Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


12-06-08
FINAL CRISIS #1 (of 7)

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Grant Morrison

Artist: J.G. Jones

Colorist: Alex Sinclair

Letterer: Rob Leigh

Editor: Eddie Berganza

DC Comics


*Spoiler Warning*


Για αρχή, τουλάχιστον, δεν ήταν και κακό!

Με την παραπάνω πρόταση θα μπορούσα να συνοψίσω, με σαφέστατο τρόπο, τις εντυπώσεις μου από το πρώτο τεύχος του FINAL CRISIS, να στείλω το κείμενο με όλα τα "παρελκόμενα" και να συνεχίσω να πίνω ήσυχος την μπύρα μου, παρέα με τα 70's progressive rock δισκάκια, όπως αυτό που μου κρατά πολύ καλή παρέα αυτή την στιγμή. (Argent - NEXUS. Look it up!).

(Editor's Note: Argent;;; Και μάλιστα το NEXUS;;; Ας ήταν τουλάχιστον το RING OF HANDS ή το ALL TOGETHER NOW...)

Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι snapshot, αλλά κανονικό review, και για να αποφύγω τη λαϊκή κατακραυγή, οφείλω να επεκταθώ λίγο περισσότερο.

Όπως κάθε καλό πρώτο τεύχος μιας σειράς-ναυαρχίδας, που ηγείται ενός (συνήθως ομώνυμου) event, έτσι και εδώ, γίνεται το αρχικό στήσιμο όλων των πιονιών στην σκακιέρα. Το μαγαζί διαθέτει απ' όλα τα καλά! Θέλετε villains με κακές διαθέσεις; Φυσικά και έχουμε, με τον Libra να προσπαθεί να το παίξει chief! Θανάτους χαρακτήρων που ποτέ δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την δική τους μηνιαία σειρά, για πάνω από 20 τεύχη; Σαφέστατα! Ένα γενικότερο μυστήριο, που περιβάλει τον έναν από τους δύο θανάτους, καθώς και την γενικότερη αίσθηση ότι σε λίγο θα γίνει "της πόρνης"; Μα αυτά είναι, ίσως, τα βασικότερα!

O τρόπος που επέλεξε ο Morrison να αναπτύξει την πλοκή, έχει κάτι από τις μεθόδους που ακολουθούν οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Οι Hal Jordan και John Stewart είναι οι πρώτοι που καταφθάνουν στη σκηνή του εγκλήματος, κατόπιν σήματος που έλαβαν από τα υπό την κατοχή τους μαγικά κοσμήματα, και ανακαλύπτουν το πτώμα. Ο άτυχος νεκρός δεν είναι άλλος από τον (να το πάρει το ποτάμι; Ας το πάρει!) New God, Orion! Yup, ο γνωστός κάφρος, κανακάρης του Darkseid - λιποτάκτης, πλέον, αφού προτίμησε τον Highfather και την New Genesis. Όμως, οι δύο φίλοι μας δεν ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον έκπτωτο -και νεκρό πλέον- θεό. Ο Detective Turpin είχε την τύχη και τα πρωτεία, και, φυσικά, όπως κάθε καλός επαγγελματίας του κλάδου του, διεξάγει τη δική του έρευνα. Με τη βοήθεια ενός hint από την Question (Renee Montoya, για όσους δεν διάβασαν το 52), ακολουθεί το δικό του μονοπάτι, που τον οδηγεί στο... Dark Side Club! (Στον Apokolips δε γνωρίζουν την έννοια της διακριτικότητας.) Φυσικά, ο θάνατος ενός New God δεν αφήνει ασυγκίνητους τους superheroes της γης και δη την Justice League, καθώς εισέρχονται σε κατάσταση συναγερμού.

Αν, τώρα, από την παραπάνω παράγραφο, δεν καταλάβατε ούτε τα μισά, τότε αυτό το mini series, δεν απευθύνεται σε εσάς! Απαιτεί κάποια γνώση του DC Universe, αλλά, κατά έναν παράδοξο τρόπο, πάει κόντρα σε πολλά από τα πρόσφατα γεγονότα του DEATH OF THE NEW GODS και του COUNTDOWN. Παράλληλα, επαναφέρει στο προσκήνιο κάποια elements του 52 και του SEVEN SOLDIERS -καθόλου περίεργο, αφού εμπλέκεται και στα δυο ό ίδιος συγγραφέας- ενώ πατά γερά στις βάσεις που έστησε ο Jack Kirby με το FOURTH WORLD SAGA. Ο φαλακρός γκουρού του keyboard, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Newsarama (guaranteed to give you a headache!), πετά το μπαλάκι στα αφεντικά του, σχετικά με τα διάφορα plot conflicts και, προφανώς, η μπάλα παίρνει και τους editors. Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ελάχιστα με ενδιαφέρει! Το όλο σκηνικό παρουσιάζει μια εικόνα παντελούς έλλειψης οργάνωσης - κοινώς, καφενείο! Πως πάει το ταβλάκι, παίδες;

Για κάποιο λόγω, όμως, δεν με απασχολεί και τόσο. Το FINAL CRISIS έχει τον επικό του τόνο, δίνει την υπόσχεση των major αλλαγών στο status quo (yeah, right... I'm too old for this crap!), έχει, με λίγα λόγια, το fun του. Τα continuity errors αφήνω να τα ψειρίσουν τα fanboys, μόλις αυτά καταφέρουν να συνέλθουν από τις κατραπακιές που έφαγαν! Εγώ κρατώ το περιποιημένο σχέδιο του J.G. Jones και περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί η σειρά. Ασχέτως αν αυτή, πιθανότατα, δεν πρόκειται να είναι πραγματικά "σημαντική".

Διότι πείτε μου, πόσα από αυτά τα events είναι πραγματικά "σημαντικά"; Σοβαρά τώρα...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi