Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


18-06-08
KARE KANO: HIS AND HER CIRCUMSTANCES

της Μυρτώς Τσελέντη

Writer/Artist: Masami Tsuda

Translation: Amy Forsyth

English Adaptation: Darcy Lockman

Retouch & Lettering: Paul Tanck, Fawn Lau

Editors: Stephanie Duchin & Julie Taylor

TokyoPop


Μετά από τον πανικό που έχει γίνει στην TokyoPop, δεν ξέρω κατά πόσο εγώ πρέπει να αρχίσω να λέω τι καλές που είναι οι omnibus εκδόσεις της. Τη στιγμή, μάλιστα, που η αγαπημένη (χα!) εταιρεία απολύει κοσμάκη με τη ντουζίνα και κόβει τίτλους σαν να μην υπάρχει αύριο, οπότε οι επανεκδόσεις τόμων σε αυτή τη μορφή δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα συνεχίσουν, η ακόμη και αν συνεχίσουν, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιοι τίτλοι θα είναι αυτοί που θα διατηρηθούν...

Αλλά anyway, εγώ θα το πω και ας πέσει χάμω, τα manga omnibus είναι καλή φάση. Συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερους τόμους, ή ολόκληρο το έργο, όταν δεν έχει τον ατελείωτο, σε ένα μαζεμένο πακετάκι και ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή.

Τις φορές που συναντάω ένα manga omnibus στα ράφια του κομικσάδικου, συνήθως -οικονομικών επιτρεπόντων- το τσιμπάω. Είναι μια ευκαιρία να τσεκάρεις παλιότερα πράγματα τα οποία έχουν αποδειχθεί δημοφιλή (εξ' ου και η επιλογή των εταιρειών να προχωρήσουν σε μια τέτοια επανέκδοση) και να είσαι απολύτως βέβαιος ότι δεν παίζει το εφεδάκι "πρώτος τόμος και γαμώ τις φάσεις, αλλά στους επόμενους το χάος", ή το ακριβώς αντίθετο "πρώτος τόμος για τα σκουπίδια, αλλά μετά απογειώνεται".

Με αυτό το πνεύμα, προσέθεσα και εγώ το KARE KANO στη συλλογή μου. Ένα αγαπητό στο κοινό shojo manga, το οποίο, όπως πολλά άλλα, εξελίσσεται σε ένα σχολείο. Η Yukino είναι άριστη μαθήτρια, πρώτη σε όλα, όμορφη και πάντα πρόθυμη να βοηθήσει τους γύρω της. Ακούγεται σαν το γλυκύτερο πλάσμα του κόσμου, έτσι; Μόνο αυτό δεν είναι, όμως. Ότι κάνει είναι από ιδιοτέλεια, καθώς το κάνει για να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, για να ξεχωρίζει, για να είναι αντικείμενο θαυμασμού και ζήλιας, για να μοιάζει τέλεια. Και το έχει κατορθώσει με απόλυτη επιτυχία, καθώς μόνο η οικογένειά της γνωρίζει τον πραγματικό της χαρακτήρα, μέχρι τη στιγμή που στο σχολείο εμφανίζεται ένας νέος μαθητής, ο Soichiro, ο οποίος, αβίαστα, της κλέβει την πρωτιά και τα φώτα της δημοσιότητας. Η ηρωίδα μας, φυσικά, δεν έχει καμία πρόθεση να το αφήσει να περάσει έτσι και να χάσει όλα όσα είχε κερδίσει "με κόπο και ιδρώτα". Και όχι, δεν είναι spoiler να το πω (όλοι το περιμένετε, άλλωστε), οι δύο αριστούχοι μαθητές ερωτεύονται.

OK, για το τελευταίο, το KARE KANO δεν επιδιώκει να του απονεμηθούν δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά shojo manga είναι, τί περιμένατε; Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πως το γενικό πλαίσιο, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή στο κλασσικό, σχολικό, "boy meets girl".

Αυτό είναι και ένα από τα προτερήματα του comic. Αναγνωρίζει τα κλισέ του είδους, και ενώ δεν τα αποφεύγει, παίζει μαζί τους και τα παραλλάσσει. Το δεύτερο δυνατό στοιχείο του είναι το χιούμορ, καθώς οι δραματικές στιγμές σπανίζουν, τα δάκρυα είναι λίγα και, όπου αυτά υπάρχουν, έχουν μια κωμική χροιά, με αποτέλεσμα το KARE KANO να χαιρετά χαρούμενα, από απόσταση, τα μελό αδελφάκια του ιδίου genre.

Όμως, τα καλά του στοιχεία δεν σημαίνουν ότι το σενάριο είναι σούπερ. Πρώτα από όλα, το Kare Kano δημιουργήθηκε ως short story, το οποίο επεκτάθηκε λόγω της δημοτικότητάς του. Γεγονός που φαίνεται. Άσχημα! Έχει πολλές, κουραστικές επαναλήψεις (οι οποίες χτυπάνε ακόμη περισσότερο, λόγο της omnibus έκδοσης) και μία γενικότερη σεναριακή αμηχανία, η οποία, μέσα σε τρεις τόμους, δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Από την άλλη, το σχέδιο δεν βοηθά ιδιαίτερα. Δεν είναι κακό, αλλά μην περιμένετε να αντικρίσετε πανέμορφα, πρωτοπόρα, ή συναρπαστικά, από καλλιτεχνικής άποψης, καρέ.

Τελειώνοντας, θα μου άρεσε να έβλεπα και τίποτα bonus material στη συγκεκριμένη έκδοση. Με έχουν κακομάθει οι άλλες εταιρείες, βλέπετε, αλλά μου κάνει λίγο καρμιριά να μην έχει τίποτε παραπάνω από αυτά που είχαν οι αρχικοί τόμοι - ούτε μια έγχρωμη σελίδα, ούτε ένα βιογραφικό, ούτε τίποτα...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi