Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


23-06-08
INCREDIBLE HULK

του Γιώργου Χατζηκωστή

Director: Louis Leterrier

Producers: Avi Arad, Gale Anne Hurd, Kevin Feige

Writer: Zak Penn

Cast: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt

Marvel Studios


Ανήκω σε εκείνη τη μειοψηφία, που δε διστάζει να δηλώσει τη συμπάθεια της στην προηγούμενη κινηματογραφική μεταφορά του πρασινοτόμαρου icon της Marvel. Ναι, σε εκείνο το σχετικά πρόσφατο εγχείρημα του Ang Lee αναφέρομαι, που προσπάθησε να αναπτυχθεί σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, χάνοντας στο δρόμο τις ισορροπίες και μαζί με αυτές, την πορεία της. Μια φιλόδοξη καλλιτεχνική και εμπορική αποτυχία, με άφθονο στυλ, και αρκετά pretentious στοιχεία, που παρ' όλα αυτά με γοητεύει, για ανεξήγητους, μέχρι στιγμής, λόγους.

Στο φετινό INCREDIBLE HULK, εκτός από αλλαγή του συνόλου του πρωταγωνιστικού cast, έρχεται και μια πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης, σε πιο καθαρόαιμα action-oriented μονοπάτια. Τα Shakespeare-like οικογενειακά δράματα, που ταλαιπώρησαν τόσο πολύ τον Bruce Banner, παραμερίζονται σε αυτό το requel, όπως και τα θέματα anger management (ο Banner πρασινίζει όταν αυξάνονται οι σφυγμοί του, οποιαδήποτε και αν είναι τα αίτια), καθώς και με αλλαγμένο origin σε σχέση με αυτό που είδαμε το 2003, ανοίγοντας χώρο για βρομόξυλο. Πολύ βρομόξυλο!

Η δομή της ταινίας είναι απλοϊκή και "by the numbers". (Τί να περιμένει κανείς από τον σκηνοθέτη του δεύτερου TRANSPORTER;) Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει ότι ξεκινά από το σημείο Α, για να πάει όμως στο σημείο Β, πρέπει να μεσολαβήσει μια σκηνή με τον Hulk να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα (κατεδαφίσεις, απαλλοτριώσεις, πλήρεις αλλαγές στη διακόσμηση εσωτερικών και μη χώρων, με το γνωστό, μάλλον χοντροκομμένο, γούστο του, που βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες). Για να πάμε στο σημείο Γ, επαναλάβατε, αυξάνοντας όμως την ένταση της σκηνής δράσης - more is better! Επαναλάβατε, όχι επ' άπειρο, άλλα τουλάχιστον μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Sounds simple enough.

Στο ενδιάμεσο των κλοτσομπουνιδιών, μαθαίνουμε ότι o Banner ζει μια περιθωριοποιημένη ζωή, δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών, σε μια φαβέλα της Βραζιλίας, ενώ παράλληλα ψάχνει να βρει μια θεραπεία για το "προβληματάκι" που έχει, το οποίο του στοιχίζει πολλά σε ρουχισμό. Ο General Thunderbolt Ross, όμως, δεν θέλει να τον αφήσει σε ησυχία, εξαπολύοντας μια ομάδα ειδικευμένων στρατιωτών, με τον Emil Blonsky να ηγείται, "ξεχνώντας", όμως, να τους προειδοποιήσει για το τι ακριβώς έχουν να αντιμετωπίσουν. Περιττό να σας πω τι ακριβώς πήραν οι άτυχοι στρατιώτες. Μοναδικός επιζών, ο Blonsky, ο οποίος ζηλεύει το σθένος του Hulk, και δέχεται την πρόταση του Ross, για να τον κάνουν the next best thing. Όλα αυτά, ενώ ο Banner έχει πάρει το δρόμο για το Αμέρικα, με σκοπό να αναζητήσει την βοήθεια του μυστηριώδους Mr. Blue, με τον οποίο μίλαγε με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ελπίζοντας να μην πέσει πάνω στην πρώην του, Betty Ross, καθώς κάνει μια στάση στο πανεπιστήμιο που δούλευε, με σκοπό να ερευνήσει το τι ακριβώς του συμβαίνει.

Τα όσα ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο, τα ιντερλούδια μεταξύ των mass destruction scenes στην ουσία, δίνονται στο θεατή με ανέμπνευστους διαλόγους, μικρή δόση χιούμορ και απλά διεκπεραιωτικές ερμηνείες. Κανείς από τους τρεις βασικούς -και εξαίρετους μάλιστα- ηθοποιούς του cast, δεν προσπαθεί να δώσει το κάτι το παραπάνω, κάτι που θα ανεβάσει ένα επίπεδο την ταινία, αλλά αν λάβω υπόψη το υλικό που τους δόθηκε, μάλλον πάλι καλά που κατάφεραν αυτά που, τέλος πάντων, κατάφεραν. (A, και ο Tim Roth σχεδόν πείθει για σκληροτράχηλο στρατόκαυλο, μέχρι τη στιγμή που βγάζει την μπλούζα του.) Η Liv Tyler, τώρα (η θα-ήθελα-να-ήμουν-ηθοποιός του cast), παραμένει ατάλαντη, έχοντας τις χειρότερες ατάκες από όλους, ενώ εγώ αναρωτιέμαι που χάθηκε εκείνο το hotter than hell κορίτσι του "Crazy" των Aerosmith και ποια είναι αυτή η... μπακατέλα που την έχει αντικαταστήσει. (Editor's Note: Amen, brother!)

Ευτυχώς, αυτό που έχει να προσφέρει η ταινία, με αποζημίωσε στο μέγιστο βαθμό. Οι σκηνές δράσης είναι όλα τα λεφτά σε αυτό το εργάκι και χάρη στην ύπαρξη τους, δεν λυπήθηκα τα ευρώ που έδωσα. Είναι ευρηματικές και ωραία χορογραφημένες, ενώ η τελική μάχη μεταξύ Hulk και Abomination, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, έχει κάτι από classic 60's Marvel Comics. Τώρα, αν τα CGI ήταν και αυτά λίγο καλύτερα, δεν θα χρειαζόταν το "suspension of disbelief", για να καταφέρω να με πείσω ότι αυτά τα τεράστια πλάσματα θα μπορούσαν, όντως, να υπάρξουν. Σίγουρα είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που είδαμε το 2003, αλλά δεν είναι quite there yet.

Επίσης, στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται και η δόση αφέλειας με την οποία προσεγγίζεται ο τρόπος δράσης του General Ross. O τύπος ηγείται στρατιωτικών επιχειρήσεων, εντός και έκτος των εδαφών της χώρας του, δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όπου πάει αυτός και οι στρατιώτες τους, αφού πρώτα αποτύχουν θεαματικά, στη συνέχεια φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ερείπια.

Επίσης, υπάρχει μια απίστευτη στιγμή μη ηθελημένου χιούμορ, όταν ο μεταφραστής επέλεξε να αποδώσει τις δυο μοναδικές λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του Hulk ("Hulk smash", φυσικά!), ως "Το πανίσχυρο χτύπημα του Χαλκ!". Μάλιστα... Γιατί περιπλέκεις τα πράγματα άνθρωπε μου, δεν είναι DRAGONBALL εδώ - ένα απλό "Χαλκ διαλύσει!", ίσως να ήταν και καλύτερο. (Editor's Note: "Χαλκ γαμεί", ίσως; Has a nice ring to it...)

Δε λείπουν και οι στιγμές fanboy-στικου χαβαλέ, με το, προβλέψιμο πλέον, cameo του Stan Lee, εκείνο του Lou Ferrigno, αναφορές στο super soldier program και, φυσικά, το cameo στο τέλος της ταινίας του δεν-σας-λέω-ποιου-αλλά-είναι-pretty-obvious-μπορείτε-όμως-να-το- μάθετε-και-στο-IMDB. Επίσης, φυτεύονται οι σπόροι του πιθανού sequel, με την παρουσία δυο σημαντικών χαρακτήρων από την ιστορία του Hulk, ασχέτως αν αυτό πραγματοποιηθεί, ή όχι.

Σε γενικές γραμμές, το INCREDIBLE HULK ήταν ένα ευχάριστο, καλοκαιρινό, απλοϊκό blockbuster. Δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ταινία αξιώσεων, με βαθιά νοήματα, αλλά αν θέλετε να περάσετε δυο ώρες με ένα almost brain-dead superhero slugfest, you could do a lot worse than that. Την προτίμηση μου όμως, εξακολουθεί να την κερδίζει η προηγούμενη ταινία, ενώ μου προκάλεσε και μια νοσταλγία για εκείνη την παλιά σειρά των 70's. Yup, Bill Bixby και Ferrigno με green body paint! Better start downloading...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi