρηση ενιαίου ύφους στο comic). Σίγουρα, η δουλειά του έχει πολύ ενδιαφέρον και χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο (αν και ελαφρώς διαφορετικό από τους υπόλοιπους) το ροζ. Πάντως, προσωπικά, θα μου άρεσε -και νομίζω πως θα ταίριαζε- αν είχε βγάλει λίγη περισσότερη από την "αρρώστια" που επιδεικνύει στο NOISEBOOK.

Αναφορά πρέπει σίγουρα να γίνει και στο πολύ όμορφο εξώφυλλο του Διαλυνά και στο πολύ "δυνατό" εσώφυλλο του Πέτρου Ζερβού. Πάρα πολύ θετική εντύπωση μου έκανε και η υπέροχη υφή του χαρτιού, τόσο του εξωφύλλου, όσο και των εσωτερικών σελίδων, που δείχνει την προσοχή που έδειξαν οι εκδόσεις ΚΨΜ. (Αν και κρατάω μια επιφύλαξη για το πόσο κοντά ήταν το χρώμα που τελικά βγήκε στο χαρτί, σε σχέση με αυτό που οι δημιουργοί επιθυμούσαν, αφού η αναπαραγωγή ενός τέτοιου έντονου χρώματος είναι, τουλάχιστον, δύσκολη υπόθεση.)

Το LYNCH είναι μια δουλειά όπου φαίνεται η διάθεση και το μεράκι αυτών που συμμετείχαν. Σεναριακά, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (αν και έχει τις καλές στιγμές του), ενώ και για να μετατραπεί το τελικό αποτέλεσμα σε κάτι ενιαίο (πράγμα που, τελικά, σε μεγάλο βαθμό, επιτεύχθηκε), οι δημιουργοί νομίζω πως θυσίασαν ένα μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Σίγουρα, αξίζει να το διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για την ελληνική σκηνή των comics, παρά τις αδυναμίες που μπορεί κανείς να εντοπίσει, ή το ότι δεν αποτελεί την καλύτερη στιγμή των δημιουργών του.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi