Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


28-05-08
BEYOND #1 (of 4)

του Θωμά Παπαδημητρόπουλου

Writer: Ron Marz

Artist: Edison George

Colorist: Parasuraman A.

Letterer: Sudhir B. Pisal

Editor: Gotham Chopra

Virgin Comics


*Advance review. Μην το αναζητήσετε ακόμα στο comic shop της γειτονιάς σας!


Δεν ξέρω τι μπορεί να τάζουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, για να μας πείσουν να ταξιδέψουμε ή τι τυχερά μπορεί να μας κάτσουν σε εξωτικούς προορισμούς, όπως η Ινδία. Επίσης, δεν έχω ακόμη αποφασίσει αν το πακέτο που προσφέρθηκε στους πρωταγωνιστές του BEYOND συμφέρει ή όχι. Ίσως να φταίει ότι είμαι ελεύθερος και, επιπλέον, πολύ θα ήθελα να ξαποστείλω κάποιες από τις πρώην μου σε ένα παρόμοιο ταξίδι. Και πολλοί από εσάς το ίδιο - είμαι σίγουρος. Για να μην πω ότι θα θέλατε να πάρετε και την πεθερά σας μαζί...

Για να εξηγηθώ, σιγά-σιγά. Στο BEYOND #1, έναν από τους ανατολίτες εκπρόσωπους της νέας φουρνιάς των comics της Virgin, μια οικογένεια Αμερικανών ταξιδεύει στην Ινδία. Ο γιος αποτελεί ένα κλασικό στερεότυπο Αμερικανού εφήβου. Τριγυρνάει με ένα walkman στα αυτιά, αντιμιλάει στους δικούς του και δεν τον νοιάζει σχεδόν τίποτε από αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Ο πατέρας είναι αυτός που κουβάλησε την οικογένεια στην Ινδία, για κάποια σημαντική και αρκετά ασαφή δουλειά, και μοιάζει με έναν από αυτούς τους μυστήριους Αμερικανούς, οι οποίοι ενημερώνονται αποκλειστικά από το Fox News και, στο τσακίρ κέφι της αντικειμενικότητας, από το CNN. Με λίγα λόγια, θεωρεί όλους τους Ινδούς, βρωμιάρηδες, ηλίθιους και εγκληματίες και, πραγματικά, ξεκαθαρίζει από τα πρώτα panels ότι με το ζόρι βρέθηκε εκεί.

Η μητέρα, τέλος, είναι μια κλασική χαρούμενη τουρίστρια. Εκμεταλλεύεται τις διακοπές της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θέλει να δει τα πάντα και καλοπερνάει, παρά τη σπαστική συμπεριφορά του συζύγου της. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι που εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κάπου εκεί αρχίζει και η περιπέτεια για τους δυο έτερους πρωταγωνιστές.

Το μυστήριο, η αγωνία και η αγχωτική ατμόσφαιρα (ξένος σε ξένο τόπο, χάνω τα κλειδιά μου και αγχώνομαι, πόσο μάλλον τη γυναίκα μου) βρίσκονται σε αρκετά ενδιαφέροντα επίπεδα. Περίεργα όνειρα, μυστικιστικά φαινόμενα, ταξίδια ανάμεσα σε διαστάσεις και μυστήριες ιέρειες-φαντάσματα, διατηρούν ένα ενδιαφέρον. Επιπλέον, η γραφή του Ron Marz (WITCHBLADE, STAR WARS) είναι γρήγορη και έχει καλό ρυθμό. Ο πατέρας αλλάζει ξαφνικά στάση και γίνεται πιο ανθρώπινος και συμπαθής, ενώ η τουριστική εμπειρία μετατρέπεται σε μια άσκοπη αναζήτηση, χωρίς κανένα στοιχείο...

Ή, σχεδόν κανένα στοιχείο. Σε κάποιο σημείο, ο γιος λαμβάνει (μυστηριωδώς και πάλι) τη μοναδική βοήθεια. Και εδώ χάνεται (κατά τη δική μου άποψη, τουλάχιστον) το παιχνίδι. Η συγκεκριμένη βοήθεια είναι ένα comic, το οποίο εξιστορεί την ιστορία της ίδιας της οικογένειας μέχρι το σημείο εκείνο και οι λευκές σελίδες συμπληρώνονται στην πορεία, δίνοντας στοιχεία στους δύο άντρες. Ίσως, με την εξέλιξη της ιστορίας και την ολοκλήρωσή της, να εξελιχθεί σε κάτι αρκετά ενδιαφέρον, ωστόσο, προς το παρόν, με ξένισε και με απογοήτευσε.

Το σχέδιο του Edison George, από την άλλη, με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό. Ωραία ατμόσφαιρα, σαφείς γραμμές και, γενικά, ένα "clean" αποτέλεσμα, στα πρότυπα των περισσοτέρων comics της Virgin. Η απεικόνιση της Ινδίας και των διάφορων μυστήριων τύπων που συναντούν οι πρωταγωνιστές είναι μάλλον τουριστική, ωστόσο, ικανοποιεί.

Σε γενικές γραμμές, το BEYOND ξεκινά καλά και συνεχίζει στα ίδια πλαίσια, αν εξαιρέσουμε, βέβαια, τις όποιες δόσεις "αμερικανιάς". Επιπλέον, όπως ανέφερα παραπάνω, η ιδέα του "comic που συμπληρώνεται με μαγικό τρόπο" με χάλασε αρκετά. Ίσως ένα cliffhanger στο τέλος να με έπειθε να συνεχίσω για μερικά issues ακόμη, αλλά ακόμη και αυτό μου το στέρησε. Δεν αρνούμαι, πάντως, ότι πέρασα ευχάριστα κατά την ανάγνωση, τουλάχιστον σε αυτό, το ένα και μοναδικό τεύχος.


Ευχαριστούμε την Virgin Comics που μας παραχώρησε το τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή.





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi