Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".
 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


02-07-08
BOTTOMLESS BELLY BUTTON

του Αριστείδη Κώτση

Writer/Artist: Dash Shaw

Fantagraphics Books


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς, τους επισκέπτες του Comicdom.gr, θυμάστε το review του Νίκου Βλασερού για το BODYWORLD του Dash Shaw. Αν το θυμάστε, έχει καλώς και ελπίζω πως συνεχίζετε να διαβάζετε online ένα από τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά webcomics που μπορείτε να βρείτε. Αν όχι, τότε σας προτρέπω να διαβάσετε και το review και το comic, ώστε να γνωρίσετε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές που υπάρχουν στα αμερικάνικα comics.

O Dash Shaw είναι μόλις 25 ετών και νέες δουλείες του (πέρα από το BODYWORLD και αυτές που αναφέρει ο Νίκος στο δικό του κείμενο) μπορείτε να βρείτε στα τελευταία τεύχη του MOME, ενώ συνεργάζεται με τον σπουδαίο Frank Santoro στο COLD HEAT της PictureBox. Η τελευταία του δημιουργία είναι το, από κάθε άποψη, εντυπωσιακό BOTTOMLESS BELLY BUTTON.

Η οικογένεια των Loonys συγκεντρώνεται στο σπίτι της, δίπλα στην παραλία, όπου οι γονείς ανακοινώνουν πως θα χωρίσουν, μετά από σαράντα χρόνια γάμου. Εμείς τους συναντάμε λίγες στιγμές αφού γίνει η "ανακοίνωση", στο οικογενειακό τραπέζι, και θα μείνουμε μαζί τους για τις επόμενες μέρες, παρακολουθώντας όχι τόσο τους γονείς, αλλά περισσότερο τις αντιδράσεις των υπολοίπων (κυρίως των παιδιών τους) στην απρόσμενη αυτή είδηση.

Κοφτερή η ματιά του δημιουργού, που διεισδύει μέσα σε καθημερινές πράξεις και αναδεικνύει το πόσο σημαντικές είναι. Κάθε ένας από τους χαρακτήρες κουβαλά τα δικά του κουσούρια και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, ο μικρότερος γιος της οικογένειας, Peter, απεικονίζεται με κεφάλι βατράχου, έτσι ώστε να αποτυπώνεται η άποψη που έχει για τον εαυτό του, αλλά και το ότι νιώθει -και είναι- ξένο μέλος για την υπόλοιπη οικογένεια.

Με ιδιαίτερη υπομονή, ο Shaw τοποθετεί τους χαρακτήρες, ώστε να αντιδράσουν όλοι μεταξύ τους και να αποκαλύψουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι γονείς είναι αυτοί που μένουν μάλλον απόμακροι και μυστηριώδεις σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο πατέρας μοιάζει, για κάποιο λόγο, με συνταξιούχο καπετάνιο, και η μητέρα φαίνεται πως περνά μια φάση "αναζήτησης", όπου ψάχνει για βαθύτερα μηνύματα και οιωνούς σε οτιδήποτε δει γύρω της.

Το ίδιο το σπίτι παίρνει και αυτό, κάποιες φορές, πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού κουβαλά όλα τα μυστικά της οικογένειας. Κρυπτογραφημένα μηνύματα, κρυφά περάσματα και κλειδιά που ξεκλειδώνουν μυστικά μισοξεχασμένα. Τίποτε δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και όλα έχουν πίσω τους μια κρυμμένη ιστορία και ίχνη πόνου.

Ο Shaw δείχνει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει όσο πιο απλά μέσα γίνεται, ώστε ο αναγνώστης να επικεντρωθεί, όσο είναι δυνατό, στην ιστορία και όχι στη μορφή του comic. Πολλές φορές, όμως, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό και δείχνει τη διάθεση να παίξει με τη σελίδα, αυξάνοντας των αριθμό των panels, ή βάζοντας παύσεις στην αφήγηση με τη μορφή της απουσίας panels.

Ο τίτλος, αρχικά, με παρέπεμψε σε μια "ατέλειωτη ομφαλοσκόπηση" και ίσως, κατά μια έννοια, το BOTTOMLESS BELLY BUTTON να μπορεί να ιδωθεί ως τέτοια. Σαν μια επίμονη ματιά στο εσωτερικό της οικογένειας, στους μηχανισμούς που τη δένουν, τα πράγματα που τη χωρίζουν και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα μέλη της.

Το BOTTOMLESS BELLY BUTTOΝ είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, από ένα δημιουργό που μας έχει δώσει κάθε δικαίωμα να περιμένουμε πάρα πολλά. Στο δικό μου το κεφάλι, τουλάχιστον, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο σημαντικά comics που κυκλοφόρησαν και θα κυκλοφορήσουν φέτος και οι όποιες ατέλειες έχουν σημασία μόνο επειδή ο δημιουργός είναι τόσο ταλαντούχος και ικανός.

Grade

Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top
|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi