Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


23-07-08
STATION #1 (of 4)

του Γιώργου Χατζηκωστή

Writer: Johanna Stokes

Artist: Leno Carvalho

Colorist: Imaginary Friends Studios

Letterer: Ed Dukeshire

Boom! Studios


Η ανάμιξη δυο, φαινομενικά, άσχετων μεταξύ τους, στοιχείων, είναι ικανή να παράγει αποτελέσματα, τα οποία αγγίζουν και τις δύο άκρες τους φάσματος της γενικότερης αισθητικής. Ένα τέτοιο μπαστάρδεμα έχει τις ίδιες πιθανότητες να είναι αριστούργημα, όσο και εκτρωματικό τερατούργημα, με τους κυριότερους παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, να μην είναι άλλοι από την έμπνευση και την προσέγγιση στο θέμα.

Θέλετε συνδυασμό νουάρ, με επιστημονική φαντασία, ποτισμένη με υπαρξιακές ανησυχίες; Το αριστουργηματικό BLADE RUNNER, παρά το γεγονός ότι, στην εποχή του, δεν αναγνωρίστηκε, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι το μοναδικό, ικανό να συγκινήσει, ακόμη και σήμερα, ασχέτως αν είναι παρωχημένο ή όχι. (Που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι.) Στον αντίποδα, πόσοι θυμούνται σήμερα το JOHNNY ENGLISH, με πρωταγωνιστή τον Rowan "Black Adder" Atkinson; Μια μίξη κωμωδίας με κατασκοπική περιπέτεια, η οποία, αν και πρόσφατη, σπανίως κάνει την εμφάνιση της σε σινεφίλ συζητήσεις.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που θα σας αποκαλύψω τι σχέση έχουν οι δυο πρώτες παράγραφοι με το κυρίως θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το πρώτο τεύχος του νέου mini series της Boom! Studios, με τίτλο STATION. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δύο κινηματογραφικής φύσεως παραδείγματα, που προανέφερα, έτσι και η Johanna Stoker, στην προσωπική της αυτή δημιουργία, συνδυάζει επιστημονική φαντασία, με ιστορία μυστηρίου, από αυτές που χαρακτηρίζονται ως "κλειστού δωματίου".

Βρισκόμαστε σε έναν υπερσύχρονο διαστημικό σταθμό, του οποίου το πλήρωμα αποτελείται από μέλη διαφόρων εθνικοτήτων. Κατά την διάρκεια μιας επιδιόρθωσης ρουτίνας, η στολή του Ρώσου κοσμοναύτη Nikolay, δυσλειτουργεί, με τον ίδιο, ανήμπορο να επιστρέψει στον σταθμό, ταξιδεύοντας προς το αχανές μαύρο του διαστήματος, και τον βέβαιο θάνατο που τον περιμένει σε λίγες ώρες. Μετά το περιστατικό, τα πνεύματα οξύνονται μεταξύ των μελών, ενώ η Dr. James και o Dyson, έχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι ο θάνατος του άτυχου Nikolay δεν ήταν ατύχημα.

Ως σενάριο, λειτουργεί, παραθέτοντας όλες τις πληροφορίες, που χρειάζονται για να μην δημιουργηθεί σύγχυση. Καταστάσεις και χαρακτήρες παρουσιάζονται, καθώς και κάποια στοιχεία σχετικά με την προσωπικότητα τους. Οι χαρακτήρες, όμως, δε δίνουν την εντύπωση "πραγματικών" ανθρώπων, όπως όφειλαν, αλλά θυμίζουν περισσότερο εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην ροή των γεγονότων.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, που αντιμετώπισα διαβάζοντας το STATION #1, ήταν ότι έλειπε η αίσθηση, ότι αυτό που διάβαζα είναι -και επιθυμεί να είναι- comic. Κάπου φταίει και ο μετριότατος σχεδιαστής, Leno Carvalho, ο οποίος (ο άμοιρος), σίγουρα μάζεψε τόνους, ή ακόμη καλύτερα, gigabyte από reference material, και πάνω στην προσπάθεια του να το αποδώσει σωστά, ξέχασε να σχεδιάσει αληθοφανείς χαρακτήρες για comic. Στραβοχυμένα πρόσωπα, έλλειψη ζωντάνιας, και γενικότερη αισθητική που θυμίζει πρόχειρη ξεπατικωσούρα.

Σίγουρα, όμως, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απογοήτευση μου αυτή, φέρει το όλο attitude του STATION. Σαν να ντρέπεται, κάπως, που είναι comic, φαίνεται πως η δημιουργός θα προτιμούσε η ανάπτυξη του να είχε λάβει χώρα, αν όχι στο κινηματογραφικό πανί, τότε τουλάχιστον στις τηλεοπτικές οθόνες! "Σας παρακαλώ, κάντε με ταινία! Δεν το μπορώ αυτό το χαρτί, δεν ταιριάζει στην επιδερμίδα μου... Μα κανένας δεν με ακούει;", και άλλα τέτοια τραγελαφικά, "διάβασα" ανάμεσα στα κακοσχεδιασμένα panels...

Πράγματι, αν το STATION ήταν όντως ταινία, θα το έβλεπα με καλύτερο μάτι, αλλά το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμουν να διαβάσω, ήταν ένα comic με βλέψεις να γίνει hot Hollywood property!





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi