Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
Βρίσκεστε στο archive.comicdom.gr. Βλέπετε το παλιό site και αρχείο του www.comicdom.gr. 2000+ άρθρα, reviews και συνεντεύξεις βρίσκονται στην διάθεσή σας. Το νέο, πλέον blog, site του Comicdom μπορείτε να το βρείτε στο http://www.comicdom.gr
  • column info
    new stuff

    Ξ“Β“Ξ“οŸƒ ÝíΓʽ site ðïá Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β³Ξ“οŸƒ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βž Ξ“ΚΌΞ“ΒœΞ“Β³Ξ“Β§ Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β© Ξ“Β°Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“Β£Ξ“Β¬Ξ“Κ½Ξ“Ξ„Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βœ Ξ“οŸ‚Ξ“Β½Ξ“Β³Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€• Γ­Γʽ Ξ“Β°Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β«Ξ“β€•Ξ“Ξ…Ξ“Β¨Ξ“οŸƒΞ“ΒŸ Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² ôéò Ξ“οŸ‚Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“Β±Ξ“οŸ„Ξ“οŸƒΞ“ΒŸΞ“Β² Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“Κ½Ξ“Β­Ξ“οŸƒΞ“ΞŽΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Β©Ξ“Β² Ξ“Β·Ξ“Ξ‰Ξ“Β±Ξ“ΒŸΞ“Β² Γ­Γʽ ôïá Ξ“οŸ…Ξ“οŸƒΞ“Ξ†Ξ“Β½Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Ξ„Ξ“Β©. Ï Ξ“οŸƒΞ“οŸ„Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“β€•Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“οŸƒΞ“Β½Ξ“Β¨Ξ“Ξ…Ξ“Β­Ξ“β€•Ξ“Β² Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“ΒžΞ“Β² ôïá comicdom.gr, Ξ“Ξ†Ξ“Β±Ξ“β€•Ξ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“ΒŸΞ“Β¦Ξ“οŸƒΞ“Β© Γ­Γʽ Γ³ΓʽΓ² Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“ΞŽΞ“Β­Ξ“οŸƒΞ“Β© Ξ“οŸ„Ξ“Κ½Ξ“Β¨Ξ“Β§Ξ“Β¬Ξ“οŸƒΞ“Β±Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Βœ ãéΓʽ Ξ“ΞŒΞ“Β«Ξ“Κ½ Γ΄Γʽ updates, Ξ“ΞŽΞ“Β³Ξ“Ξ„Ξ“οŸƒ Γ­Γʽ ìçí Ξ“Β·Ξ“ΒœΞ“Β³Ξ“οŸƒΞ“Ξ„Ξ“οŸƒ ðïôÝ ôçí "Ξ“Β¬Ξ“Β°Ξ“ΒœΞ“Β«Ξ“Κ½".




 Reviews 24/10: LOGICOMIX από τον Αριστείδη Κώτση.


 Reviews 23/10: SOLOMON KANE #1 από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.


 Reviews 22/10: THE AMAZING REMARKABLE MONSIEUR LEOTARD από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 21/10: BACK TO BROOKLYN #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


 Reviews 17/10: NOTHING NICE TO SAY από τον Θωμά Παπαδημητρόπουλο.


 Reviews 16/10: SUBLIFE από τον Αριστείδη Κώτση.


 15/10: Νέο strip JANE'S WORLD της Paige Braddock.


 14/10: Νέο strip ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ του Αντώνη Βαβαγιάνη.


 Reviews 13/10: AGE OF SENTRY #1 από τον Γιώργο Χατζηκωστή.


31-07-08
HONEY AND CLOVER Vol. 1

της Μυρτώς Τσελέντη

Writer/artist: Chica Umiro

Translation & adaptation: Sabrina Heep

Editor: Pancha Diaz

Viz Media


Α, να ένας τίτλος που περίμενα χρόνια να κυκλοφορήσει. Αντιστάθηκα, με πρωτοφανή ηρωισμό, στις σειρήνες των scanlations, και κρυβόμουν στη ντουλάπα μου, ελπίζοντας ότι οι προσευχές μου στον Κθούλου και τον Τουτάτη, θα εισακουστούν στα αυτιά των αμερικάνικων εκδοτικών manga.

Και να, η Viz μου αποδεικνύει ότι ενίοτε με ακούει, και εκδίδει το HONEY AND CLOVER. Αφού, προφανώς, είδε ότι το, αντίστοιχου target group, NANA, τράβηξε μια χαρά - αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Μετά την κρυάδα του GANTZ, φοβόμουν κάπως το υπέρ-hype και σε αυτήν την περίπτωση. Το HONEY AND CLOVER έχει τη φήμη ενός από τα γνωστότερα και πιο επιτυχημένα josei της Ιαπωνίας. Δεν εστιάζει, όπως συνηθίζεται στα άλλα manga του εν λόγο genre, σε μία εργαζόμενη Γιαπωνεζούλα γραφείου, αλλά στη φοιτητική εστία μιας σχολής Καλών Τεχνών στο Τόκιο. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, μένουν ο δευτεροετής Takemoto, ο τριτοετής Mayama, o τελειόφοιτος Morita, ο καθηγητής Hanamoto και η πρωτοετής ανιψιά του, Hagu-chan, όλοι ιδιαίτεροι και κάπως εκκεντρικοί χαρακτήρες. Η ιστορία κινείται στο πλαίσιο των "φοιτητικών περιπετειών": έρωτας (σε πολύγωνα σχήματα), σχολή, εργασίες, οικονομικά προβλήματα, αγωνιώδης αναζήτηση τροφής, πρωινό ξύπνημα για εξετάσεις. Καταστάσεις που είναι πολύ πιθανό να φανούν γνώριμες σε όποιον, όπως και εγώ, φοίτησε μακριά από το ζεστό φαγάκι της μανούλας του. Ευτυχώς, όμως, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη υπόθεση σχολικού ρομάντζου, καθώς πρωτοτυπεί, παρουσιάζοντας μια ιστορία που απευθύνεται, κυρίως, σε γυναικείο κοινό, αλλά μέσα από την οπτική γωνία των αντρών πρωταγωνιστών.

Το σχέδιο είναι πιο "πολύβουο" από το συνηθισμένο, με πολλές λεπτομέρειες και ιδιαίτερη προσοχή στις εκφράσεις. Ίσως ξενίσει αναγνώστες των κλασικών manga, καθώς έχει αρκετά σκληρές γραμμές και δεν είναι τόσο καθαρό ή μίνιμαλ. Και οι άντρες δεν μοιάζουν με κορίτσια που φορούν αντρικά ρούχα, δόξα τον Κθούλου! Συνολικά, μου άρεσε πολύ. Το βρήκα άρτιο και θεωρώ πως υπηρετεί εξαιρετικά το σενάριο.

Το HONEY AND CLOVER, είναι ρεαλιστικό, απίθανα αστείο, ανά φάσεις (μια λέξη μόνο: Koropokkur!!!), χαριτωμένο, γλυκόπικρο, με καλές δυναμικές να αναπτύσσονται μεταξύ των ηρώων και πολύ ανθρώπινο. Δεν θα βρείτε, εδώ, ρομαντικούς μελοδραματισμούς και δακρύβρεχτες καταστάσεις, αλλά slice-of-life σκηνικά, με πολύ χιούμορ, geek references και γοητεία. Το γέλιο είναι αληθινό, τα δάκρυα είναι αληθινά, η φοιτητική ζωή αυθεντική, ο έρωτας είναι περίπλοκος, αλλά ταυτόχρονα απλός, και η πείνα τεράστια. Ίσως η εξέλιξη της υπόθεσης να μοιάζει λίγο αργή, αλλά έτσι δεν γίνεται και στην πραγματική ζωή; (Και επίσης, ο πρώτος αυτός τόμος αρχίζει από τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, οπότε καλά δεν είναι;)

Δεν είναι όμως και όλα τέλεια. Η αλήθεια είναι ότι είχα αρκετά προβλήματα με την αφήγηση. Άργησα πολύ να καταλάβω τις σχέσεις των χαρακτήρων μεταξύ τους, και γενικά το έχανα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ξαναδιαβάσω τα αρχικά κεφάλαια, αφού τελείωσα με την πρώτη ανάγνωση, για να καταλάβω ακριβώς τι γινόταν. Το οποίο είναι κακό. Πολύ κακό. Αυτό, εν μέρει, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει μια στρωτή εισαγωγή των ηρώων, αλλά ένα "βουρ-στο-ψητό", που σε αφήνει να αναρωτιέσαι αν υπήρχαν προηγούμενα κεφάλαια και εσύ ο βλάκας κάπου τα έχασες. Αποτέλεσμα αυτού, επίσης, είναι ότι οι χαρακτήρες γίνονται σιγά-σιγά τρισδιάστατοι, και αποκτούν υπόσταση στην συνείδηση του αναγνώστη, αφού έχει προχωρήσει μέχρι τα μισά.

Επίσης, το έντονο ιαπωνικό πλαίσιο, κυρίως σε κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία, ίσως να δυσκολέψει και να απωθήσει κάπως. Οι σημειώσεις στο τέλος του comic, αν και ξεδιαλύνουν κάπως την κατάσταση, είναι λίγο ελλιπείς, ειδικά αν ο αναγνώστης δεν έχει ξανάρθει σε επαφή με διακριτά στοιχεία της κουλτούρας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Επίσης, οφείλω να επισημάνω ότι σε αρκετές από τις κριτικές που διάβασα στο internet, εξέφραζαν την αποστροφή τους στο γεγονός ότι η Hagu-chan, που μοιάζει και φέρεται ως οκτάχρονο κοριτσάκι και όχι ως δεκαοκτάχρονη κοπέλα, εμπνέει ερωτική έλξη στους υπόλοιπους χαρακτήρες. Εμένα ουδόλως με ενόχλησε, αλλά αν είστε ευαίσθητοι σε κάτι τέτοια, προσέξτε το.

Γενικότερα, η έκδοση της Viz δεν είχε και πολλά να πει, καθώς τα έξτρας σχεδόν απουσιάζουν, αν εξαιρέσουμε τις σημειώσεις. Το comic, όμως, μου άρεσε τόσο, που δεν θα γκρινιάξω...





Grade





Average Grade


reviews archive | email the author | author's profile
back to top




|home|about us|downloads|contact|oldies|events|

The artwork cannot be reproduced in any form without the written consent of the artist and/or publisher. Trade Names and trademarks mentioned and/or displayed on this Web Site are the property of their respective owners.
All Rights Reserved.

This page is best viewed at 1024x768 or higher with Mozilla Firefox 2.0.0.4
Certified on Mozilla Firefox 2.0.0.4+ or IE 6+

Get Firefox!
Powered by vi