Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


09-05-08
IRON MAN

του Γιώργου Χατζηκωστή

Director: Jon Favreau

Producers: Avi Arad, Kevin Feige

Writers: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum & Matt Holloway

Cast: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow

Marvel Studios


*Mild Spoilers*


Το IRON MAN έφτασε εδώ με σκοπό να διαλύσει τις κακές εντυπώσεις που άφησαν όλες -μα όλες!- οι βασισμένες σε properties της Marvel ταινίες, των τελευταίων τριών ετών.

Από πού να πιάσω τον κύκλο των απογοητεύσεων; Από τα FANTASTIC FOUR; Δεν χρειάζεται, είμαι σίγουρος ότι ο Jack έχει ρίξει τα άπειρα μπινελίκια σε όλους του συντελεστές αυτών των δυο φιάσκων, από εκεί που είναι (Όπου και αν είναι αυτό - ο King δεν μασάει, στο Bronx μεγάλωσε!)

Ή να μιλήσω για δυο από τα χειρότερα κλεισίματα -όλων των εποχών- σε τριλογίες; Ναι, τα X-MEN 3 και SPIDER-MAN 3 εννοώ! Σας άρεσαν; Γιατί, αλήθεια;

Πάμε και στο GHOST RIDER, ή καλύτερα να το προσπεράσω; O Νικολάκης ήθελε να κάνει τον super-hero, το έκανε, έβγαλε το απωθημένο του και ησύχασε. Και εμείς φορτωθήκαμε μια unintentional comedy...

Με ένα πραγματικά τόσο απογοητευτικό, έως άθλιο για τους πιο κυνικούς, track record, το IRON MAN όφειλε να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπές, μόνο και μόνο για να κατοχυρώσει την καλλιτεχνική του ύπαρξη. Και τα κατάφερε, μέχρι ενός σημείου.

Ορισμένοι έχουν ήδη βιαστεί να το χαρακτηρίσουν "the best super-hero film ever made", παρασυρομένοι από τον ενθουσιασμό, που τους έχει κυριεύσει μετά την παρακολούθηση της ταινίας. Θα διαφωνήσω μαζί τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απόλαυσα την ταινία, η οποία, όμως, παρά τα αρκετά θετικά της, είχε κάποιες χτυπητές αδυναμίες. Let's take it from the top, shall we?

Ο Tony Stark είναι ένας πολυεκατομμυριούχος εφευρέτης, με ειδίκευση στα όπλα. Η εταιρία που κληρονόμησε από τον πατέρα του, είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων του Αμερικάνικου στρατού. Πιστόλια, ρουκέτες, χειροβομβίδες, the works - what a marine needs, Stark Enterprises has it. Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης του νέου πυραυλικού συστήματος "Jericho", ο Stark απάγεται από τρομοκράτες με έδρα το "τόσο hot" Αφγανιστάν. Επίσης, τραυματίζεται από τα θραύσματα ενός δικού του πυραύλου, τα οποία έχουν χαράξει πορεία για την καρδιά του. Το μόνο που τα κρατάει σε απόσταση, είναι ένας ισχυρός ηλεκτρομαγνήτης, δώρο των απαγωγέων του, που τον θέλουν ζωντανό. Όχι για λύτρα, αλλά για να αναπαράγει το Jericho, αν θέλει να ζήσει, αυτός και τα εκατομμύρια του. Τον χώνουν σε ένα μπουντρούμι, του δίνουν και ένα βοηθό και -φυσικά- ένα deadline. Ο Stark, όμως, έχει άλλα σχέδια. Κατασκευάζει μια αρματωσιά, αφού πρώτα αντικαταστήσει τον ηλεκτρομαγνήτη που τον κρατά στη ζωή, με κάτι πολύ ισχυρότερο, το οποίο παράγει τρομερά ποσοστά ενέργειας. Φυσικά, (almost) everything goes according to plan, όμως η επιστροφή του στην Αμερική σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την εταιρία του, παρά τις αντιρρήσεις του συνεταίρου του, Obadiah Stane. Ο καιρός έφτασε, που ο Tony θα αφήσει πίσω τον παλιό τρόπο ζωής του και θα προσπαθήσει να επανορθώσει για τα λάθη του, ακόμη και για αυτά που δεν γνωρίζει...

Από αυτή την όχι και τόσο σύντομη περίληψη (και αν, φυσικά, γνωρίζετε το comic book origin του Ol'Shell-head), μπορείτε να καταλάβετε ότι το plot διαφοροποιείται, μεν, χρονικά και γεωγραφικά (Vietnam is so 60's!) (Editor's Note: Ήταν Βιετνάμ ή Κορέα; Αρχίζω και ξεχνάω τώρα στα γεράματα. It's all been retconned to death, anyway!), αλλά παραμένει πιστό στο source material. Επιτέλους, έμαθαν το μάθημα τους. Οι ιδέες που δούλεψαν στο χαρτί, μπορούν να δουλέψουν και στο πανί. About bloody time!

Το αρνητικό, όμως, με την ταινία, είναι η έλλειψη πρωτοτυπίας της. Κλασικό superhero origin, σε τέσσερις πράξεις: η ζωή πριν το "γεγονός", το "γεγονός", προσαρμογή στη νέα κατάσταση και, φυσικά, η τελική μάχη με τον villain. Bored yet? Επίσης, καταφεύγει σε πολλές απλοποιήσεις, διατηρώντας ένα αφελές ύφος, σχετικά με το ρόλο του στρατού και των βιομηχανιών, αλλά πραγματικά, πείτε μου, περιμένατε τίποτα άλλο;

Στα θετικά, τώρα, πρόκειται περί ενός fun film! Ούτε σκότος, ούτε δάκρυα, ούτε ίχνος μιζέριας. Ρυθμοί χαλαροί, αλλά μετρημένοι, δράση ενδεχομένως και λιγότερη από όσο έπρεπε, διάλογοι ποτισμένοι με λεκτικό χιούμορ, ενώ δεν λείπουν κα τα gags. Γενικά, όμως, πρόκειται για μια ταινία που για δυο ώρες δεν με έκανε να βαρεθώ, ούτε να κοιτάξω το κινητό μου για το τι ώρα είναι, σκεπτόμενος "αμάν, έχει ακόμα 50 λεπτά!". (Editor's Note: Whoa! BATMAN AND ROBIN flashback!) Στα συν και τα απίστευτα cgi εφέ, με την πανοπλία να μοιάζει 100% αληθοφανής, σε βαθμό παρεξηγήσεως! O Stan Lee συμμετέχει και αυτός, όπως πάντα, κάνοντας το καλύτερο ίσως cameo της κινηματογραφικής του καριέρας. Ψυχαγωγικό spring blockbuster, μια και το καλοκαίρι αργεί ακόμα.

Ο κρυμμένος άσσος της ταινίας δεν είναι άλλος από τον Robert Downey Jr. - the guy IS Tony Stark! Σημαντικό μέρος της film persona του, βασίζεται στην πρόσφατη Ultimate εκδοχή του Iron Man, οπότε έχουμε έναν cool, wise-cracking Tony, που κυκλοφορεί συχνά με ένα ποτήρι στο χέρι. Τώρα για το τι έχει το ποτήρι, μάλλον είναι αφέλεια να ρωτάει κανείς. Σίγουρα δεν είναι γάλα! Μπορεί να είναι σαραντάρης, αλλά αποτελεί τον ορισμό του male προτύπου, όπως προβάλλεται στην pop κουλτούρα. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει fast cars, faster women, high tech σπιταρόνα με θέα στον ωκεανό (με τον Jarvis να είναι ο ηλεκτρονικός butler) και λεφτά με τη σέσουλα. Παρ' όλα αυτά, και χωρίς να απαρνηθεί την χλίδα, ο Tony αλλάζει ιδεολογία, διατηρεί όμως την προσωπικότητα του αναλλοίωτη, ακόμη και αν η στιγμή της "μεταμόρφωσης" δεν είχε την ειδική βαρύτητα που απαιτείται. Επίσης, μεγάλο συν το ότι παραμένει εφευρέτης καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, πρόθυμος να λερώσει τα χέρια του για μια καλύτερη αρματωσιά.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο Robert Downey Jr. αναδείχθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος star της ταινίας! Χωρίς αυτόν, η ταινία θα έχανε το 60% της γοητείας της. Σπάνιο γεγονός για αυτού του είδους τις ταινίες, αφού, πολλές φορές, την παράσταση την κλέβει ο villain. Speaking of which, o Jeff Bridges απλώς περιφέρεται, παίζει επαρκώς, χωρίς να προσπαθεί καν, κάτι που είναι λογικό, καθώς ο ρόλος του δεν είχε και πολύ "ψωμί". Ο Terrence Howard δεν καταφέρνει να μεταδώσει το street tough κομμάτι του James Rhodes, ενώ η -κατά τα άλλα, ξυλάγγουρο- Gwyneth Paltrow (Editor's Note: Hey! Watch your mouth, dirtbag!), στο ρόλο της Pepper Pots, είναι μια γραμματέας με περισσότερες χρήσεις και από ελβετικό σουγιά, κομπλέ με φακίδες, ταγέρ και τακούνια, κοντράρει όμως τη γοητεία του αφεντικού της.

Τέλος, μετά τα credits, υπάρχει μια από τις, κλασικές πλέον, hidden scenes, ικανή να προκαλέσει πολλαπλούς οργασμούς στα fanboys! (Editor's Note: Now, that's a disturbing mental image... Thanks a lot, dude.)

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, από τη στιγμή που αυτή είναι η πρώτη παραγωγή των Marvel Studios, το IRON MAN όφειλε να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα. Αυτό της οικονομικής βιωσιμότητας. Τα κατάφερε περίφημα και εκεί, σαρώνοντας το box office, με τη Marvel να φανερώνει πλήρως τα χαρτιά της, μέχρι το 2011. Οπότε, αν ευχόσασταν ότι τα super-hero films βρίσκονται στα twilight years τους, μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε και άλλη υπομονή. Θα χρειαστούν πολλά ακόμα stinkers για να πεθάνει το είδος! Μέχρι τότε, κάντε εικασίες για τα ποια από τα στοιχειά που εισήγαγε η πρώτη ταινία θα αναπτυχθούν στα sequels. Τί θα είναι, αλκοολισμός, Mandarin, ή War Machine; Ή μήπως και τα τρία;

Πρέπει να παραδεχτώ ότι είχα μειωμένες προσδοκίες από το IRON MAN. Όχι αδικαιολόγητα, πιστεύω. Κατάφερε να με κερδίσει, όμως, αποδεικνύοντας ότι τα Marvel Studios είναι ικανά να στήσουν ένα decent blockbuster. Ακόμη και αν αυτό δεν είναι αριστούργημα.

Αν μη τι άλλο, πάντως, μια ταινία που ξεκινά με AC/DC και κλείνει με Black Sabbath, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για έλλειψη καλού γούστου!

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi